28 Май, 2014 22:54 2 339 2

Chevron напуска България

  • chevron-
  • българия

Проблемът със зависимостта от един доставчик за България е лесно решим въпрос, но никой реално не го желае

Американският петролен гигант Chevron напуска България, съобщи "Капитал Daily". Вчера новината, за която все още няма официално потвърждение, беше разпространена и от бившия посланик на България в Москва Илиян Василев чрез блога му.

От 2011 г. компанията има разрешително за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна Бългаия за 5 г. Тя обаче не може да работи на българска територия заради наложения от парламента мораториум върху фракинга.

"Новината не е изненада. Вероятно малцина знаеха, че Шеврон имат офис в страната и реално работеха, за да може в случай на отмяна на мораториума да възобновят своята работа по лицензията за проучване", пише в блога си Илиян Василев.

"Нито една уважаваща себе си компания не може да губи средства при липса на перспектива и очевидната незаинтересованост на поредица от български правителства в разработването на един от малкото варианти за местен добив на нефт и газ.

Оставям настрана кампанията на екоактивистите срещу Шеврон и срещу шистовия газ - тя бе очаквана и съвсем не е специфична за България. Единствената разлика, че у нас зависимостта от руските енергийни интереси и най-вече „пленяването на държавата“ от специфични интереси е в порядък по-висок от страни като Полша, Румъния и дори Украйна.

Проблемът със зависимостта от един доставчик за България е лесно решим въпрос, но никой реално не го желае. Толкова е прекършена волята ни, че дори не искаме отстъпки от цената природен газ, въпреки че Газпром в момент се съгласява на това с повечето си купувачи", пише Илиян Василев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калоян Петров

    0 3 Отговор
    Когато си прост и да ти обясняват, че пушенето е вредно - не помага.
  • 2 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор
    Сбогом,и дано никога не се виждаме,