Отидете към основна версия

3 329 119

Кирил Петков: Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март

  • българия-
  • кирил петков-
  • продължаваме промяната

Няма да правим сделка за оставката на главния прокурор Иван Гешев, каза премиерът в ефира на bTV

Снимка: БГНЕС

"Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време, за да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви, заяви премиерът Кирил Петков в 120 минути.

Не ни хареса новината, че в деня, в който се заклехме, идва новината, че парното на софиянци се вдига с 30 процента, а токът на всички с двуцифрено число, каза премиерът.

Критикуваха ни за мораториума, но искаме да проверим дали няма течове по системата. Не може сметките да се плащат от битовите потребители. Това е най-лесно. Философията ни е друга, заяви още Петков.

Трябваше време за този анализ. Това, че ГЕРБ го внесоха и то с грешна дата, за да си направят игричка, не беше най-добрата първа крачка, но ни дава нужното време за този анализ. Затова го подкрепихме от парламентарната група коментира премиерът.

Парламентът трябва да направи промени в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, в която има членове с изтекъл мандат, отбеляза Петков.

Не соча с пръст, но казвам, че не е нормално точно в деня, когато се заклехме да се вдигнат цените коментира премиерът по отношение на регулатора.

"КЕВР е независим като орган, има много правомощия, които не изпълнява. Може да направи пълни инспекции на всички по веригата, за да види дали всичко е обновено и разходите им са същите. КЕВР трябва да има истински регулиращи правомощия, а не просто да е печат върху новата цена на тока, която му поискат. Надявам се да се сложат 40 одитора и те да си вършат работата", допълни премиерът.

Проучват се и възможности за изкупуване на всички количества договорен азерски природен газ, който е с 60 процента по-евтин, готви се и програма за подпомагане на бизнеса за високите цени на електроенергията, заяви Кирил Петков.

Темата за скъпите ток и газ е обсъдена през почивните дни с ресорния енергиен министър и още този понеделник или до края на седмицата ще бъде обявен механизъм за компенсиране на бизнеса, съобщи Петков.

По думите му помощта ще бъде процент от цената на електричеството и не е редно да е еднаква сума за всички, а да се въведе ясен модел за подпомагането.

"Целта е да субсидираме фирмите, които имат нужда. Все пак имаме определен бюджет. Няма да дотираме фирми, които са си договорили ниска цена на енергията", каза Петков и допълни, че ще бъде въведен "под и таван" и фирмите, които попадат между тях, че ще получат помощ.

На въпрос какво ще стори, ако генералният прокурор Иван Гешев си подаде оставката доброволно, Кирил Петков отговори:

„Ако той направи тази стъпка, аз бих го поздравил, че е направил нещо отговорно за българската правосъдна система, защото ще ни спести време. Ето дори и Европейската комисия чака този момент, нашите външни партньори. Ще спести на всички хора и нас като парламентарни групи доста време, но това си е негово решение“.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове