Отидете към основна версия

7 461 99

Страната отново извика: "Мафията - вън", "Гешев е позор"

  • протести-
  • оставка-
  • правителство

В цялата страна се проведоха антиправителствени протести

Снимка: БГНЕС

Подобно на София в редица градове на страната снощи се проведоха антиправителствени протести, предаде Българското национално радио.

Участниците в тях също настояха за оставката на правителството и на главния прокурор.

Протестът на жители на Ловеч в центъра на града премина под мотото "Разходка с каскети".

Със символична проява на стълбите към парка със старата турска крепост "Меджиди табия" снощи силистренци се присъединиха към протестите в страната с искания за оставката на правителството и главния прокурор. Поискана бе и оставката на министъра на вътрешните работи.

Участваха граждани с различни политически убеждения, проявата бе окачествена като "надпартийно гражданско събитие". В изявления за медиите участници в проявата посочиха, че "това правителство се е изчерпало и не може повече да управлява държавата". "Тук няма да видите цветове, ще видите граждани, които застават зад това мнение и Силистра се присъединява към протестите в цялата страна", посочиха те.

Неофициално бе съобщено, че през седмицата се подготвя и друга протестна проява в Силистра.

Между 150 и 200 души се събраха на протеста в центъра на Габрово. Организатор на протеста е местна политическа формация, която има представители в общинския съвет.

Хората на централния площад "Възраждане" настояват за промяна и за институции, които да работят за интересите на обществото.

Протестиращи за поредна вечер има и пред сградата на общината в Пловдив.

Над 300 пловдивчани се включиха в протеста снощи, издигащ искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Протестът започна пред сградата на общината. По-късно в шествие протестиращите преминаха по главната улица, скандирайки „Мафията вън“ и „Гешев е позор“.

Участниците заявиха, че днес отново ще се съберат.

Протестът в Русе пети ден събира на площада пред Съдебната палата граждани с искания за оставки.

В обичайния час 18:30 отново се събраха хора, които протестираха срещу управлението на страната.

По-рано вчера стана ясно, че русенската адвокатска колегия е подкрепила позицията на пловдивските си колеги с искане за оставките на главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Над 100 великотърновци се събраха около паметника Майка България на антиправителствен протест и скандираха „Оставка“ и „Мафията вън“.

Граждани и представители на леви и десни политически формации във Велико Търново, организирани в социалните мрежи, поискаха промяна и оставките на главния прокурор, на правосъдния, на вътрешния и на финансовия министър, както и на премиера:

„България от предпоследно място застана на последно място в ЕС, това е неговото велико постижение“.

„Всички знаем защо сме тук, въпросът е да останем, докато го получим“. „Дойдохме, защото искаме промяна и недоволстваме срещу беззаконието и несправедливостите, които се случват в страната“.

„При сегашната ситуация е практически невъзможно, трябва кардинална промяна, за да има прозрачност в управлението“. „Да спрем да търпим беззаконието. Нищо друго не ме кара да дойде тук“.

Това бяха част от изказванията на протестиращите във Велико Търново.

Близо 200 души протестираха в Бургас с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Протестът започна пред сградата на Общината, след което премина по бул. „Алеко Богориди“ и завърши в Морската градина. С плакати "Оставка“ и „Мафията вън от властта“ хората изразиха недоволството си от управлението на страната.

Протест и в Ямбол. Около стотина жители се събраха пред сградата на общината и поискаха оставка на правителството и главния прокурор.

Протестиращите преминаха по централните улици на Ямбол с призива за оставка на управляващите.

Сред протестиращите имаше и представители на различни политически сили, но организаторите декларираха, че протестът им е граждански и не е свързан с определена партия.

За първи път и Хасково се включи в антиправителствените протести. Над 200 души поискаха оставката на правителството и главния прокурор.

Около стотина души в Сливен поискаха оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите направиха шествие по главната улица на града, което започна от площада пред сградата на общината.

Спирайки се последователно пред сградата на Областна администрация и партийните централи на ГЕРБ и ДПС в Сливен шествието с протестиращите подкани правителството да си подаде оставката.

Протестиращите настояваха за смяна освен на правителството, смяна на модела и начина на мислене на хората, на моралните ценности, които липсват на всяко ниво.

Днес от 18:00 се очаква отново хора да се съберат на мирен протест.

На пореден протест в Благоевград стотици хора от различни възрасти се обявиха срещу мутризацията на държавата и поискаха оставка на правителството и отговорност от Главния прокурор.

Протестният митинг започна от централния площад и стигна до съдебната палата.

Много млади хора имаше на протеста в Благоевград, някои от тях бяха дошли от чужбина. Сред протестното множество имаше и хора, свързани с началото на демократичните промени у нас.

Шумен е поредният град, който се включи в протестите срещу правителството и мафията.

Въпреки пропускът на организаторите от фейсбук групата "Шуменски юмрук срещу един тулуп" да внесат искане в Община Шумен, протест имаше, макар и неофициален. До ескалиране на напрежението и намеса на полицията не се стигна.

За поредна вечер протестиращи срещу управлението на страната се събраха във Варна пред сградата на общината. От петък насам те поемат по традиция по бул. "Сливница" в посока площад "Севастопол".

Над хиляда души се включиха в антиправителствения протест в Стара Загора.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове