Отидете към основна версия

918 17

Асен Александров: От обявените 476 места за директори на училища едва половината се заеха

  • асен александров-
  • места-
  • директори-
  • училища-
  • заети

"Много е трудно от учител направо да станеш директор - това са коренно различни отговорности и по тази причина или няма достатъчно кандидати, или не успяват да се справят достатъчно добре. Трябва да се помисли по този въпрос", коментира директорът на столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна

Снимка: БГНЕС

От обявените 476 места за директори на училища едва около половината се заеха в началото на учебната година.

Това съобщи пред БНР директорът на столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование.

Според него държавата трябва да организира курсове за кандидатите за директори:

"Шестмесечни курсове, може би, преди да се явят на конкурс. Първо, за да преценят дали тази професия е за тях, второ - за да се подготвят по-добре. Това го има в редица държави. Минавайки през тези курсове, те получават статут на кандидат-директор. Нещо като квалификация, която трябва да имаш, преди да кандидатстваш за директор. Много е трудно от учител направо да станеш директор - това са коренно различни отговорности и по тази причина или няма достатъчно кандидати, или не успяват да се справят достатъчно добре. Трябва да се помисли по този въпрос".

Александров подчерта, че училищните директори в България имат най-много права и отговорности, сравнено с другите държави в ЕС:

"Да назначават и да уволняват, управление на бюджет, управление на учебния процес, комуникация с родителите. В другите държави тези отговорности са разделени. ... А и все пак не е чак толкова привлекателна директорската професия на фона на тези отговорности, защото заплатата е с около 20% повече от тази на учителите. Затова казвам, че трябва да се подготвят такива кадри, а не да се разчита да бъдат намерени природни таланти".
За да подобрим образованието, трябва да променяме някои неща, заяви Александров и коментира предстоящите промени в задачите за Националното външно оценяване в 4-ти клас, като целта е те да бъдат практически ориентирани и затова намерението на Министерството на образованието е през тази учебна година да замени диктовката със задача за редактиране на текст.
"Мнението за тази промяна е различно. ... Дали едно нещо е в изпита, или - не, не пречи то да се развива. Аз бих казал, че не е лоша тази идея. ... Очевидно, че предвидената промяна ще подобри уменията на учениците да мислят по-критически. Към това ще бъдат насочени усилията и на техните учители", коментира той и уточни, че за него "по-дълбоката реформа е в оценките, които даваме на учениците, да калкулираме и какви житейски умения - от тези, които търсят и работодателите - са придобили".
В предаването "Неделя 150" Цвета Стоянова, детски психолог и кариерен консултант, коментира, че учениците имат много информация от различни медии и социални мрежи, но въпросът не е в това, че знаят нещо, а какво правят и как го правят, дали разбират, че това се отразява на тях и на околните:

"Същественото е, че те не притежават тези необходими умения за живот, с които биха могли да се представят на публичната сцена, да печелят и да се самоутвърждават, без да нарушават правата на другите".

По думите ѝ много е важна ролята на учителя, "който поема децата, да може да ги сплоти и да създаде правилата и нормите, които са подходящи за дадения клас - спрямо характера и особеностите на децата в него".

Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол