Отидете към основна версия

4 074 120

Биков: Този парламент вече е делегитимиран, затова Борисов няма да се яви пред него

  • тома биков-
  • парламент-
  • герб

ГЕРБ е против увеличаване на правомощията на президента, което е предвидено във внесено от "Има такъв народ" (ИТН) предложение

Снимка: БГНЕС

Това Народно събрание вече е делегитимирано от актовете, които извърши в двата му работни дни. Това заяви пред БНР Тома Биков, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. Той уточни, че това е причината, заради която премиерът в оставка Бойко Борисов няма да се яви пред парламента: "Г-н Борисов носи отговорност за Плана за възстановяване, но оперативно отговаря г-н Томислав Дончев и с него може да се проведе съществен разговор по този въпрос. Но те не искат да проведат съществен разговор, а да направят панаир и това е целта на викането на Бойко Борисов".

Биков коментира, че е пълен абсурд точка, която е заложена в дневния ред на Народното събрание, да не бъде гледана. Думите му бяха във връзка със заседанието на парламента, на което трябваше да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов за плана за възстановяване, но вместо него пред депутатите беше готов да се яви вицепремиерът Томислав Дончев: "Заседанието се опита да го провали г-жа Татяна Дончева, като грубо погази правилника на парламента. Имаше трета точка, в която трябваше да бъде изслушан г-н Дончев за Плана за възстановяване, а тя заяви, че тази точка е минала, тя изобщо не беше минала и г-н Дончев беше в залата. Тя отказа да му даде думата, отново в погазване на Конституцията".

По думите на Биков продължителността на живота на 45-ия парламент зависи от мнозинството в него и добави: "Само анти-ГЕРБ идеологията не е достатъчна, за да можеш да съществуваш ефективно политически. Вече трябва да кажеш и какво можеш да правиш. Вече са внесени доста законопроекти, но нито един от тях не е свързан със здравната или икономическата криза, а това са въпросите от дневния ред на обществото". Той подчерта, че не се говори и за актуализация на бюджета, каквато според него ще бъде необходима.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС попита представителите на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" защо отказват медийни участия и не говорят за намеренията си, въпреки че са втората по големина парламентарна група и всички останали партии в парламента са заявили подкрепа за правителство с техния мандат.

Биков подчерта, че ГЕРБ е против увеличаване на правомощията на президента, което е предвидено във внесено от "Има такъв народ" (ИТН) предложение за промяна в Изборния кодекс, според което държавният глава да назначава членовете на ЦИК.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове