Отидете към основна версия

1 703 23

Китай мощно инвестира в изкуствен интелект

  • китай-
  • ии-
  • изкуствен интелект-
  • инвестиции-
  • alibaba

Големите китайски технологични компании са удвоили разходите в сектора

Снимка: Shutterstock

Големите технологични компании в Китай са удвоили разходите за инфраструктура и разработването на технологии за изкуствен интелект (AI), въпреки ограничителните мерки на САЩ за ограничаване на технологичния прогрес на Китай, съобщи вестник Financial Times (FT).

Общите капиталови разходи на Alibaba, Tencent и Baidu през първата половина на годината възлизат на 50 милиарда юана (7 млрд. USD) в сравнение с 23 милиарда юана (3,23 млрд. USD) за същия период през 2023 г. Според представители на технологични групи, „основният фокус е върху закупуването на процесори и инфраструктура, свързана с обучението на големи езикови модели за AI“, отбелязва изданието.

Приходите от продукти, свързани с изкуствен интелект, са се увеличили повече от два пъти от 2023 г., според Alibaba. Този скок отчасти се дължи на инвестициите в китайски стартиращи компании за изкуствен интелект.

Както главният изпълнителен директор на Alibaba Еди Ву каза по-рано на инвеститорите, компанията ще „продължи да инвестира в изследвания и разработки в капитал за изкуствен интелект, за да стимулира растежа на своя облачен бизнес, задвижван от AI.“

В същото време, както отбелязва FT, капиталовите разходи на Китай в големите технологични индустрии все още значително изостават от тези на американските компании. Alphabet, Amazon, Meta (призната за екстремистка организация в Руската федерация) и Microsoft похарчиха 106 милиарда долара през първата половина на годината, като обещаха да продължат да инвестират през следващите месеци.

През октомври 2022 г. властите на САЩ приеха набор от мерки, насочени към ограничаване на технологичния прогрес на Китай чрез ограничаване на доставките на модерни чипове и свързано оборудване. Според Bloomberg, който цитира доклад на Федералния резерв на Ню Йорк, затягането на експортните санкции от Вашингтон е довело до намаляване на пазарната стойност на американските компании със 130 милиарда долара. В документа се казва, че установяването на по-строги търговски бариери показва провала на опитите на САЩ да противодействат на развитието на Китай в областта на полупроводниците.

Както Чен Уенлинг, водещ икономист в Китайския център за международни икономически отношения (CCIEE), ограничителните мерки от страна на американските власти върху доставките на някои видове най-нови микросхеми и оборудване за техните производството в Китай навреди на икономиката на САЩ, стимулирайки развитието на съответните китайски индустрии.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини