Отидете към основна версия

2 027 42

Светият Синод не иска гей парад в София

  • светия синод-
  • гей парад

Българската православната църква не намира извинение за плътското взаимодействие на хора от един и същ пол

Светият Синод на Българската православна църква в свое обръщение относно предстоящото поредно издание на ежегодното шествие в подкрепа на ЛГБТИК+ общността "София Прайд" изразява категоричното си неодобрение и несъгласие и се противопоставя на организирането и провеждането на гей парад на 18 юни (събота) в София.

"Водени от загриженост за човека, който е създаден по Божий образ и подобие, с бащинска загриженост подчертаваме изконните истини за човечеството и настоятелно потвърждаваме, че хомосексуалното поведение е напълно съзнателно и греховно променяне на дадената от Бога полова идентичност", заявяват от Св. Синод. В обръщението се подчертава, че половата ориентация не е въпрос на избор, а твърдо установена даденост, като от Църквата се позовават на писаното в Библията по темата.

"Като пастири сме силно притеснени от засилващите се тенденции сред българското общество, в което приемането на хомосексуалните действия като нещо нормално и дори естествено сред младежта се увеличава. Проповедта и гласът на Църквата Христова в света наред със своето онтологично действие - да посочва категорично кое е добро и кое е зло е и да проповядва с бащинска загриженост библейските и християнски нравствени ценности завещани ни от Самия наш Творец", отбелязват от Светия синод.

Българската православната църква не намира извинение за плътското взаимодействие на хора от един и същ пол, които определя като противоестествени и неприсъщи на човешката природа.

"Цялата православна антропология, категорично заявява, че единствената цел на човешкия живот, включително телесното му битие, е да прославя Бога. Тя подчертава и Христовата заповед: "Бъдете съвършени, както е съвършен Небесният ваш Отец" (Мат. 5:48); както и увещаването на св. апостол Павел - "прославете Бога в телата си!" (1 Кор. 6:20)", се казва още в обръщението.

От Св. Синод допълват, че Православната църква всякога се е обявявала за зачитането на свободната воля на човека в избора определящ живота му, но наред с това категорично е отстоявала "моралните истини", без да се влияе от натиска на силните на деня, от модата и суетата на времето.

За Светия Синод е обезпокоително също, че по време на гей парада се организира и подвижна сцена за деца, които да наблюдават и дори да участват в това "неприемливо събитие". От църквата се аргументират и с цитат от Евангелието на Матей - "който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина" (Мат. 18:6).

"Призоваваме всички отговорни институции да сторят всичко по силите си за спирането на този акт на помрачение на ума и въвличането на най-малките и чисти по сърце в това събитие, проява на най-висша форма на разложение в нравствените и морални принципи в обществото ни.

Като отправяме искрена молитва към Господ Иисус Христос да просвети сърцата на всички, които се готвят да участват в непристойното събитие в София на 18.06.2022 г., да укрепи хората, от които зависи спирането на предстоящото събитие и да им даде разум да познаят Истината", подчертават от Светия Синод на Българската православна църква.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове