Отидете към основна версия

17 Юли, 2020 21:05, обновена 17 Юли, 2020 21:05 4 339 115

Протестите продължават - Юли 2020

  • протести-
  • протест-
  • оставка-
  • оставка кабинет

Коалицията декларира и твърдото намерение да продължи мандата си

Снимка: БГНЕС

Националните протести срещу правителството, главния прокурор Иван Гешев и мафиотизирането на държавата продължават и днес. Хиляди българи от София и доста други градове ще излязат за демонстрации за девети пореден ден. Прояви има и в чужбина.

“Аз съм тук от първия ден, но какво е казал Буров: "Който се е оженил за властта, не се развежда. Това е вечно".

“Вече ми писна от наглостта на управляващите. Смятам, че е крайно време да си отвоюваме държавата от тази шайка престъпници, на която я предадохме с безразличието си най-вече. Трябва да се научат, който и да дойде на власт, че не могат да безчинстват“.

"Бесилка за башибозука", "Уважаеми господин премиер, умолявам Ви, явете се на предсрочни избори" ,"Грешка 404“, “Демокрация не е открита" – са надписи на плакатите на някои от демонстрантите, включили се в днешния протест.

Пред президентството е разположена своеобразна трибуна, на която говорят не само организаторите, но и всички други, които искат да споделят свои размисли с останалите участници.

Някои от нещата, които се чуха от трибуната, са: “Протести като вчерашния в столицата не е имало от 30 години, няма да ви оставим, докато не си тръгнете, дадохме властта на неграмотни и примитивни хора, които се хвалят, че са глупави“. “Управляват ни хора, които държат пачки и пистолети на нощните си шкафчета, а не книги. Затова оставка – веднага!“. Освен “Оставка“ протестиращите скандират и “Мафия“ и “Мутри, вън“.

Освен пред президентството протестиращи има и пред бившия Партиен дом, където оставка на кабинета “Борисов 3“ и главния прокурор искат майки от инициативата “Системата ни убива“.

Въпреки масовостта си и шума протестът за момента протича спокойно.

Към протеста се присъедини група хора от инициативата “Правосъдие за всеки“. Движението по бул. “Цар освободител“ и бул. “Дондуков“ вече е спряно.

Засилено е и полицейското присъствие в района, особено пред Министерски съвет.

Днешните протести ще се проведат на фона на леко стабилизиране на управляващата коалиция и ясна нейна тактика за печелене на време.

В сряда вечерта събитията бяха драматични - ГЕРБ поиска и прие оставките на ключовите министри Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов. В четвъртък обаче партньорите от "Обединени патриоти" стопираха идеята. Тримата остават поне до другата седмица, когато в Народното събрание ще се гледа вота на недоверие срещу кабинета, внесен от БСП.

Коалицията декларира и твърдото намерение да продължи мандата си.
Успоредно с това управляващите заговориха за голям ремонт на правителството, без да утоняват какъв точно и кога ще бъде направен.

Спокойствие демонстрира и Бойко Борисов. Вчера той се качи на прословутия джип и пообиколи места от страната - посланието е ясно: "Продължаваме напред!".

Главният прокурор Иван Гешев също подчерта, че няма намерение да се оттегля от поста. Протестиращите пък заявяват, че са твърдо решени да не се приберат от площада, докато не получат оставките на Борисов и Гешев.

Днес премиерът участва на заседание на Европейския съвет, а бе казал, че евентуално ще мисли за оставка след него. Към момента не дава вид да се е размислил наистина.

Възможно е новият ремонтиран кабинет да бъде без министър-председателя Бойко Борисов. Това обаче ще се коментира след вота на недоверие, заяви в Бургас вицепремиерът Красимир Каракачанов.
Относно протестите в страната вицепремиерът посочи, че трябва да има по-голяма чуваемост на това, което обществото очаква.
Каракачанов заяви още, че ще подаде оставка, ако командирите, коалиционният съвет или премиерът смятат, че не се е справил като министър на отбраната.

Междувременно Софийската районна прокуратура съобщи, че ще поиска съдът да наложи мярка "задържане под стража" на четирима души, обвинени за хулиганство по време на протестите в София.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове