Отидете към основна версия

6 719 36

ЕС няма да може да конфискува приходи от руски активи

  • русия-
  • белгия-
  • украйна-
  • активи-
  • доходи-
  • приходи-
  • данъци

Става дума за сума от 5.2 млрд. EUR

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейският съюз няма да може в обозримо бъдеще да конфискува приходи от реинвестиране на замразени руски суверенни активи за 2022-2023 г. в размер на 5,2 млрд. EUR, съобщи аг. Reuters. „Европейският съюз се надява да получи под формата на приходи от активи на Руската федерация за 2024-2027 г. от 15 до 20 млрд. EUR, в зависимост от промените в глобалните лихвени проценти“, отбеляза европейски служител, коментирайки, че ЕК подготвя за разглеждане на срещата на върха на ЕС на 21-22 март проект на механизъм за изтегляне на тези приходи.

„От началото на войната до февруари тази година приходите от замразени активи в ЕС (в размер на около 190 млрд. EUR) възлизат на 5,2 млрд. EUR, тъй като ЕС успя да приеме решението за статута на доходите от замразени активи да бъде взето едва на 12 февруари тази година. Доходите, получени преди това, ще бъдат много трудни за изтегляне със задна дата. Това ще бъде теоретично възможно едва след края на войната и окончателното уреждане на конфликта“, отбелязва официалното лице.

Той не уточнява, че тези "5,2 млрд. EUR ще бъдат "много трудни за изтегляне" не от Русия, а от белгийския депозитар Euroclear, който вече е записал тези средства в оперативната си печалба за 2022 и 2023 г. и е платил данъци върху тях на белгийската държава. ЕК направи изявление през февруари, в което обяви, че приходите от замразените активи на Централната банка на Руската федерация „не принадлежат на Русия“.

Според европейски източници, ЕК възнамерява на предстоящата среща на върха на ЕС да предложи облагане на приходите от активите на Централната банка на Руската федерация с европейски данък близо до 100%, средствата от който незабавно отиват на разположение на Европейската комисия.

В същото време различните отдели на ЕК виждат различни приложения на тези пари. Така, според първия заместник-ръководител на ЕК Валдис Домбровскис, който отговаря за бюджетните въпроси, тези средства могат да бъдат използвани за частично финансиране на програмата за бюджетна помощ за Украйна на стойност 50 млрд. EUR до 2027 г., приета на 1 февруари. Ръководителят на дипломатическата служба на ЕС Жозеп Борел и еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон са на друго мнение, те призовават тези пари да бъдат инвестирани в отбранителната индустрия на ЕС, която ще произвежда оръжия за Киев.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.

Свързани новини