Отидете към основна версия

2 208 54

Херо Мустафа ще се присъедини към Василев и Николов при посещението им в САЩ

  • херо мустафа-
  • делегация-
  • сащ

В делегацията участват търговски и енергийни експерти

Снимка: БГНЕС

Посланикът на САЩ Херо Мустафа ще се присъедини към заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и високопоставена делегация от търговски и енергийни експерти, която ще е на посещение в Съединените щати в периода от 14 до 18 февруари.

Българската делегация, в която участва и министърът на енергетиката Александър Николов и други представители на българското правителство, както и ръководители на предприятия от енергийния сектор, ще проведе срещи с високопоставени представители на американското правителство, лидери от енергийната индустрия и членове на организации, чиято дейност е посветена на повишаване на споделения просперитет на Съединените щати и България.

„Съединените щати и България си партнират за разширяване на възможностите за България да получи достъп до модерни технологии и разнообразие от енергийни ресурси. Това посещение подчертава ангажимента на администрацията на президента Байдън към енергийната сигурност и устойчивост на Европа и за ускоряване на глобалния преход към чиста енергия“, каза посланик Мустафа.

Делегацията първо ще пътува до Вашингтон за срещи с висши служители от Белия дом, Държавния департамент и министерствата на енергетиката и на търговията на САЩ по въпроси, свързани с енергийната сигурност, възобновяемата енергия и производството на ядрена енергия за мирни цели. След това делегацията ще пътува до Питсбърг, щата Пенсилвания, за да се срещне с представители на „Уестингхаус” и да обсъди диверсификацията на доставките на ядрено гориво в България. По време на престоя си в Питсбърг, делегацията ще посети Института за енергийни иновации „Уилтън И. Скот” към университета „Карнеги Мелън“, където ще се запознае с най-новите американски инициативи и технологии за производство на зелена енергия.

След това делегацията ще пътува до щата Тексас за срещи с компании за производство на електроенергия, фокусирани върху възобновяемата енергия и втечнения природен газ (LNG). Срещите в Хюстън и Далас ще помогнат на България да проучи възможности за диверсификация на доставките на газ и да научи повече за потенциално партньорство с американски компании по инициативи за зелена енергия.

Освен дискусиите, свързани с енергетиката, висши американски официални лица и няколко американски компании от световна класа ще се срещнат и с министър Василев, за да обсъдят възможностите за партньорство и инвестиции в областта на информационните технологии, развитието на инфраструктурата и други съвместни икономически проекти.

Посолството благодари на множеството компании, организации и представители на правителството, които участват в делегацията. Сред останалите членове на делегацията са представители на „Булгаргаз”, „Булгартрансгаз” и АЕЦ „Козлодуй”.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.

Свързани новини

  • Херо Мустафа: Това е нехуманна война!

    В интервю за NOVA посланикът на Съединените щати в България Херо Мустафа определи войната в Украйна като нехуманна и неоправдана. Коментарът дойде по ...
    12.03.2022
    4 275
    259
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове