Отидете към основна версия

31 Юли, 2019 18:44, обновена 31 Юли, 2019 18:44 2 855 39

Пламен Георгиев: Имах заплахи за живота си

  • кпконпи-
  • пламен георгиев

Оставката на шефа на КПКОНПИ не била съгласувана с премиера

Снимка: БГНЕС

Имах заплахи за живота си. Това каза пред журналисти бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, цитиран от "Фокус".

Георгиев посочи, че не се е срещал с премиера Бойко Борисов и че не е съгласувал оставката си с него. Като грешка той отчете лошата комуникация с медиите."Моята оставка беше написана, затова тя беше подадена толкова бързо", обясни още той.

"Радвам се, че в крайна сметка името ми е изчистено", смята Георгиев.

Според него следващият председател на комисията трябва да е решителен човек. "Дано не се изплаши от това, което се случи на мен. Целият проблем дойде от това, че аз държах тази тераса да се включи в нотариалния акт, за да мога да плащам данъци", допълни още Георгиев.

Според него оттам е дошъл проблемът. "Дано следващият председател на комисията да е готов да продължи това, което аз започнах и да е готов да удържи на един изкуствено създаден натиск срещу него", каза още Георгиев.

Той посочи, че не се е уплашил, но мисли и за семейството си, и за комисията. "Един такъв безумен скандал се пренася върху комисията", обясни още бившият председател на КПКОНПИ.

Според него след оставката му ще се успокои ситуацията в Антикорупционния орган. Във връзка с кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, Георгиев посочи, че той е професионалист. "Нищо не мога да кажа повече", допълни още Георгиев.

Решението за оставката

"Днес получих приключване на данъчната ревизия, която констатира, че всичко е наред. Отдавна бях взел решението да си подам оставката. За мен да бъда на такава позиция не е самоцел. Единият мотив е личен. Семейството ми беше подложено на един невероятен тормоз от някои медии. Другата причина е, че не искам една хиперболизирана тераса, която беше едно абсолютно безумие да се отрази по някакъв начин на работата на комисията. Дай Боже час по-скоро да се избере ново ръководство и да продължи и надгради това, което вече сме постигнали", каза още Георгиев.

Какво свърши КПКОНПИ

"За около година бяха задържани двама души с подкуп. Мисля, че много малко служби изобщо в света могат да се похвалят с такива успехи. Повече от 30 случая бяха подадени на прокуратурата за корумпирани органи на местната власт, магистрати, отделно от това вече знаете всяка година от 5-6 години насам повече от 10 млн. имахме години с 20 млн. лв. отнето имущество. Около 10 пъти се повишиха случаите на конфликт на интереси. Всичките декларации максимална прозрачност получиха. Благодарение на това бяха всички тези медийни скандали", допълни още Георгиев.
Той посочи, че не е извършвал закононарушение.

Враговете

"Аз изчаквах, защото не можех да си позволя да си подам оставката преди да излезе, че аз съм чист човек. Изчаквах да приключи проверката на НАП. Не е моя работа да я коментирам, но понеже тя е подобна на нашата. Анализира се всяка една стотинка, която е получена от мен и от моята съпруга като доход. За всеки един ден се прави анализ на разход", каза още Георгиев.

"Тази проверка доказах, че аз не съм извършил нито едно закононарушение. В крайна сметка има и морал. Не съм се вкопчил в нито една позиция. Работил съм в името на държавата. Това, което съм направил, е било в името на държавата", допълни още Георгиев.

Той посочи, че сега се е породило напрежение към антикорупционния орган.

"Втората причина, поради, която подавам тази оставка е това напрежение, което е изкуствено създадено от олигархията. Естествено, че имаше целенасочена война. Над 3 млрд. са исковете на комисията срещу олигарсите. Това са искове за отнемане. Акумулирах толкова много врагове, които ми го върнаха чрез медиите. Това не беше атака само срещу мен, но и срещу моето семейство", допълни още Георгиев.

Той посочи, че ще заведе дело срещу общината. "Не е вярно, че не са били допускани. По незнайни причини общината не е излязла с никакво решение и в един момент, в който председателя на комисията си купува жилище с кредит, стана националния проблем на тази държава", обясни още Георгиев.

Според него да започват новините на една телевизия с неговата тераса, а втора новина да е палатът на Баневи, не е нормално. "Това буди в мен едно недоумение. Аз съм убеден, че това беше целенасочена атака", посочи още бившият председател на КПКОНПИ.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове