Отидете към основна версия

1 786 17

Кристалина Георгиева с лоша прогноза за света

  • мвф-
  • кристалина георгиева-
  • свят-
  • прогноза

Светът ще се раздели на блокове, ако геополитическото напрежение се увеличи

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Международната общност ще се раздели на съперничещи си блокове, ако доверието между страните намалее и геополитическото напрежение продължи да расте. „Също така научихме, че високите нива на икономическо неравенство имат опустошително въздействие върху социалния капитал и доверието - в държавните институции, в компаниите, един в друг. Виждаме, че доверието също намалява между държавите и геополитическото напрежение нараства. Ако тази тенденция продължава, глобалната икономика може да се раздели на съперничещи си блокове“, предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в реч „Икономически възможности за моите внуци“ в Кеймбридж. По този начин, според изследване на МВФ, „само търговската фрагментация може да доведе до спад в световното производство до 7,4 трлн. USD в дългосрочен план, което е еквивалентно на БВП на Франция и Германия общо“.

Служителите на МВФ са подготвили два възможни сценария за развитие на събитията за следващите 100 години. „В това, което бихме могли да наречем сценарий с „ниска амбиция“, глобалният БВП ще бъде около три пъти по-голям, а жизненият стандарт два пъти по-висок от днешния. В сценария с „висока амбиция“ глобалният БВП ще бъде 13 пъти по-голям, а стандартът на живот е 9 пъти по-висок“, отбеляза шефът на МВФ.

Международната общност трябва да „инвестира в по-справедлива глобална икономика“, за да преследва втория сценарий. „Първо и преди всичко трябва да коригираме това, което беше най-сериозната грешка от последните 100 години - устойчивостта на високо икономическо неравенство. Перспективите за моите внуци ще зависят от това дали можем да насочим капитала там, където е най-необходим и ще помогне за най-голямо положително въздействие, както и от способността ни да си сътрудничим, да постигаме напредък и да споделяме неговите плодове“, обясни Георгиева.

Тя изброи „три приоритетни области за инвестиции: новата климатична икономика, следващата индустриална революция и хората“. Ръководителят на фонда подчерта необходимостта от следване на принципа на многостранните отношения, както и от модернизиране на международни институции като МВФ.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.

Свързани новини