Отидете към основна версия

5 911 44

Да ни е честит Бюджет 2019!

  • бюджет-
  • пари-
  • данъци-
  • парламент-
  • народно събрание

ДДС остава 20%, реформи – не, а социалните помощи – във фризера

След близо 10 часа дебати парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2019 г.

В заключение финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е оптимист за неговото изпълнение, защото, обясни той, нашето общество следващата година ще бъде по-успешно и по-богато.

Министърът благодари на партиите, които са подкрепили текстовете, и на тези, които са имали алтернативно виждане. Законът за държавния бюджет представлява една прогноза, която, за мен, за следващата година е добра, подчерта той.

Колегите имаха различна визия как да се разпределят разходите, добави той по отношение на опозицията. Но това е отношението на изпълнителната власт, тя има по конституция запазения периметър да определи чрез разходите на бюджета своето виждане за политика, завърши Владислав Горанов.

ДДС остава 20 на сто и догодина, запазва се плоският налог. Това реши мнозинството в парламента с гласувани окончателно текстове от закона за държавния бюджет за 2019 г.

И тук БСП и управляващите спориха по предложенията на левицата, които в крайна сметка бяха отхвърлени. Това предизвика и коментара на Георги Гьоков, който упрекна мнозинството, че се държи "също като Мария Антоанета, тази френска жена, която като й съобщават, че хората се бунтуват, защото няма хляб, тя казва - като няма хляб, да ядат пасти. Тя беше свалена по време на Френската революция".

Нападки социалистите отправиха към патриотите, защото не гласуват "за" намаляване на ДДС за лекарствата /на 9 на сто/ и хляба /5 на сто/, каквото беше предложението на левицата, както и искането им да бъде отменен приетият по-висок налог върху старите автомобили от догодина.

Не се прие и идеята на БСП всяко данъчно задължено лице с облагаем оборот 100 000 лв., вместо досега 50 000 лв, в 7-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подава заявление за регистрация по ДДС.

Социалистите предлагаха още за всички работещи родители да се намалява с 500 лв. данъчната основа при едно дете, както и да се разшири кръгът за еднократна помощ за първолаците и към тях да се присъединят и тези от 2-ри до 4-ти клас.

Депутатите, чрез бюджета на държавата за 2019 г., актуализираха този за 2018 г. в частта за МВР и Министерството на правосъдието във връзка с увеличението на заплатите на служителите.

Служебните правоотношения на държавните служители, упражнили правото си на пенсия, се прекратяват с едномесечно предизвестие, реши парламентът. Изключение ще се прави за тези, които са назначени по заместване и при споделено изпълнение на длъжността.

Депутатите приеха на второ четене текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2019 г. С разпоредбите се променя Законът за държавния служител и упражняването на право на пенсия се въвежда като основание за несъвместимост за заемане на длъжност като държавен служител.

Държавните служители трябва да уведомят органа по назначаването за наличието на основание за недопустимост в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелството.

Предвижда се органът по назначаването да получава служебно от Националния осигурителен институт информация относно наличието на упражнено право на пенсия от държавния служител. НОИ ще предоставя тази информация безвъзмездно в 14-дневен срок от получаването на искането.

От БСП предложиха промените да отпаднат, но това не беше прието от мнозинството. Ще напълните държавната администрация с калинки, обърна се Христо Проданов /"БСП за България"/ към управляващите. Въпросът е дали има кандидати в трудоспособна възраст за тези места, коментира също колегата му Георги Гьоков и предупреди: "Рискувате да обезкървите администрацията с хора, на които е разчитала".

Депутатите решиха приходите от първоначалното концесионно възнаграждение по договора за възлагане на концесия за строителство на обект "Гражданско летище за обществено ползване София" - публична държавна собственост да не постъпват в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система. Това стана с приемане на текст от преходните и заключителни разпоредби на закона за държавния бюджет за 2019 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове