Отидете към основна версия

5 542 4

ИПИ: Шистовият газ е подценен в България

  • шистов газ-
  • chevron

България изостава в проучването на запасите си от природен газ, което заедно с липсата на информация за потенциалните ефекти може да отблъсне потенциалните инвеститори

Българската икономика и гражданите, които сега плащат висока цена в сравнение с получаваните доходи, най-вероятно ще спечелят от добива на природен газ от шисти в страната.

Този доклад прави опит да покаже какви са разходите и ползите от подобна перспектива и което е още по-важно, разглежда съпътстващите ефекти върху българската икономика и благосъстоянието на населението.

България изостава в проучването на запасите си от природен газ, което заедно с липсата на информация за потенциалните ефекти може да отблъсне потенциалните инвеститори. За това предупреждава в доклад Институтът за пазарна икономика.

За даденост се приема, че пречките пред използването на метода на хидравличното нагнетяване са премахнати и дейностите протичат при пълно спазване на изискванията за опазване на околната среда.

Въздействията са измерени въз основа на базисния блок Нови Пазар и социално-икономическите условия в района.

Изчисленията са направени за период от 40 години, от които 10 години се проучват запасите, а 30 години е добивът. Разглеждат се три вероятни сценария - ограничена разработка, консервативен добив и оптимистичен добив.

При ограниченото проучване разходите остават изцяло за сметка на фирмите, извършили проучването, а социално-икономическите въздействия остават само в рамката на проучвателните дейности. В този случай средствата за заплати, социални осигуровки, данъци, печалбата, амортизацията, таксите и разрешителните или брутната добавена стойност на всички дейности по примерния блок ще бъде 90.8 милиона евро за период от 7 години.

При консервативни запаси и добив за 30 години, необходимата инвестиция би била 6.78 милиарда евро (192 сондажни кладенеца или 1 200 сондажа за целия период), а добитият природен газ ще има пазарна стойност от 34.8 милиарда евро, изчисляват консултантите.

Прекият принос към годишната нова добавена стойност в икономиката ще бъде 1,7 процента от БВП, което ще ускори икономическия растеж с 0,59 процентни пункта или с 239,7 милиона евро средно на година.

При оптимистичен сценарий за добив на природен газ от шисти инвестицията от 13,5 милиарда евро за периода (384 сондажни кладенеца и 2 400 сондажа) ще позволи общ добив на газ на стойност 78,5 милиарда евро, се посочва в анализа.

На базата на преките, непреките, индуцираните и общоикономическите ефекти, брутният продукт в следствие от проекта ще е около 103,6 милиарда евро, което е с 18% повече в сравнение с общо произведената продукция на България през 2013 г. (87,2 милиарда евро), се посочва в анализа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Германия май поглежда към шистовия газ

    Германия възнамерява да отмени забраната за използването на технологията фракинг, която се използва при промишления добив на шистов газ, съобщава Ф ...
    05.06.2014
    2 166
    2
  • Chevron напуска България

    Американският петролен гигант Chevron напуска България, съобщи "Капитал Daily". Вчера новината, за която все още няма официално потвържде ...
    28.05.2014
    2 355
    2
  • САЩ: ЕС да помислят за фракинг

    Европейските страни могат да се борят с енергийната си зависимост от Русия чрез фракинг, пише в. „Вашингтон поуст“. В момента една ...
    08.04.2014
    872
    0
  • Добивът на шистов газ в Полша без данъци

    Разгарът на кризата около бъдещето на Кримския полуостров е принудило Полша да вземе радикални мерки и да освободи добива на шистов газ в страната ...
    12.03.2014
    1 364
    0
  • България не променя позицията си за шистовия газ

    България по никакъв начин не е променяла, няма намерение да променя и продължава да поддържа позицията си в националното законодателство.  Тов ...
    15.01.2014
    957
    0