Отидете към основна версия

1 827 11

Цялата страна скочи срещу сметките за ток

  • протести-
  • сметки-
  • ток
Снимка: БГНЕС

Четвърти ден продължават протестите срещу високите сметки за ток в големите, а вече и в някои по-малки градове в страната.

Недоволните във Варна блокираха района на автогарата. В момента придвижването на автомобили по бул. „Владислав Варненчик” е невъзможно. Протестиращите вече са над 1000 души. Те задържат и два жандармерийски автомобила, които се опитват да попречат на шествието да спре движението по автомагистрала „Хемус” в посока София.

На кръстовището между бул. „Андрей Сахаров” и бул. „Владислав Варненчик” се е образувала огромна „тапа” от коли и хора и засега придвижването и в двете посоки е невъзможно. Полицията ескортира шествието, без да се намесва. Вчера неин служител пострада, ударен с камък от недоволен гражданин, а петима са били задържани: трима от тях хвърляли пиратки, а други двама открито призовавали към масови безредици.

По-рано днес демонстрантите блокираха бул. „Мария Луиза” и се отправиха към площад Св. Св. Кирил и Методий” в морската столица. Предполагаше се, че протестиращите отново ще направят опит да блокират Аспаруховия мост, но директорът на ОД на МВР-Варна Тодор Иванов предупреди, че силите на реда няма да допуснат това и ще направляват протеста по заобиколни улици, за да може движението да бъде блокирано колкото се може по-малко. Той заяви, че полицаите подкрепят справедливото недоволство на съгражданите си, но са длъжни да се грижат за обществения ред.

В момента недоволни софиянци протестират пред Министерството на финансите в подкрепа на варненските демонстранти и затрудняват движението по столичната ул. „Раковски“.

Пловдивчани излязоха пред управлението на електроразпределителното дружество в града в знак на несъгласие с надписаните сметки. Протестът започна със запалена факла, която все още гори. Хората скандираха „ЕВН - вън” и „Мафия – вън”, а някои споделяха на мегафон за проблемите си със сметките.

Протестиращите заявиха, че българите са търпелив народ, но положението този път може да стане неудържимо. Двама служители на Енергото излязоха от сградата и бяха освиркани. Полицейски кордон охранява присъстващите на акцията.

Около 1000 души се събраха на митинг срещу високите сметки за ток и в Сливен. Лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че договорите с трите електроразпределителни дружества трябва да бъдат развалени и те да се управляват от държавата. Той поиска и оставката на министър Делян Добрев. Сградата на ЕВН в града беше опразнена от съображения за сигурност. Протестиращите настояват сметките им за последния месец да бъдат преразгледани и коригирани.

Близо 200 души излязоха и в центъра на Дулово с искане да се промени начинът на отчитане на тока от Енерго Про, което обслужва Североизточна България. Хората държат на пълна проверка на трите енергоразпределителни дружества от страна на държавата, както и на прозрачни правила за отчитане показанията на електромерите, което сега е неясно.

Жителите на Дулово заявиха, че държавата е изпуснала контрола над ЕРП-тата и техният произвол е за сметка на всички българи, независимо към кое от тях плащат сметките си.  Недоволство имаше и в Смолян.

Около 3200 души в Благоевград пък са подкрепили подписка до Европейския парламент с искане да се премахнат монополите на ЕРП-тата. Протестиращите са за национализация на ЕРП-тата, разсекретяване на договорите и наказания за онези, които са ги подписали. Организаторите са категорични, че акциите ще продължат, докато исканията на гражданите не бъдат постигнати и призоваха протестите да не се политизират.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Цветя за полицаите на протеста във Варна

    Под мотото „Цветя за полицаите“ протече шестият ден от протестите във Варна срещу големите сметки за ток, съобщи сайтът Варна утре. Шес ...
    15.02.2013
    2 293
    4
  • Гневът на народа

    Една от най-коментираните теми във Факти.бг тази седмица са новините около сметките за тока и протестите свързани с тях. Мерките на политиците да у ...
    14.02.2013
    4 174
    17
  • Зелена енергия и стихии изяждали печалбата на ЕРП-тата

    Зелената енергия и природните стихии изяждали печалбата на ЕРП-тата. Това обясниха представителите на трите енергийни дружества в страната пред Нов ...
    14.02.2013
    1 304
    8
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове