Отидете към основна версия

1 581 17

Важните новини във ФАКТИ на 29.09.2024 г.

  • соломон паси-
  • стефан гамизов-
  • димитър манолов-
  • нели куцкова-
  • димитър ганев-
  • казанлък-
  • асен александров-
  • стоян тончев-
  • кабинет-
  • кузман илиев-
  • стоил стоилов-
  • юлиян попов-
  • андрей ковачев-
  • мартин владимиров-
  • цик-
  • тончо краевски-
  • нидал алгафари-
  • антон хекимян-
  • правителство-
  • българия-
  • рилски езера-
  • 100 кила-
  • пожар-
  • боян чуков

Колегите от РСМ трябва да знаят, че преговорите с ЕС са много трудни. Има условия, които не могат да бъдат премахнати, каза още Паси

Снимка: bTV

Соломон Паси: Единственият печеливш е Русия. Тя вбива клин между Европа и РСМ, между България и РСМ

Едва ли България трябва да обяви траур за смъртта на Насрала. По негово нареждане беше извършен атентатът в Сарафово. Премахването на един главорез не е окончателно решение. На мястото на един се появяват много други.
Това коментира Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб на България, в предаването "120 минути" по bTV, цитиран от novini.bg.

Гамизов: Как да стане "Сглобка 2.0", ако за нея ползват само хоросан, правен от крадене и корупция?

Нека да уточня нещо в неделя сутрин, защото доста мои приятели ми пишат притеснено - “отказваш ли се?”.
Това, че не съм на територията на #България не е “отказване”, а “разумно прегрупиране” за по-ефективна съпротива поради следните обстоятелства, които не са публично обяснени и съответно само подозирани от повечето българи, които разумно и мъдро (70%) отказват повече да участват в лъжата за легитимиране на организираната престъпност и слугуването на Русия с името “избори” в #България.
Ситуацията в България достигна до пълен разпад в резултат на боричкането на 4-ри организирани престъпни групи в лицето на ГЕРБ, ПП-ДБ, двете ДПС-та и групата в президентството, които искат пак да се “сглобят”, но не знаят как да го продадат това на българите.
То и не става за продажба.

Димитър Манолов: За неусвояването на парите от ПВУ са виновни тези, които го написаха в този вид- неизпълним е

В последните часове на 50-ото НС трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Това обаче не се случи заради "окупацията" от страна на ИТН и "Възраждане". Какво мислят по въпроса тези, които бяха в залата като наблюдатели – в "На фокус" е президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.
Държавата не е виновна, че не можем да усвоим парите от ПВУ, а тези, които написаха плана в този вид, той е неизпълним“, заяви Манолов.

Нели Куцкова: Висшият съдебен съвет, освен че отдавна е извън мандата си, направи за срам съдебната система

България задейства избор на нов главен прокурор, вече две седмици няма предложение за кандидат, но според гласове отвътре се очаква Борислав Сарафов, настоящ и.д. и бивш заместник на Иван Гешев, да бъде сред кандидатите за поста, който ще се реши на 16 януари догодина, тоест след 3 месеца. За пътя на съдебната система, за зависимостите, и за какво българите трябва да казват "не" - "На фокус" е един от най-ярките гласове в правосъдието на България - Нели Куцкова. Тя е бивш председател на Съюза на съдиите, бивш член на Висшия съдебен съвет.
Куцкова заяви, че Борислав Сарафов не трябва да бъде главен прокурор.

Димитър Ганев: Между 7 и 9 партии в новия парламент. Второто място е абсолютно несигурно

Между 7 и 9 партии в новия парламент. Тази прогноза направи социологът от "Тренд" Димитър Ганев в ефира на bTV, цитиран от novini.bg
7 сигурни партии и две, които са около 3.5% и запазват шансовете си за представителство. При толкова фрагментиран кабинет ще бъде сложно да се състави кабинет, коментира Ганев.

В Казанлък линейка пропадна в необезопасен изкоп

Линейка пропадна в необезопасен изкоп на ул. "Петьо Ганин" в Казанлък, съобщават от БНТ.

Асен Александров: От обявените 476 места за директори на училища едва половината се заеха

От обявените 476 места за директори на училища едва около половината се заеха в началото на учебната година.

Стоян Тончев: Единственият вариант за формиране на редовно правителство е коалиция между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС (Пеевски)

Предизборната кампания се води някъде другаде, но не и където ѝ е мястото - в медиите, с дебати между участниците, лидерите на партии, директни сблъсъци на идеи, позиции и интервюта.
Събитийните прояви са от типа най-евтин политически пиар и не могат никой да впечатлят, нито да акумулират гласоподаватели.
Хората ще отказват да гласуват, докато напълно делегитимират партиите в този им вид и с тези ръководства, като в случая визирам всички участвали под един или друг начин и форма в управлението на държавата. Затова активността на тези избори ще бъде още по-ниска от предходните.

Кабинетът ще евакуира поетапно българите от Ливан

Започва подготовката за поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан. Паралелно се разглеждат възможностите и за други варианти за евакуация. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Кузман Илиев: Нашият икономически модел е сбъркан, живеем на заем

Новите технологии да се вкарват разумно, а не на основата на идеология. За това призова в ефира на БНР Кузман Илиев, икономически експерт и председател на неправителствената организация "България може".

Стоил Стоилов: На всеки вот ние харчим около десет милиона, за да слугуваме на машините

"Не виждам някакъв проблем с организацията на изборите. Проблем е избирателната система". Това заяви пред БНР изборният експерт Стоил Стоилов.

Юлиян Попов: Затварянето на въглищните централи не е административно, а е пазарно

Затварянето на въглищните централи не е административно, а е пазарно, те не могат да издържат на пазара, не са конкурентоспособни.

Андрей Ковачев: Основната теза на управниците в РСМ е, че "пътят им към Европа е спънат от София, българите са лошите"

Единната европейска преговорна рамка за Република Северна Македония няма да се пропука, колкото и Виктор Орбан да си предлага услугите.

Мартин Владимиров: Накрая ще стане така, че ще трябва да затворим въглищните централи от днес за утре

Имаме поне 1.4 млрд. лева по Механизма за справедлив преход, които следва да бъдат използвани за осигуряване на нови работни места. Това каза пред БНР Мартин Владимиров, енергиен експерт от ЦИД.

МС и ЦИК се разбраха за съхранението на машините за изборите

След допълнителни уточнения между Министерския съвет и Централната избирателна комисия беше изяснен въпросът за съхранението на машините за гласуване, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Тончо Краевски: Правилникът на НС последните няколко парламента се нарушава все по-усърдно от мнозинствата

Скандали, песни и изтръгнати кабели - така приключи работа 50-ият парламент. С какво друго ще го запомним и ще бъде ли различно след седмите поред избори? В ефира на "Добро утро, Европа" на старта на предизборната кампания политологът Тончо Краевски и социологът Кольо Колев представят своя анализ.
"Правилникът на Народното събрание последните няколко парламента се нарушава все по-усърдно от мнозинствата. Най-напред си изобретиха съвсем нови начини за конструиране на мнозинства. В нормалния случай мнозинството се създава, за да образуваш коалиция, да направиш правителство. Последните няколко парламента ние виждаме мнозинства, които са скрити или по-скоро открити, но такива, които докато гласуват заедно и провеждат някаква обща политика, твърдят, че не са заедно и така нататък. Това налага все повече експлоатиране на вратички в правилата, на скриване зад определени формални решения", отбеляза Тончо Краевски.

Алгафари: Предизборна кампания в онзи вариант и смисъл, който го има по света, при нас не се получава

Кой с кого и как ще управлява след 27 октомври? Ще бъдат ли решаващи седмиците до изборите? Какво ново да очакваме в 51-вия парламент? Темата коментират журналистът Пламена Игнатова, медийният експерт Нидал Алгафари и политическият анализатор Слави Василев в студиото на "Събуди се".
"Аз съм убедена, че голяма част от избирателите на тези партии, които окупираха трибуната на Народното събрание, са се чувствали горди с тяхното поведение. Кампанията, ако се абстрахираме от емоциите и нещата в социалните мрежи, започна още в тази късна вечер. Тя започна на практика и за двете страни", каза Игнатова.

Антон Хекимян: Имам усещането, че Столичната община работи на режим "нито ден без гаф. Събота и неделя по два"

Без/спорните теми за София коментираха в "Денят започва с Георги Любенов" общинските съветници Антон Хекимян/ГЕРБ-СДС/ и Бойко Димитров-ПП-ДБ-СС.
Аз имам усещането, че Столичната община работи на режим "нито ден без гаф. Събота и неделя по два", заяви Антон Хекимян.
Като аргумент той посочи вчерашната новина за това, че е възможно да бъде въведена винетка за столичния Околовръстен път.

Извънредна среща в министерски съвет заради обстановката в Ливан

Министър-председателят Димитър Главчев свиква днес среща в Министерския съвет с участието на представители на министерството на външните работи, министерството на транспорта и съобщенията, на секретариата на Съвета по сигурността и службите.

Служебно назначават секционните комисии в две врачански общини

За тази вечер е планирано заседание на Районната избирателна комисия във Враца, по време на което служебно ще бъдат назначени секционните комисии в 2 от 10-те общини в областта. Въпреки консултациите, в Мездра и Борован не беше постигнато съгласие за секционните състави заради спор между представители на една партия.

Детелината на бул. "България" и Околовръстното ще е готова в средата на октомври

Столичната община ще отвори за движение детелината на булевард "България" и Софийския околовръстен път към квартал "Бояна" в средата на октомври, съобщи заместник-кметът по финанси и строителство на Иван Василев, цитиран от БНР.

Проблемът с боклука на туристите в Рила се задълбочава

Започна възстановяването на туристическите пътеки към Седемте рилски езера. Инициативата е на националния парк "Рила", а причината е, че има множество участъци, които са повредени или частично разрушени от недобросъвестни туристи. Какви са най-честите нарушения в националния парк?

Момчето, което върна изгубения телефон на рапъра 100 Кила

В района на Морска гара в Бургас в началото на месец август се провежда поредния музикален фестивал. Четвъртокласникът Александър Коев е с баща си на концерт. Най- неочаквано момчето открива изгубена вещ: "В тъмното виждам един телефон. Взимам го и веднага, възможно най-бързо се свързваме с човека, на когото е, и собственик на телефона се оказва 100 кила".

Възрастни хора пострадаха в два пожара

Възрастна жена е пострадала при пожар в къща в петричкото село Капатово, предаде "Фокус“. По данни на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ сигналът за пожара е подаден снощи в оперативния център на Регионалната противопожарна дирекция. На място са изпратени два екипа огнеборци от Петрич и Сандански.

Какво ще се случи след смъртта на Хасан Насрала

Какво вещае смъртта на Хасан Насрала и задълбочава ли се кризата в Близкия изток коментира арабистът проф. Владимир Чуков в студиото на "Събуди се".

Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол