26 Август, 2024 13:21 1 701 23

Китай мощно инвестира в изкуствен интелект

  • китай-
  • ии-
  • изкуствен интелект-
  • инвестиции-
  • alibaba

Големите китайски технологични компании са удвоили разходите в сектора

Китай мощно инвестира в изкуствен интелект - 1
Снимка: Shutterstock

Големите технологични компании в Китай са удвоили разходите за инфраструктура и разработването на технологии за изкуствен интелект (AI), въпреки ограничителните мерки на САЩ за ограничаване на технологичния прогрес на Китай, съобщи вестник Financial Times (FT).

Общите капиталови разходи на Alibaba, Tencent и Baidu през първата половина на годината възлизат на 50 милиарда юана (7 млрд. USD) в сравнение с 23 милиарда юана (3,23 млрд. USD) за същия период през 2023 г. Според представители на технологични групи, „основният фокус е върху закупуването на процесори и инфраструктура, свързана с обучението на големи езикови модели за AI“, отбелязва изданието.

Приходите от продукти, свързани с изкуствен интелект, са се увеличили повече от два пъти от 2023 г., според Alibaba. Този скок отчасти се дължи на инвестициите в китайски стартиращи компании за изкуствен интелект.

Както главният изпълнителен директор на Alibaba Еди Ву каза по-рано на инвеститорите, компанията ще „продължи да инвестира в изследвания и разработки в капитал за изкуствен интелект, за да стимулира растежа на своя облачен бизнес, задвижван от AI.“

В същото време, както отбелязва FT, капиталовите разходи на Китай в големите технологични индустрии все още значително изостават от тези на американските компании. Alphabet, Amazon, Meta (призната за екстремистка организация в Руската федерация) и Microsoft похарчиха 106 милиарда долара през първата половина на годината, като обещаха да продължат да инвестират през следващите месеци.

През октомври 2022 г. властите на САЩ приеха набор от мерки, насочени към ограничаване на технологичния прогрес на Китай чрез ограничаване на доставките на модерни чипове и свързано оборудване. Според Bloomberg, който цитира доклад на Федералния резерв на Ню Йорк, затягането на експортните санкции от Вашингтон е довело до намаляване на пазарната стойност на американските компании със 130 милиарда долара. В документа се казва, че установяването на по-строги търговски бариери показва провала на опитите на САЩ да противодействат на развитието на Китай в областта на полупроводниците.

Както Чен Уенлинг, водещ икономист в Китайския център за международни икономически отношения (CCIEE), ограничителните мерки от страна на американските власти върху доставките на някои видове най-нови микросхеми и оборудване за техните производството в Китай навреди на икономиката на САЩ, стимулирайки развитието на съответните китайски индустрии.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 е колко да е мощно

    2 0 Отговор
    Китайската държавна железопътна компания повиши цените на билетите по основните високоскоростни железопътни маршрути в Китай, като представи и възможност за купуване на първокласни места от пътниците. Операторът се стреми да изчисти дълговете си за 859 милиарда долара, натрупани заради "агресивното" разширяване на китайската високоскоростна мрежа, пише японското издание "Никей".
  • 3 КондЮ

    5 4 Отговор
    Китай инвестира във всичко само който не е бил там може да си мисли че ФаЩ са номер 1

    Коментиран от #4

  • 4 хе хе

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "КондЮ":

    БВП само на САЩ за 2023та е по-висок от БВП на целия БРИКС.

    Коментиран от #8, #11, #22

  • 5 Германец

    5 0 Отговор
    А българите инвестират в цигари, ракия, чалга, бело и Гърция 🤣😅😅😆😆😅🤣😂😂

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    1 0 Отговор
    И в ал0бг също хехе 🤤🤤🤤🥵😏😋😋😋
  • 8 Икономист

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "хе хе":

    Хах лъжец то само на китай бвп е колкото на сащ 😉

    Коментиран от #9

  • 9 лъжец

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Икономист":

    БВП на САЩ за 2023 - $27.36 трилиона
    БВП на Китай за 2023 - $17.52 трилиона

    Коментиран от #16

  • 10 Така е

    2 0 Отговор
    Всеки търси каквото му липсва !
  • 11 Някой си

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "хе хе":

    Нали аз като вляза в някой магазин само неща произведени в САЩ търся нещо китайско ама нямат...
  • 12 Търновец

    1 0 Отговор
    Не ми е много ясно що е изкуствен интелект, знам че има физични системи които математически се моделират с частни нелинейни диференциални диференциални уравнения или с вероятностна математика и те нямат точни аналитични решения а само първа и втора апроксимации и такива апроксимации зависят от численият метод подбран и се изследват за сходимост и грешка. Дори и самото физично моделиране често е упростено

    Коментиран от #14

  • 13 как се помпа БВП

    2 0 Отговор
    Потърсете за Ordos в Тубата, за да раберете как изкуствено се помпа БВП, без покритие.
  • 14 Мисля, че не вървят

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Търновец":

    по този път. Например за разпознаване на образи, звуци разчитат на огромна база данни и след подходящо мащабиране само сравняват търсейки корелации. Другото което правят е да търсят решение на проблема намерено от хора в при подобна ситуация, разполагайки също с библиотеки от типа "проблем-решение".

    Коментиран от #17

  • 15 Хаха

    5 2 Отговор
    Китай мощно инвестира само в промишления шпионаж.
  • 16 Икономист

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "лъжец":

    Я виж ППП бвп 😉
  • 17 Търновец

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мисля, че не вървят":

    И а физици които употребяват "божа работа" когато не знаят как или откъде да почнат, и оттук подходът към физичен анализ е индивидуален и по нататък математичното моделиране и създаването на програма на компютърен език е с разлика. През 20 век големи открития в естествени науки и медицина ги правиха живо хора, другото е Холивуд
  • 18 Невероятно е как хора,

    0 4 Отговор
    които не са си направили труда да разучат нещата в Китай в момента, сипят своите "истини". Един европейски блогър разглеждаше училище в Шънджън, което изглеждаше научна фантастика, с лаборатория за изкуствен интелект за гимназисти, симулатори за управление на самолети и какво ли не. А едно американско семейство с деца беше снимало престоя си в Китай. Сутрин "Старбъкс" им го носеше роботче. А във високоскоростния влак им доставиха "Макдоналдс". Щом американците бяха почти без думи, правете си сметка как е там. Пък вие си разправяйте до припадък колко велики са САЩ. Може да са били доскоро, но светът се променя драстично последните години. Не е лошо някои да прогледнат и да не се зомбират от глупостите и лъжите в мейнстрим медиите. Не значи, че ще хукна да живея в Китай, защото си е друга култура и манталитет, но постиженията трябва да се уважават.

    Коментиран от #20

  • 19 Въпроз

    0 0 Отговор
    1 милярд са! И те ли нямат естествен интелект?
  • 20 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Невероятно е как хора,":

    В Китай имаше лидер Дън Сяо Пин който с АК 47 прочисти корупцията в партийния и държавния апарат, в България първият лидер беше Марин Дринов който не е участвувал в Априлското въстание а през Руско Турската война беше щабен преводач и всеки опълченец на Шипка беше повече от Дринов който след това напусна България и отиде професор славянофил в Харков. Същият беше и Димитър Благоев - изказал се като "Македонски Славянин"
  • 21 Акъл баце

    1 0 Отговор
    А ние в дефектен натурален харварТски и в един грозен парапет.
  • 22 Стъкмистика и рейтингови агенции

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "хе хе":

    Макдонълдс не е продукт, а още по-малко създава такъв, е във WC яко.
  • 23 'га няма естествен

    0 0 Отговор
    правят си ората изкуствен!