Отидете към основна версия

8 413 161

Георги Харизанов: Трябват нови избори, черният лебед плува наоколо и скоро ще се появи

  • георги харизанов-
  • герб-
  • избори-
  • управление

Изкушението да се счупи правителството ще расте с всеки следващ фаул, граждански недоволства ще доведат до качествени изменения, прогнозира анализаторът

Снимка: БГНЕС

„Тази коалиция е със счупени връзки между клетките и тази молекула от четири атома не функционира по начина, по който би трябвало. Има вече открити фронтове и конфликти там.“ Това каза пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика. Той допълни, че това е станало твърде скоро и че очакванията му са били за по-дълго съжителство под един покрив.
В рамките на този парламент комбинация ГЕРБ-ПП би била самоубийствена и за двете формации, смята Харизанов.

„Не мисля, че някой разсъждава сериозно по този сценарий.“

След едни избори изобщо не е сигурно, че ПП ще са в позиция някой да трябва да се съобразява и да разговаря с тях, заяви Георги Харизанов в предаването „Политически НЕкоректно“.

По думите му трябва да има нови избори и да се погледне към „реалностите, които съвсем не са същите, каквито бяха ноември миналата година“.

„Без да се мине през едни избори, всякакви неща в рамките на този парламент биха били синтетични и по същество неверни.“

Изкушението да бъде счупено правителството ще нараства с всеки следващ фаул, заяви Георги Харизанов. По думите му към днешна дата изглежда „леко нелепо г-н Петков да е лидер на българската политическа система“.

„А още тогава изглеждаше нелепо да си мислим, че той може да бъде лидер на г-жа Нинова в частност.“

Лидерите на някои от формациите в кабинета според Харизанов са „сериозните заподозрени, които някой ден ще счупят“ правителството. На първо място той посочи Корнелия Нинова, а след това ДБ.

Харизанов коментира още „съхраняването на политическата физиономия, с което г-жа Нинова до момента се справя доста по-добре и стои най-солидно“ в сравнение с лидерите на градската десница.

Относно Стефан Янев и евентуалния му политически проект Георги Харизанов подчерта, че той притежава „редкия талант“ докато е бил служебен премиер, да не е имало за какво да бъде критикуван.

Може би има нужда от прогресивна левица с много по-ясни икономически познания и послания, които много повече импонират на младите хора, допълни той, като уточни, че проект на Янев със сигурност може да открадне гласове от БСП и „Възраждане“.

Спонтанните граждански кризи и недоволства ще доведат до количествени натрупвания, а те – до качествени изменения, прогнозира Харизанов.

„Черният лебед плува някъде наоколо, съвсем скоро ще се появи и няма да е от очаквания ъгъл. Рано или късно недоволството ще вземе превес и кой ще го оглави, е въпрос с отворен отговор.“

Харизанов е на мнение, че обществото е искало промяна, получило я е, но не е очаровано и с времето емоциите ще избледняват, а числата и фактите ще имат все повече значение.

„Това, че г-н Петков се усмихва, е признак на нервност, а не на искрено щастие.“

Партия ГЕРБ не е направила достатъчно в последната година, отчита Георги Харизанов, визирайки „облика, персоналните промени, публичните комуникации“.

„Има много персонални промени, които трябва да бъдат направени и на преден план да бъдат изкарани хора с друг тип възприятия за политиката и друг тип политическа култура.“

Харизанов смята, че сега на преден план са хора с огромна експертиза и опит, които обаче не носят нужната популярност и гласове, но когато се „кара само с лица“, получаваме управление като сегашното, където опитът и експертизата пък са сведени до санитарния минимум.

С малко загубиха последните избори ГЕРБ, но за разлика от всички разиграли се водевили и циркове с театрално хвърлени оставки в БСП и ДБ, няма нужда от тези циркове. В ГЕРБ никога не е стоял лидерският въпрос, категоричен е Георги Харизанов.

„Не съзирам конкурент в средите на ГЕРБ за лидер на тази партия.“

Според Харизанов това е „органично“, а не тоталитарно.

„В момента Борисов е органичен лидер, единствен, на ГЕРБ, тъй като няма вътре реален конкурент, който да е по-харесван, по-уважаван в средите и в елита на тази политическа партия.“

„Нинова е безспорно много силен лидер на социалистическата партия, има силна вътрешна опозиция, упорита е в това да си създава непрекъснато нова, но след като бе избрана с такова мнозинство при пряк избор, докато не се промени нещо в нейните вътрешни настройки, не виждам как тя може да бъде свалена, колкото и силна вътрешна опозиция да има“, коментира още Георги Харизанов.

Според анализатора партията оцелява благодарение на „носталгичен постсъветски вот“, който се топи и е неспособна да разшири периферията си.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 129 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове