Отидете към основна версия

3 636 122

БСП-София: Долу ръцете от паметника на Съветската армия

  • паметник на съветската армия-
  • съветска армия-
  • бсп-
  • бсп-софия-
  • лозенец-
  • константин павлов

Според столичните социалисти идеята на кмета на район "Лозенец" Константин Павлов е акт на аморалност, ксенофобия и екстремизъм

Снимка: БГНЕС

Ние, социалистите от районната организация в "Лозенец" и Градската организация на БСП в София, категорично се противопоставяме на безумната идея на кмета на района Константин Павлов за премахване Паметник на съветския воин - костница на загиналите в Отечествената война, преместването, незнайно къде, на тленните останки на загиналите бойци и командири от Съветската армия, преоформянето на "Моста на дружбата" и смяната на името на ул. "Граф Игнатиев". Това се казва в официална позиция на БСП-София.

Ето какво още пишат столичните социалисти:

Цинично е подобен акт да бъде свързван с 9 май. Датата е преломна в историята на България и на Европа. Ако нямаше Ден на Победата, нямаше да има Ден на Европа! Нямаше да има обединена Европа. Победата на съпротивата срещу фашизма в България и победата над хитлерофашизма в Европа стават възможни с първостепенната заслуга на Съветската армия. На този ден бе сложен край на ненавистната политика на Хитлер и неговите съюзници.

Днес, 75 години след освобождението на България и Европа от фашизма, в условията на световна пандемия и изправени пред глобални предизвикателства, повече от всякога са ни нужни единство и взаимна съпричастност, а не поставянето на нови разделителни линии и противопоставяне на обществото. Зловещо е във времето, когато се борим е една зараза, да се възкресява друга – тази на кафявата чума. Да се правят опити за събуждане на Злото, което отне милиони невинни животи в България и Европа през миналия век.

Днес е на мода да не се признава ролята и приноса на Русия за разгрома на Хитлеристка Германия. Има хора, които използват властовите си позиции, за да действат в услуга на своите дребни лични политически интереси, а не за решаването на реалните проблеми на гражданите.

Когато имаме най-много нужда, като общество, да бъдем обединени и сплотени, кметът на район "Лозенец" Константин Павлов, от името на институцията, която представлява, предлага премахване на паметника и преместване на тленните останки на освободителите. Зад това неадекватно предложение се крият идеологически подбуди, абсолютно несъответстващо на времето, в което живеем. Историята ни учи да помним и да ползваме поуките от нея за настоящето и бъдещето и никога да не повтаряме грешките на миналото.

Подобно деяние ще бъде грубо нарушение на международните норми, залегнали в Женевската конвенция, съгласно които всяка страна има право, независимо от каузата на войната, да има свои военни гробове и паметници на територията на друга страна. И тези военни погребения и паметници са неприкосновени.

Правомощията и функциите на районния кмет са да строи и да решава значителните проблеми на живеещите, като подобрява жизнената среда, да опазва културно-историческото наследство и да стопанисва добронамерено общинската собственост. За това е избран мажоритарно, а не да руши, скверни паметта на загиналите воини и да предизвиква международни скандали с нелепи предложения.

В район "Лозенец" има много наболели проблеми, които не са решени, като презастрояването, липсата на улична инфраструктура и на детски площадки, на дезинфекция на улици и булеварди, предвид тежката епидемична ситуация и др. С това трябва да се занимава районният кмет.

Ние, социалистите от районната организация в "Лозенец" и Градската организация на БСП в София, категорично считаме, че направените предложения от кмета на района целят създаване на напрежение и ненужно противопоставяне между хората. За нас това е съзнателен акт на аморалност, ксенофобия и екстремизъм.

Долу ръцете от Паметника на съветския воин - костница на загиналите в Отечествената война, където се прекланяме пред подвига на героите освободители и паметта на всички невинно загинали жертви!

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове