Отидете към основна версия

1 171 0

Станишев в Брюксел: АБВ няма място в ПЕС (обновена)

  • сергей станишев-
  • абв-
  • бсп-
  • брюксел-
  • пес-
  • украйна-
  • левски-
  • декларация-
  • нс

Новата формация е идеен тюрлюгювеч, който маскира чисто властови проект

Снимка: БТА

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви днес в Брюксел, че дори да се регистрира като партия, АБВ няма никакви шансове да стане член на Партията на европейските социалисти.

“Нищо не им дава основание да бъдат член на ПЕС. Няма как да стане. Това членството в ПЕС не е лека работа. АБВ се утвърждава като един идеен тюрлюгювеч, който маскира по същество един чисто властови проект. Говори се за социалдемокрация, но наред с това много силни са патриотарските елементи и много други елементи в говоренето”, коментира председателят на ПЕС, цитиран от БНР.

В Брюксел, където в момента работи по новия манифест на ПЕС и предстоящия конгрес на партията, Станишев отхвърли твърденията, че е под натиск да се оттегли от председателския пост в Партията на европейските социалисти: “Това са спекулации, които винаги циркулират в задкулисието на политическото и медийно пространство”, увери той. 

По-късно от пресцентъра на БСП съобщиха, че според Станишев приетата днес декларация от Народното събрание във връзка с ескалацията на напрежението на етническа, религиозна и политическа основа има политическо значение и за България, и за хода на европейската кампания, и за цялата обществена атмосфера в нашата страна. Това е заявил лидерът на БСП на брифинг пред журналисти в централата на ПЕС в Брюксел. По думите му, в последните дни и седмици виждаме една ескалация на остро, разделящо нацията и гражданите говорене и силно използване на националистическата карта в навечерието на европейските избори.

Видяхме провеждането на Луков марш в София въпреки забраната - възхвала на една личност, която е свързана с фашизма в България и това, че България беше част от коалицията на фашистка Германия, припомни Станишев. Видяхме нападение в Пловдив над джамия. Чухме говорене в парламента, което е неприемливо и остро осъдително. Виждаме и други събития, които действително задълбочават противопоставянето между българските граждани, поясни председателят на БСП и определи това като много опасна тенденция. “Затова беше важно парламентът да заеме позиция, особено днес, в деня на Левски“, категоричен бе лидерът на европейските социалисти.

„Всички се кълнем в Левски, в неговите идеали и завети, но понякога най-светлите личности от българската история се използват за нечисти цели“, допълни Станишев. Във връзка с това той изтъкна важността парламентът да се противопостави на политическото разделение, както и за отговорността на извънпарламентарните партии пред държавата   и  гражданите.

Кампанията, която се води срещу българите в Европа, е фалшива и популистка, заяви още пред журналистите в Брюксел Сергей Станишев. В подкрепа на думите си той се позова на статистика конкретно за Англия, според която на челните места по получаване на помощи са представителите на Пакистан – 35 000 души; Полша – 26 000; Сомалия – 22 000; Индия – 20 000 и т.н. По думите му България е в края на класацията с едва 1000 души, получаващи помощи в Англия. Станишев определи този дебат в Англия, като "абсолютно измислен, играещ върху страховете на хората".

„Имах  среща с ръководството на  групата на социалистите и демократите и с нашите комисари. На нея бе обсъден референдумът в Швейцария, там спечелиха противниците на свободното движение на граждани и тяхното движение в Швейцария. Това е сериозно предизвикателство пред един сериозен принцип на ЕС, въпреки че Швейцария е извън него. Позицията на социалдемократическото семейство е против всякакво подлагане на съмнение на този фундаментален принцип на ЕС. Защото сега тази тема за свободното движение на емигрантите от изтока и в ЕС е водеща“, каза още Станишев. По думите му социалистите и демократите категорично се противопоставят на идеята да се преразгледа този принцип. 

„Такава е и позицията на ЕК. Всеки, който предприема действия, ограничаващи този принцип, трябва да е наясно, че това ще има своята цена. Както виждате след референдума в Швейцария вече стои въпросът за преразглеждане на хоризонт 2020 и отношенията между Швейцария и ЕС за спиране на функциониране на програмата Еразмус“, посочи още президентът на ПЕС. Според него това може да нанесе щети на тази държава за над 90 млрд. евро от гледна точка сътрудничеството между ЕС и нея. „Това трябва да се знае от всеки, който се опитва да вземе от ЕС това, което му е изгодно, а това което не харесва - да не важи за него. Няма да стане така“, категоричен бе Станишев.

Това, което мога да кажа като наше послание и позиция след обсъждането на въпроса на  среща с ръководството на  групата на социалистите и демократите и с нашите комисари, е  първо и най-важно - да се спре насилието и загубата на човешки животи. Това е най-трагичното. Това трябва да спре незабавно и е неприемливо непропорционалното използване на сила от страна на властите. 

Това заяви президентът на ПЕС по темата "Украйна". Като втора важна стъпка той посочи възстановяване на политическия диалог  между управляващи и опозиция, което да създаде условия за стабилизация и функциониране на държавата като цяло, независимо кой е управляващ. По думите му в ПЕС следят ситуацията в Украйна от самото начало на протестите и няколко пъти са заели много ясни позиции.

Той припомни, че в началото на месеца е имало и мисия на представители на ПЕС в Киев, която се е срещнала с всички участници в политическия процес и протестите - и опозиционните партии като "Удар" и "Родина", и Партията на регионите, и с протестиращи, и организатори, защото те не са равнозначни по позиция.

„Украйна се намира в изключително тежко икономическо положение. Второ има сили, които тласкат страната към разделение. Това разделяне на Запад и Изток се задълбочава. Това представлява най-големият политически риск, според мен, за самата държавност в Украйна и това трябва да се избегне“, категоричен бе Станишев.

По думите му поставянето на темата, че Украйна трябва да избере между Русия е Европа в момента само влошава нещата. „Много пъти е казвано и от ЕК, и от ЕП, това не е противопоставяне. Асоциирането на Украйна към ЕС не е срещу Русия“, подчерта лидерът на европейските социалисти. На въпрос дали ще има полза от налагането на санкции той отговори, че ако има продължаване на тази агресия, може да стане необходимо, но затова първо трябва да се изчерпят всички политически ресурси.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове