Отидете към основна версия

3 264 6

Скандал между Цветанов и Пеевски в парламента

  • цветанов
Снимки: БГНЕС

За подслушванията – очаквам с нетърпение повдигането на обвинението ми. Вчера съм декларирал в деловодството и съм заявил, че съм готов да се освободя от този си имунитет.

Това заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Изявлението му дойде в отговор на остра реплика на Делян Пеевски от ДПС.

Депутатите се скараха, след като от ГЕРБ възразиха срещу създаването на временна правна комисия на паритетен принцип. От партията на Бойко Борисов обвиниха БСП, ДПС и "Атака", че нарушават правилника и настояха съставът на комисията да бъде съобразен със съотношението между парламентарните групи.

В крайна сметка от ГЕРБ отказаха да участват в гласуването, с изключение на петима депутати, които бяха против, и не предложиха свои членове. Така в комисията ще участват по трима представители на БСП, ДПС и "Атака".

Цветанов заяви, че се е видяло как тройната коалиция - "Атака" БСП и ДПС, подменя вота на избирателя.

„Знаете как беше създаден паритетният принцип в предишното НС -  защото ГЕРБ искаше да има консенсус. Можеше да си направим на квотен принцип и тогава комисията за ДАНС, подкомисията за СРС можеше да бъдем в правото на силния и да направим това, което ние преценим. БСП и ДПС имате 120 депутата, затова Станишев смени мястото си до Местан – за да може да си говорят, а Сидеров да е отзад, за да ви подкрепя, когато е необходимо”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

Зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова, който беше председател на правната комисия в миналия парламент посочи, че правилото винаги е било комисиите да са съобразени с представителността на групите и че паритетният принцип е бил налаган в изключителни случаи като подкомисиите за контрол на специалните разузнавателни средства и на ДАНС.

Думата взе лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обвини Искра Фидосова в демагогия и предупреди новите депутати, че още не са добре запознати с поведението й. "Какво имате против паритета? Вашите мотиви са да бавите комисията, защото през това време обработвате конституционни съдии, за да касирате избори", заяви Сидеров, намеквайки за подготвяната от ГЕРБ жалба за оспорване на вота, която се очаква да бъде внесена днес. Тезата му беше подкрепена и от Мая Манолова от левицата, която заяви, че бившите управляващи оказват натиск и върху Централната избирателна комисия.  Сидеров заяви, че има конкретни данни в подкрепа на твърденията си и ще ги изнесе "където трябва".

От парламентарната трибуна Делян Пеевски обвини Цветанов, че е отговорен за подслушванията и го предизвика с репликата "Имайте срам".

"Вие ли ще ми говорите за договорки?", заяви Пеевски. Той обвини Цветанов, че няма право да обсъжда работата на парламентарните комисии, преди да даде обяснения за СРС-та и незаконното подслушване. "Уведомихте ли комисиите, когато го правехте? Имайте срам, погледнете ме в очите!", обърна се той към бившия вътрешен министър.

В отговор Цветан Цветанов му напомни за клипа от предизборната кампания на ДПС, на който Пеевски беше заснет да пита симпатизантите си в Крън "Страхуваше ли ви ГЕРБ?" Ексвътрешният министър се обърна към Пеевски с думите: "Нас не ни е страх от вас".

Цветанов взе думата и каза, че няма нищо, което да е доказано за незаконните подслушвания. Ние сме принципни, добави той на фона на негодувание в залата.

„Няма нищо, което да е доказано”, добави Цветанов. Той се обърна към Корнелия Нинова и я попита дали си спомня за „Фронтиер” и „Р. Овч.”? „Аз ще ви припомня Фози. Това са взаимосвързани неща, защото когато беше разбита контрабандната схема за цигарите, бяхте с човека, който защитавате – Фози, и се обаждахте, за да може да бъде запазен на работа. За документите за самоличност – в управлението на ГЕРБ този договор е на стойност 99 милиона евро, 34 милиона лева сме спестили и не сме ги дали в друга държава или фирма”, добави Цветан Цветанов.  Той отново напомни за нарушенията в деня за размисъл, но тъй като му изтече времето председателят на НС Михаил Миков му изключи микрофона. Изтече ви политическото време, за да продължавате да раздавате морални присъди, трябва да свикнете с новия си статут на член на опозиционна партия, обърна се към Цветанов Лютви Местан от трибуната, възмутен от начина на поведение на бившия вътрешен министър.

Мая Манолова отговори на Цветанов: „Ще трябва да свиквате с новата си роля на редови народен представител и не на министър, който си присвояваше да чете СРС, да казва лъжи, да засипва с безумни обвинения. Аз разбирам, че хаосът в главата ви е огромен, крайно време е да сложа някакъв ред в четените и недочетени СРС-та, които се отнасят за Кюстендил. Лицето, което покровителстваше Фози, е депутат от Кюстендил и в предишния, и в този парламент, но той не е от БСП и Коалиция за България, а е от ГЕРБ и се казва Кирил Калфин. Той работи 10 години с Георги Владимиров – Фози”.


Корнелия Нинова от своя страна заяви, че има поне три разлики между нея и представители на ГЕРБ и припомни, че след като през 2007 г. беше заподозряна, че е упражнявала натиск върху следователи по дело, прокуратурата се произнесла, че не е извършила престъпление.

„За вас тепърва ще се произнесе. В момента аз заставам пред вас с чисто име. Вие предстои да си изчистите имената, докато не го направите, нямате право да говорите за морал”, обърна се Нинова към Цветанов и колегите му от ГЕРБ. Тя добави, че никой не е чувал разговори между нея и следовател, но цяла България чу как Борисов упражнява натиск върху прокурор.

Лидерът на ДПС Лютви Местан защити Нинова, като заяви, че за пореден път Цветанов злоупотребява със случая „Фронтиер”, а ГЕРБ са имали четири години да заловят престъпниците и да ги вкарат в затвора.

Местан отвърна и на друга реплика на Цветанов: "Моето място тук до Пеевски, Имамов, Цонев се определя от вота на избирателите на ДПС, няма да го определяте вие”.  


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Цветанов се отказва от имунитета си

    С настоящото заявление изразявам писменото си съгласие по смисъла на чл. 70, ал. 2 от Конституцията на Република България за снемане на имунитета м ...
    21.05.2013
    1 870
    8
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове