Отидете към основна версия

2 515 20

Задава се търговска война между ЕС и Китай

  • китай-
  • ес-
  • мита-
  • автомобили

Ще избухне през ноември, прогнозират специалисти

Снимка: Shutterstock

Въвеждането на изравнителни мита от Европейския съюз (ЕС) срещу китайските производители на електрически превозни средства може да доведе до търговска война между Китай и ЕС. Тя може да започне още през ноември. Тази гледна точка беше изразена от Цуй Хонгян, професор в Академията за регионално и глобално управление към Пекинския университет за чуждестранни изследвания.

„Сега ЕС трябва да оправдае действията си както в рамките на съюза, така и извън него, цитира експерта вестник Global Times. „Дали този път ще доведе до потенциална търговска война зависи от преговорите, които ще се проведат между сега и ноември.“

Според професора въвеждането на мита от страна на Европейския съюз върху китайските производители на електрически превозни средства, въпреки започналите преди това консултации между европейската страна и КНР, е било съвсем очаквано. „Тъй като позицията на ЕС не се е променила значително за толкова кратко време, положителен резултат изглеждаше малко вероятен“, обясни той.

Както поясни Цуй Хундзян, на настоящия етап целта на предстоящите дискусии е да се избегне увеличаване на напрежението.

Преди това водещият китайски автомобилен производител SAIC Motor се обяви против увеличаването на митата и обяви готовността си да поиска изслушвания, на които възнамерява да защити интересите си. Според тази компания по време на антисубсидийното разследване Европейската комисия е пренебрегнала част от предоставената информация, както и възражения, и въз основа на т. нар. отказ да сътрудничи на разследването в съответствие с член 28 от Наредбата за компенсаторните мерки "създадоха неблагоприятна презумпция чрез надуване на ставките на субсидията за редица артикули".

На 4 юли ЕС въведе мита, вариращи от 17,4% до 37,6% върху електрически превозни средства от Китай. Както коментира Европейската комисия, тези тарифи са въведени въз основа на резултатите от разследване за борба с „незаконните субсидии“, продължило 9 месеца. Най-висшият изпълнителен орган на ЕС уточни, че консултациите с Китай по тази тема "са се засилили през последните месеци". и европейската страна очаква да "постигне споразумение чрез преговори" в съответствие със стандартите на Световната търговска организация.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.

Свързани новини