Отидете към основна версия

3 098 38

И през 2019 г.: Ремонтите в София са приоритет (ВИДЕО)

  • софия-
  • бюджет-
  • ремонт-
  • йорданка фандъкова-
  • бсп

Бюджетът нa Столична община за 2019 г. е 1,6 млрд. лв.

Снимка: бТВ

Днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова и заместниците ѝ представиха официално проекта за бюджет на Столична община за 2019 г. заедно с отчет за направеното през 2018 г, съобщи БГНЕС.

Приоритет ще бъде модернизацията на подземния и наземен градски транспорт в София, очаква се линията на метрото да бъде удължена с 12 км да стане 48 км. 306 млн. лв. са отделени за строителството на първия и втория участък от третата линия на метрото.

1,6 млрд. лв. ще похарчи София през изборната 2019 г.

90% от автобусите на София догодина ще са нови и с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6. през 2019 г. Средната възраст на автобусите ще е под 6 г., съобщават от Столична община.

В плана си за следващата година Столична община залага и върху възстановяването на големите паркове на София и изграждането на нови. През 2019 г. Се очаква да бъде завършен първият етап на Западен парк и да се изгради първият публичен аквапарк в парк „Възраждане”.

Третата ключова задача на общината за следващата година е цялостната реконструкция на улици и булеварди, като фокусът ще бъде върху кварталите. Очаква се 15 големи обекта да бъдат реконструирани - разширението на бул. „Филип Кутев“, последният участък от бул. „Монтевидео”, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“, пробива на бул. „Петър Дертлиев“, Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе“ до Северна скоростна тангента, както и локална улична мрежа, която обслужва тангентата, бул. „Първа българска армия“, бул. „Президент Линкълн“, ул. „Народно хоро“ в район „Овча купел“, ул. „Житница“,бул. „Скобелев и транспортния тунел на НДК, основен ремонт на ул. „Кукуш“, ул. „Йосиф Щросмайер“, ул. „Коперник“, ул. „Атанас Узунов“ и основен ремонт на зоните на централна градска част.

„Целта, която си поставихме – да няма чакащи деца за детски градини – реално ще бъде изпълнена със строителството на заложените в Бюджет 2019 – 15 нови сгради. Това е рекорден брой нови сгради, с чието завършване ще осигурим места за всички деца над 3 годишна възраст. Догодина ще завършим първата цялостна модернизация на 13 училища и 13 детски градини със средства по ОПРР. В районите „Илинден“, „Надежда“, „Красна поляна“, „Връбница“ – ние в действителност преизграждаме 26 училища и детски градини”, коментира кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Администрацията на София се похвалиха, че без да вдигат данъците в периода от 2012 г. до 2017 г. са събрани почти 184 млн. лв. и допълниха, че през следващата година не са заложени увеличения на таксите извън променените от Народното събрание.

Бюджетът на Фандъкова за 2019-а е безцелен и безидеен. Липсват политики за хората.Диспропорциите ще продължат да се задълбочават, градът ще продължи да се задъхва. Необходимо е да се промени философията за развитието на София. А това, което ни предлагат за следващата година е още от същото.

Това каза лидерът на столичните социалисти и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов по време на семинара за представяне на проектобюджета на Столична община.

"Бюджетът трябва да бъде на Столичния общински съвет, а оттам на столичани, а за поредна година сме свидетели на бюджет на общинската администрация“, обясни Калоян Паргов. „Както много други, така и обещанието, че за следващата година ще направим програмен бюджет, във формирането, на който ще участват всички общински съветници, се изпари. Остана само мирисът на мръсен въздух“, посочи председателят на БСП-София.

„Предложеният бюджет за 2019-а на Столична община няма програмен характер“, категоричен е Паргов. Според него това трябваше да бъде бюджет на изравняване на стандартите между центъра и крайните квартали.

„Очаквахме да чуем, че през следващата година ще има ясни приоритети в развитието на столицата, с конкретно заявена грижа и внимание към хората, които живеят в крайните квартали и жилищните комплекси. София освен административен център на държавата е и град, в който живеят и работят хора, които плащат данъци. Те очакват да получат добра градска среда, която гарантира качество на живот. Столичани искат да видят как парите от техните данъци и такси се връщат при тях“, коментира Паргов и допълни: „Европейски проекти може да бъдат реализирани в централната част, а приходите от данъци да бъдат насочени приоритетно към крайните квартали, които чакат вече 30 години общината да обърне внимание на проблемите им“.

„През тази година хората поставиха ново изискване - не искат само количество, а искат и качество. Именно качеството на извършените строително-ремонтни дейности се превърна в основен проблем и предизвика вълната от недоволство на гражданите - ремонтите на „Дондуков“ и „Граф Игнатиев“, неудачните решения с велоалеята по „Раковска“ и „островите“ на „Константин Величков“, които стесниха платната, затрудниха движението по тези улици и допринесоха за замърсяването на въздуха. Ето защо днес очаквахме да чуем анализ на свършеното и на това, което не е свършено и защо. Но нямаше нито дума за качеството на изпълнение на инвестиционната програма“, обясни Калоян Паргов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове