Отидете към основна версия

54 589 88

Иван Гешев премълчал важно послание от САЩ за премиера Борисов?

  • борисов-
  • гешев-
  • посещение-
  • сащ-
  • послание

Крайно време да се предприемат решителни действия срещу корупцията и прането на пари в България

Снимка: БГНЕС

По време на срещата му със заместник-директора на ФБР Дейвид Боудич във Вашингтон му е било обяснено належно, че е крайно време да се предприемат решителни действия срещу корупцията и прането на пари в България. Бил назован и конкретен политик-олигарх, който до момента е със „статут“ на недосегаем за институциите у нас, въпреки множеството факти, оперативна информация на чужди служби и сигнали за съмнителни сделки, участие в контрабанда на цигари, пране на пари, банкови сметки с неясен произход на парите в тях и дори финансиране на терористични формирования. Това съобщиха за Фрог нюз дипломатически източници, съобщава Фрогнюз. От нашата прокуратура официално обявиха, че във ФБР Гешев и придружаващия го заместник на ДАНС Недялко Недялков са разговаряли с Боудич за борбата с тероризма и сътрудничеството между правоохранителните органи на България и САЩ. Това обаче е била протоколната тема. Истинският разговор е бил за двойния стандарт на държавното ни обвинение и нежеланието на службите ни да се заемат с редица политици, които от години придобиват бизнеси чрез рекет и забогатяват по съмнителен начин.

Освен, че бил „приятелски“ посъветван да се заеме сериозно с разследването на въпросния политик-мултимилионер, Гешев трябвало да предаде тази най-важна част от разговорите на премиера Борисов, като се завърне в София. Той обаче предал избирателно информацията. Борисов обаче научил по дипломатически канали за „пропуснатата“ информация. Говори се, че е имало последващ тежък разговор между двамата по този повод.

След завръщането си от САЩ и срещите във ФБР Иван Гешев неочаквано обяви, че е сигурно на 99,9 на сто, че няма да се кандидатира за поста главен прокурор. Това бе изненада за тези, които смятаха, че е сред основните фаворити за поста. Други обаче приеха новината като логична, защото напоследък все повече се говори за недоволство от американска страна от неговите странни, съмнителни и показни акции и изказвания по медиите. Последният огромен провал – признанието на главния свидетел по делото срещу кметиците на „Младост“ Петко Дюлгеров, че е бил притискан да даде показания срещу тях за искане на подкуп, само потвърдиха мнението, че се използват репресивни методи за скалъпване на обвинения и отстраняване на неудобни хора.

Очаква се днес, неделя, на съвещание при главния прокурор Сотир Цацаров, да се реши бъдещето на Гешев. В голяма степен решението ще зависи и от това, какво ще се случи в Специализирания съд, където ще се състоят пледоариите по делото срещу Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Магистрати твърдят, че Гешев не само ще оцелее, но ще продължи да властва в прокуратурата, защото за него се застъпва именно човекът, който в САЩ бил посочен за сериозно разследване. В България обаче той все още дърпа конците не само в държавното обвинение, защото е важен фактор в задкулисието.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове