Last news in Fakti

29 Май, 2014 11:02 5 532 4

ИПИ: Шистовият газ е подценен в България

  • шистов газ-
  • chevron

България изостава в проучването на запасите си от природен газ, което заедно с липсата на информация за потенциалните ефекти може да отблъсне потенциалните инвеститори

Българската икономика и гражданите, които сега плащат висока цена в сравнение с получаваните доходи, най-вероятно ще спечелят от добива на природен газ от шисти в страната.

Този доклад прави опит да покаже какви са разходите и ползите от подобна перспектива и което е още по-важно, разглежда съпътстващите ефекти върху българската икономика и благосъстоянието на населението.

България изостава в проучването на запасите си от природен газ, което заедно с липсата на информация за потенциалните ефекти може да отблъсне потенциалните инвеститори. За това предупреждава в доклад Институтът за пазарна икономика.

За даденост се приема, че пречките пред използването на метода на хидравличното нагнетяване са премахнати и дейностите протичат при пълно спазване на изискванията за опазване на околната среда.

Въздействията са измерени въз основа на базисния блок Нови Пазар и социално-икономическите условия в района.

Изчисленията са направени за период от 40 години, от които 10 години се проучват запасите, а 30 години е добивът. Разглеждат се три вероятни сценария - ограничена разработка, консервативен добив и оптимистичен добив.

При ограниченото проучване разходите остават изцяло за сметка на фирмите, извършили проучването, а социално-икономическите въздействия остават само в рамката на проучвателните дейности. В този случай средствата за заплати, социални осигуровки, данъци, печалбата, амортизацията, таксите и разрешителните или брутната добавена стойност на всички дейности по примерния блок ще бъде 90.8 милиона евро за период от 7 години.

При консервативни запаси и добив за 30 години, необходимата инвестиция би била 6.78 милиарда евро (192 сондажни кладенеца или 1 200 сондажа за целия период), а добитият природен газ ще има пазарна стойност от 34.8 милиарда евро, изчисляват консултантите.

Прекият принос към годишната нова добавена стойност в икономиката ще бъде 1,7 процента от БВП, което ще ускори икономическия растеж с 0,59 процентни пункта или с 239,7 милиона евро средно на година.

При оптимистичен сценарий за добив на природен газ от шисти инвестицията от 13,5 милиарда евро за периода (384 сондажни кладенеца и 2 400 сондажа) ще позволи общ добив на газ на стойност 78,5 милиарда евро, се посочва в анализа.

На базата на преките, непреките, индуцираните и общоикономическите ефекти, брутният продукт в следствие от проекта ще е около 103,6 милиарда евро, което е с 18% повече в сравнение с общо произведената продукция на България през 2013 г. (87,2 милиарда евро), се посочва в анализа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Oirgolis Stavro

    4 0 Отговор
    predateli vaobhte ne triabva da si mislite a kamo li da pihete za shistovia gas
  • 2 Иван Господинов

    6 0 Отговор
    Абе я си гледайте работата бе! Краткосрочни дребни изгоди за дългосрочни непоправими злини. М...та им на Шеврон да ходят да зарибяват някой други туземци . Какво ще направят ще хвърлят жълти стотинки на няколко стотин безработни да им робуват и източват природните ни ресурси . Те ще ги продата с огромна печалба която ще си приберат а за нас ще останат жълти стотинки - златна добруджа съсипана за незнаен период в бъдеще . Подпочвени води отровени завинаги . И какво ще продадем рай да получим пустиня в която ще седим гладни и жадни . М....та ви алчни евреи не се наядохте що ли Хитлер все повече ми изглежда като разумен политик .
  • 3 шумахер

    1 0 Отговор
    Страхотен анлиз.Кой ли им плаща заплатите на тия дребни тарикати.
  • 4 georgi genchev

    1 0 Отговор
    Niama nishto losho v tova,no na praktika ne stava kakto go govoriat...Na praktika stava taka-minavat eksploatirat,onishtogavat,prebirat miliardite,a za nas trohite,i izchezvat i sled tiah treva ne nikne........SHavron,da otivat v Shveitsaria da sondirat,...Ama tam niama balytsi.....