Отидете към основна версия

1 454 2

Украйна променя механизма за разкриване на банковата тайна

  • украйна-
  • рада-
  • полиция-
  • банкова тайна-
  • закон

Радата ще приеме закон, който задължава банките да разкриват данни на клиенти по искане на полицията

Снимка:ЕРА/БГНЕС

Върховната рада планира да приеме закон, който задължава банките да разкриват данни на клиенти по искане на полицията, пише украинският “Forensic Legal Newspaper”.

Украинският парламент скоро ще разгледа на второ четене законопроект за подобряване на функциите на Националната банка за държавно регулиране на пазарите на финансови услуги. В законопроекта бяха въведени няколко нови правила. Установено е ново основание за банките да разкриват информация за юридически и физически лица, която представлява банкова тайна. Сега, в случай на искане от Националната полиция, доставчикът на платежни услуги е длъжен да предостави информация за платежната транзакция на потребителя възможно най-скоро (но не по-късно от 24 часа след получаване), ако такава транзакция съдържа признаци за извърашено престъпление.

Както отбелязва Главният правен отдел на парламента, говорим за изключително широк спектър от информация. Основанията за изпращане на такова искане обаче не са ограничени по никакъв начин. „Също така не е ясно как доставчикът на платежни услуги ще определи дали транзакцията съдържа признаци на криминално престъпление“, цитира изданието представител на ведомството.

Според експерти този законодателен подход не отчита изискванията на член 32, част втора от Конституцията относно защитата на поверителната лична информация. Освен това текстът на законопроекта не съдържа правни норми, които да обвързват въведените със закон ограничения на правата на гражданите с интересите на националната сигурност, икономическото благосъстояние и правата на човека. Следователно въвеждането на разпространението на „информация за всички съответни имоти (активи) и задължения на лица“, която е поверителна информация, без съгласието на собствениците на тези данни, „е неразумно, непропорционално и не отчита изискванията на член 3 от Конституцията на Украйна“, подчертава изданието.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини