Отидете към основна версия

11 826 164

АСБ: Радев няма място на срещата на върха на НАТО! Министър-председателят да води българската делегация

  • атлантически съвет на българия-
  • nato-
  • нато-
  • българия-
  • румен радев-
  • кирил петков

"Ние настояваме и очакваме България да поиска значително разполагане на войски и сили на Алианса на наша територия, с които всяка възможна руска агресия да бъде ефективно възпирана", категорични са от Атлантическия съвет на България

Снимка: БГНЕС/EPA

"Призоваваме премиерът Кирил Петков лично да води българската делегация на Срещата на върха на НАТО на 24 март".

Това се казва с позиция на Атлантическия съвет на България.

"Ако министър-председателят абдикира от своето задължение, това няма да прехвърли неговата отговорност към президента Радев, чийто афинитет и недвусмислени „услуги“ към агресора Русия са известни на всичките ни съюзници. Радев няма да се поколебае, в интерес на краткосрочните си тясно-политически планове и зависимости, да опита да блокира важни съюзнически решения за укрепване на възпиращия и отбранителния потенциал на НАТО в източна Европа, а със сигурност и да блокира всяка по-решителна и смислена военна помощ за Украйна", категорични са от АСБ.

Публикуваме цялата позиция на атлантиците:

"На 24 март 2022 г. в Брюксел ще се проведе извънредна среща на върха на държавните и правителствени ръководители на държавите от НАТО.

На тази среща ще бъдат взети изключително важни решения за защитата на Алианса пред лицето на руската агресия. България трябва да покаже силно и решително лидерство в интерес на своята и на съюзната политика за сигурност и отбрана. Лидерство, което носи своята отговорност за тази политика пред българските избиратели, в строго съответствие с буквата и с духа на Конституцията на Република България!

Това лидерство в парламентарната ни Република България, е задължение и отговорност на министър-председателя. Еднозначно и безспорно! И особено в момент, когато се взимат критични решения за непосредствената сигурност и отбраната на България днес и в този момент, пред лицето на агресор, който заплашва света с ядрена война, а не в някакво неясно и неопределено бъдеще и в спокойна и несмущавана международна среда.

Затова призоваваме министър-председателят Кирил Петков, като глава на изпълнителната власт, да поеме своята конституционна отговорност в този тежък за България и за Европа момент, като лично ръководи българската делегация.

Ние настояваме и очакваме България да поиска значително разполагане на войски и сили на Алианса на наша територия, с които всяка възможна руска агресия да бъде ефективно възпирана, като същевременно и Алиансът като цяло, и България в частност увеличи спешно и значително военната помощ за Украйна.

Румен Радев няма място на тази среща на върха!

Съгласно българската конституция президента е Върховен главнокомандващ и не е част от изпълнителната власт, нито носи отговорност за политиката, провеждана от изпълнителната власт; на срещата на върха на НАТО решенията се обсъждат и вземат от главите на изпълнителната власт на държавите-членки. Време е да стане ясно на всеки български гражданин кой има правото и кой носи отговорността за решенията за българската национална сигурност и отбрана.

Ако министър-председателят абдикира от своето задължение, това няма да прехвърли неговата отговорност към президента Радев, чийто афинитет и недвусмислени „услуги“ към агресора Русия са известни на всичките ни съюзници. Радев няма да се поколебае, в интерес на краткосрочните си тясно-политически планове и зависимости, да опита да блокира важни съюзнически решения за укрепване на възпиращия и отбранителния потенциал на НАТО в източна Европа, а със сигурност и да блокира всяка по-решителна и смислена военна помощ за Украйна.

Вярваме, че министър-председателят Кирил Петков няма да се поколебае да постави България откъм правилната страна на Историята!

Защото вярваме, че все пак има морал в политиката".

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 142 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове