Отидете към основна версия

2 374 8

Правят просеки в случай, че се взриви последният шести склад, двама остават в неизвестност

  • елин пелин-
  • взривове-
  • пожар-
  • складове

Пътят град Елин Пелин – село Гара Елин Пелин ще остане затворен и днес

Снимка: БНТ

Днес пътят град Елин Пелин – село Гара Елин Пелин ще остане затворен, но периметърът ще бъде скъсен от Ритейл парка до складовата база на веригата „Фантастико“. Това съобщиха от общинската администрация, предаде БТА.

Оттам апелират гражданите да използват обходния маршрут през село Лесново.

Ситуацията с взривилите се складове е овладяна и няма опасност от нови взривове. На място са дежурни патрули на пожарна и полиция, които правят непрекъснати обходи, като за наблюдението се използва и дрон, добавиха от администрацията.

Бедственото положение в град Елин Пелин, както и в селата Нови хан и Гара Елин Пелин остава в сила до влизането на екипите на пожарната и сапьорите на мястото на инцидента в склада за фойерверки. Според указания на МВР това може да се случи 24 часа след последния взрив, обясниха още от общинската администрация.

Напълно унищожени са 5 от складовете, в шестия, който се намира на известно разстояние, се смята, че се съхраняват около 2 тона тротилов еквивалент, предаде БНТ. Екипите на място от снощи се борят, за да предотвратят възможността огънят да възпламени и него.

Опитите да се стигне до хората, останали в горящите сгради, до момента са неуспешни, а начинанието много рисковано, макар и с военна техника.

Предполага се, че двама души са там. Единият е синът на собственика. Вчера много от евакуираните от Гара Елин Пелин се завърнаха по домовете си, някои констатираха щетите, нанесени от ударните вълни и осколките.

Късно вечерта в четвъртък почина 49-годишният експерт от Минно-геоложкия университет Петър Шишков, а неговата дъщеря, за чийто живот се борят лекарите в "Пирогов", е с 85 процента изгаряния.

"Аз съм човекът, който подаде сигнала в 18:25, понеже съм бивш служител на районното, обадих се направо в районното, може би за 5-6 минути дойде полицията, след около 2-3 минути дойде пожарната, веднага след нея пристигна и линейката", сподели Румен Керимов.

След края на работното време в складовете останали охранител, доцент Петър Шишков, 20-годишната му дъщеря, 22-годишният син на собственика и 60-годишен служител на фирмата. След първия взрив охранителят пръв се втурнал да помага на пострадалите.

"Той е пристъпил към мястото на взрива и е успял буквално да извлече момичето и мъжа, впоследствие 6 доблестни пожарникари, които бяха на терен, поеха огромен риск за живота си, влязоха буквално в гърмящия горящ епицентър и извадиха първо доцента, впоследствие извадиха момичето в окаяно състояние", заяви главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Проучване на обстановката с дрон и два опита за навлизане в складовете със специални машини, за да бъдат спасени другите хора още в четвъртък правят екипи на армейско сапьорно подразделение.

"Така наречените "пустинни котки", бронирани машини, с тях влязохме, за да е безопасно за хората, които влезнахме вътре. Решихме, че може да има живи хора и шанс да бъдат спасени и трябва да се направи такова нещо", допълни Валентин Радев, експерт по взривове.

И двата опита са неуспешни, а според експерти температурата в складовете надхвърля 1000 градуса по Целзий. Следват нови и нови взривове.

Огънят прехвърля разстоянието до складовата база на голяма верига магазини, възниква пожар и там. Телефоните звънят с предупреждение от системата BG Alert с призив за евакуация.

Взривовете продължават през цялата нощ. Усилията са насочени към голям склад, за който се твърди, че е пълен с взрив с два тона тротилов еквивалент.

"Има един склад, който е с количество, наподобяващо на досега гръмналото. Този склад засега е запазен, целта ни е да го запазим в цялостния си вид, да не приеме той взрива на останалите складове", добави комисар Кирил Желев, дирекция "Специални операции и борба с тероризма".

В борбата с огъня се включват и 2 хеликоптера. Около два часа по-късно обаче са отзовани заради опасност от химическа реакция между водата и веществата в складовете. В готовност да пристигнат на място са специализирани военни части.

"Ще дойдат чак от Белене. Това е специализирано формирование, разполага с роботи, инженерни специалисти, които могат да окажат помощ най-вече по разузнаване на терена с роботи", заяви бригаден генерал Станимир Йорданов, директор на Дирекция "Операции и подготовка" в Щаба на отбраната.

Човешка небрежност е една от версиите за взривовете.

"Имаме информация, че професорът, който е бил на място, е правил подготовка на пиротехника за някакво тържество в петък ден, но най-вероятно се касае за човешка небрежност", коментира Димитър Кангалджиев, главен секретар на МВР.

"Действията, които ще се извършват, всички действия в местопроизшествието, те ще започнат най-рано 24 часа след последния гърмеж, тоест просто няма възможност как да се започне най-рано да се работи на самото произшествие", каза още вътрешният министър Калин Стоянов.

В районите на Елин Пелин и село Гара Елин Пелин се правят просеки, в случай че се сбъдне най-лошият сценарий за взрив на последния 6-и склад. Вероятността това да се случи остава малка.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове