Отидете към основна версия

2 216 118

Захариева: Защо президентът отказва да обяви позиция по случая Навални?

  • екатерина захариева

Във връзка с изострянето на отношенията между Русия и САЩ във връзка с базите у нас, Захариева заяви: Когато ние търсим партньорство, не означава, че някой е дошъл да ни менторства

Снимка: БГНЕС

Много бих искала външната политика да постига обединение. По случая с опозиционера Алексей Навални, обаче президентът не желае да обяви позиция. Тя е принципна, а не срещу конкретна личност. На първо място породи притеснение, че този процес се използва политически. Не бива да се страхуваме да изразим позиция. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Вчера присъдата беше променена в ефективно изтърпяване на наказание. Разбира се, че държавите не бива да се месят в политиката на друга държава. Това обаче не е натиск, а е знак и е в рамките на нормалната дипломатическа работа. Има реакция от международната общност. Трябва да се осигури честен процес и да се разследва опита за убийството на Навални", обяви дипломатът ни.

„Целият този процес има много дълга история. Международната общност се притеснява, че процесът е политически и се прави в опит да се заглуши гласът на опозицията. Фактът, че всички държави реагираха и изразиха подкрепа за руското гражданско общество да се осигури плурализъм за правото да се избира. Нормално е да изразяваме притеснение, след като Навални се е лекувал след отравяне, да го арестуват. ЕС прие специален механизъм за нарушаване правата на отделни граждани, така че не изключвам да се разгледа казуса на следващото заседание на външните министри", посочи Захариева.

По отношение на позицията на държавния глава, външният ни министър заяви: "Президентът се изказва по всякакви външнополитически сили, това показва, че има позиции. Като че ли по този казус има някакво притеснение. Тогава, когато се обявяваш за защитник на правата, трябва да мериш с еднакъв аршин".

Във връзка с изострянето на отношенията между Русия и САЩ във връзка с базите у нас, Захариева заяви: "Когато ние търсим партньорство, не означава, че някой е дошъл да ни менторства. Споделили сме добри практики. Ние имаме стратегически диалог със САЩ по различни теми. Споделяме опит. Не ми се иска България да се превръща в поле на противопоставяне между САЩ и Русия".

"Всеки ден се увеличава списъкът на държавите, които са дали съгласие за провеждане на изборите. До момента имаме потвърждение от 52 държави. Опитваме се да предвидим всички рискове, с които ще се сблъскаме. Нормално е да се спазват мерките в определената държава, затова ще осигурим предпазни средства. Работим на пълни обороти. Все още нямаме получено съгласие от Великобритания, но го очакваме. COVID-19 ще затрудни изпращането на членове на СИК", призна Захариева.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове