Отидете към основна версия

2 187 17

Германия все още получава руски газ чрез трети държави

  • германия-
  • русия-
  • газ-
  • санкции-
  • доставки-
  • трети страни

Това не е нищо повече от "скъп трик"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германия, въпреки решението да се откаже от руския газ, все още получава синьо гориво от Русия през трети страни. Въпросът е само в количеството. „Германия няма да купува директно руски газ в значителни количества. Но определено косвено, през трети страни“, каза Щефен Котре, депутат в Бундестага от фракцията на "Алтернатива за Германия", член на парламентарната комисия по енергетика и опазване на климата. Той заяви това, след като беше помолен да коментира последните съобщения, че газ продължава да тече в Германия от Русия през белгийските и холандските LNG терминали. Руският петрол също така е купуван на висока цена през Индия. Котере не изключи, че самите тези страни използват руски газ и доставят на Германия газ от други източници. „Това не е нищо повече от трик, който струва скъпо на Германия“, заяви депутатът.

Освен това, както подчерта Котре, ръководителят на германското министерство на икономиката Роберт Хабек вече призна наличието на „руски молекули в газовата смес“ в немски тръбопроводи. "Това също е трудно да се изключи в международните мрежи. Германия получава руски газ, въпросът е само в количеството“, заключи политикът. В същото време депутатът отбеляза, че около половината от газа идва в Германия от Холандия и Белгия. „През 2023 г. приблизително 40% повече втечнен природен газ е доставен от Русия в Европа“, заключи той.

По-рано екологичната организация Urgewald заяви, че руският газ продължава да постъпва в Германия през белгийски и холандски LNG терминали. Представителят на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага, експерт в областта на климата и енергийната политика, Андреас Юнг, призова германското правителство да даде повече яснота по въпроса за произхода на вноса на газ в Германия.

Германия започна да отказва доставки на руски енергийни ресурси след началото на руската специална операция в Украйна през февруари 2022 г. По-специално, Германия не получава газ по Северен поток. - и двата газопровода бяха повредени през 2022 г. в резултат на саботаж в Балтийско море, като единият от тях не беше сертифициран преди това от германската страна. В настоящата ситуация правителството разчита на изграждането на терминали за прием на LNG. Общият капацитет на съществуващите плаващи терминали се оценява на 33 милиарда кубически метра газ годишно, което е наполовина по-малко от доставеното през 2021 г. по „Северен поток“.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.

Свързани новини