Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Май, 2024 10:21 2 272 2

Редица чуждестранни компании се оказаха между "чука и наковалнята"

  • русия-
  • западни компании-
  • пазар-
  • остават

Много западни компании се отказаха от плановете си да напуснат Русия

Редица чуждестранни компании се оказаха между "чука и наковалнята" - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Стотици западни компании, които по-рано обявиха, че напускат Русия поради конфликта в Украйна, се отказаха от подобни планове и продължават да правят бизнес в Руската федерация, съобщи вестник Financial Times.

Няколко са причините, принудили ги да преразгледат решението. Сред тях са „нарастващата потребителска активност и бюрократичните пречки“. Говорим по-специално за отстъпка върху активи от неприятелски страни и допълнителни данъци при напускане на Русия.

Още новини от Украйна

„Много европейски компании се оказват между чука и наковалнята“, цитира вестникът думите на един от ръководителите, работещи със западни фирми в страната. "Казаха, че ще си тръгнат. Те получиха избор на купувачи за техния бизнес, което се оказа неприемливо за тях“, отбеляза той.

Като цяло, според изданието, повече от 2100 международни компании са останали в Русия от 2022 г., включително Avon Products, Air Liquide и Reckitt, Unilever, Nestl и Philip Morris. Приблизително 1600 или напуснаха пазара, или ограничиха дейността си в Руската федерация.

Както Дирк Ван де Пут, главен изпълнителен директор на американската сладкарска компания Mondelez International, каза по-рано пред вестника, корпорацията няма да напусне Русия, ще продължи да прави бизнес в страната и нейните акционери не настояват в противен случай. Според него ръководството се опитва „да не влиза в конфронтация или да прави гръмки изявления, а просто да продължи да си върши работата“. на фона на факта, че руските власти не искат западните компании да напускат страната.

В настоящата ситуация, както отбелязва Financial Times, възгледите на ръководителите на западни компании са се променили значително и те се чудят дали е необходимо да напуснат Руската федерация. Някои от тях „са построили четири или пет фабрики за 30 години и няма да ги продадат с 90% отстъпка“, се казва в публикацията.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    19 2 Отговор
    Русия отвори пазарите към Индия и Китай и фирмите също са на печалба
  • 2 има и стотици български

    15 1 Отговор
    фирми . Там е разрешено със офшорни сметки и дубайски гаранции и сметки да се работи задълго и доходоносно . военните технологии и производства се развиват - дронове , платки за роботи . Това е елита на инвеститорите . за тях няма миротворец , няма и еднопосочен билет . Интересно .