Отидете към основна версия

1 128 2

Миков: От министъра зависи дали ще толерира подслушване в МВР

  • срс-
  • избори-
  • миков
Снимка: БГНЕС

Резултатите от проверката на прокуратурата по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконни СРС-та в МВР, поръчвано лично от Цветан Цветанов по времето му като вътрешен министър, който се оказа на две трети истина, даде повод за създаването на нова "анатомия на подслушването" от социалистите и ГЕРБ.

Докато „червените” разпознаха в оповестената от държавното обвинение информация „юмрука на ГЕРБ” в МВР срещу политическите й опоненти, бившите управляващи не видяха доказателства, които да включват в арсенала от познания на Цветанов това, че в управляваното от него ведомство се вършела незаконна дейност.

В характеристиките на обвиненията отново присъства „връщането на спомена” за отминали времена. „Не хвърляйте кал в кладенеца, от който сте пили вода. Тези, които са вършили престъпления, да си понесат отговорност. Но не слагайте под една черта всички служители на МВР”, обърна се Димитър Лазаров към Михаил Миков в коментар по темата в ефира на bTV.

Той заяви, че доказателства срещу Цветан Цветанов са липсвали в представените от прокуратурата факти и няма основания той да се оттегли от предизборните листи на ГЕРБ и от поста на шеф на щаба. Попита реторично и дали по времето на Миков не е имало подобна практика.
Бившият вътрешен министър по време на Тройната коалиция призна, че нерегламентирана дейност в МВР е имало и преди, но той лично е бил безкомпромисен тогава. „Винаги е възможно, само че от всеки министър и от политиката на съответната партия зависи дали това се толерира и се противодейства”, каза Миков и обясни, че внушаването на беззаконие води до престъпна дейност в МВР, което е призвано да пази законите.

Лазаров коментира още, че вероятно останалата като неясна една трета част от сигнала на Станишев заради унищожена информация сега е щяла да бъде налице, ако обявяването му не е станало с „вдигане на пушилка”, което е предупредило „служителят с отвертката”.

На този коментар Михаил Миков отвърна с припомнянето на факта, че нееднократно той е предупреждавал за незаконно подслушване в парламентарната подкомисия за контрол на използването на СРС-та. Той допълни, че проверката на прокуратурата не трябва да е само за последния месец, а да стигне по-навътре.

„ГЕРБ се опитаха да профанизират сигнала, като пуснаха бутафорна кола да се разкарва около „Позитано”, каза Миков, визирайки вана с антените, и призова досъдебното производство да се води бързо, за да не обработват свидетелите.

Лазаров отхвърли подобни съмнения, като изрази убеденост в честността на работата на държавното обвинение. „Разпитали са всичките тези 22 служители. Ясно е, че няма разпореждане на незаконно подслушване от страна на Цветан Цветанов. Ако имаше нещо такова установено в тази проверка, щеше да бъде изнесено. Дори и устните разпореждания, ако е имало такива, те също могат да бъдат установени. Установено е, че този автобус (Димитър Лазаров говори за автомобила „Крайслер Вояджър”- бел. ред.) нерегламентирано е излизал”, заключи той.

В духа на сравненията Миков обобщи, че по време на неговото управление не е съществувала „такава свръх политизация, каквато беше постигната при употребата на професионалните структури за политически схеми” по времето на ГЕРБ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове