Отидете към основна версия

2 280 2

Редица чуждестранни компании се оказаха между "чука и наковалнята"

  • русия-
  • западни компании-
  • пазар-
  • остават

Много западни компании се отказаха от плановете си да напуснат Русия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Стотици западни компании, които по-рано обявиха, че напускат Русия поради конфликта в Украйна, се отказаха от подобни планове и продължават да правят бизнес в Руската федерация, съобщи вестник Financial Times.

Няколко са причините, принудили ги да преразгледат решението. Сред тях са „нарастващата потребителска активност и бюрократичните пречки“. Говорим по-специално за отстъпка върху активи от неприятелски страни и допълнителни данъци при напускане на Русия.

„Много европейски компании се оказват между чука и наковалнята“, цитира вестникът думите на един от ръководителите, работещи със западни фирми в страната. "Казаха, че ще си тръгнат. Те получиха избор на купувачи за техния бизнес, което се оказа неприемливо за тях“, отбеляза той.

Като цяло, според изданието, повече от 2100 международни компании са останали в Русия от 2022 г., включително Avon Products, Air Liquide и Reckitt, Unilever, Nestl и Philip Morris. Приблизително 1600 или напуснаха пазара, или ограничиха дейността си в Руската федерация.

Както Дирк Ван де Пут, главен изпълнителен директор на американската сладкарска компания Mondelez International, каза по-рано пред вестника, корпорацията няма да напусне Русия, ще продължи да прави бизнес в страната и нейните акционери не настояват в противен случай. Според него ръководството се опитва „да не влиза в конфронтация или да прави гръмки изявления, а просто да продължи да си върши работата“. на фона на факта, че руските власти не искат западните компании да напускат страната.

В настоящата ситуация, както отбелязва Financial Times, възгледите на ръководителите на западни компании са се променили значително и те се чудят дали е необходимо да напуснат Руската федерация. Някои от тях „са построили четири или пет фабрики за 30 години и няма да ги продадат с 90% отстъпка“, се казва в публикацията.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.

Свързани новини