Отидете към основна версия

6 648 147

Полицията не допусна протеста на Христо Иванов до "Росенец", напрежението се покачва

  • росенец-
  • дпс-
  • протест-
  • плаж

Хората, обединени от мотото „масово ходене на охраняем плаж“, ще се съберат пред общината в Бургас

Протестът, организиран от Христо Иванов под мотото „масово ходене на охраняем плаж“, който трябваше да започне в 11 ч. в района на парк „Росенец“, се мести пред община Бургас, съобщи Иванов пред bTV.

Причината е, че в района на имота, използван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, от рано сутринта се събират симпатизанти на ДПС. Те пристигнаха още вчера вечерта с автобуси с кърджалийска и благоевградска регистрация. Повечето са млади мъже. 

Организаторите на инициативата „масово ходене на охраняем плаж“ обясниха, че имат разрешително за протеста и са потърсили вчера информация от полицията и кмета на Бургас Димитър Николов за режима на достъп, но не са получили такава.

Полицай обясни пред bTV тази сутрин, че няма как да пуснат протестиращите, които ще дойдат в 11 ч., защото в района вече има друга група. По думите му няма значение кой първи е получил разрешителното за протест.

„Отиваме пред общината да търсим политическа сметка на кмета защо осуетяването на съгласувано събитие. Отново виждаме български власти да обслужва Ахмед Доган“, коментира Христо Иванов.

Той призова хората, събрали се за инициативата „масово ходене на охраняем плаж“, да не се поддават на провокации и да се съберат пред сградата на общината.

Малко по-късно с пост във „Фейсбук“ кметът на Бургас Димитър Нколов обяви, че е разговарял с директора на  ОД на МВР Бургас, за да поиска допускане на организаторите на протеста до зоната в парка.

Отговорили му, че те не се допускат с цел да няма сблъсъци на етническа основа.

Малко преди 11 ч., когато трябваше да започне протестът, в района на парка се събраха около 15 лодки.

Привържениците на ДПС са сметнали за морално ангажиращо да дойдат в района на парк „Росенец“ и да подкрепят лидера си д-р Ахмед Доган. Това заяви в ефира на БНТ евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, който е сред привържениците на партията, дошли на място в имението.

„Не трябва да забравяме какво успяхме да постигнем през последните 30 години. Уникален етнически модел, архитект на който е точно Ахмед Доган. Имахме възможност да отбележим 25 години от събитията в Сребърница. Нещо, което се случи на Западните Балкани, не се случи в България, благодарение на този етнически модел. Това ни трасира пътя към НАТО и ЕС“, каза Кючюк.

Пред NOVA Кючюк коментира, че още от 7 часа сутринта са дошли младежите от движението. "Те имат усещане за справедливост и за дълг, това са хора, които са работили с Доган, имат уважение, той е инвестирал в тяхното политическо развитие и така вече 21 години", коментира евродепутатът.

"Това е тяхната воля, да дойдат, да присъстват, да покажат уважение, защото видяхме един акт на провокация миналата седмица", каза той. "Това е граница, която не можем да позволим да бъде прекрачена, това е нашият морален стандарт", категоричен беше Кючюк. Той подчерта, че никой от младежите на ДПС не е дошъл да провокира напрежение с другата група.

Евродепутатът от ДПС беше попитан кой трябва да бъде пазен от НСО. „Това е от компетенциите на службата, трябва да оставим всичко в ръцете на компетентните органи, политиците да не бъдат съдници. Политиците не трябва да бъдат узурпатори на правото – нещо, които виждаме през последните дни".

По думите му всички привърженици на ДПС обичат родината си и искат България да просперира в ЕС. „Нашата мечта е да живеем в свободна и равноправна страна, която всеки ден да работи за благосъстоянието на българските граждани, да го прави компететно с аргументи", каза още Кючюк.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове