Отидете към основна версия

1 954 36

Карлос Контрера пред ФАКТИ: Това ще са най-калните, безсмислени и кафяви избори

  • карлос-
  • контрера-
  • община-
  • вмро-
  • политика-
  • избори-
  • герб-
  • дпс-
  • парно-
  • топлофикация

Днес политиката е мазен пехливански бой между простаци, казва общинският съветник

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Избори на 27 октомври, но без ВМРО… Защо? Какво се случва в Столичния общински съвет, ще останем ли без парно и градски транспорт през зимата… Пред ФАКТИ говори общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

- Г-н Контрера, на 27 октомври ще гласуваме на извънредни парламентарни избори, но ВМРО реши да не участва. Защо? Какво не ви харесва?
- А защо да легитимира ВМРО един реден предварително мач? Както предупредихме, това ще са най-калните, безсмислени и кафяви избори. То си пролича още с цирка около регистрациите. Тези избори са подменени още преди започване на предизборната кампания. Какъв беше вариантът – да излезем и да излъжем избирателите, че от тези избори има смисъл? Ами няма. Пак няма да има управление, пак никой с никого не може, не можел... Вижте кампанията – то няма такава. Общи приказки и глупости. Не чувам как смятат да управляват и какво точно и как ще решат в парламента. Губене на време. Защо трябва да легитимираме подобно безумие с участие? Или да станем донори на гласове на някой от големите – ГЕРБ, двете ДПС, Промяната, за които се надписват и в полза на които се крадат гласове? Нима не е по-честно да излезеш и да кажеш на хората, че се подготвя една голяма измама?

За мен целта трябва да бъде едно широко обединение, което да работи за избори за Велико народно събрание

с една задача – да бронира Конституцията така, че да не се случва едно конюнктурно мнозинство (например Борисов-Пеевски-Христо Иванов-Кирил Петков) да вземе да я прекроява според собствените си икономически и политически нужди. Така или иначе пролетта пак ще има парламентарни избори, защото след 27 октомври се задава поредният провален парламент...

- ГЕРБ се очаква да са първи, а „Възраждане“ и ПП-ДБ се борят за второто място. Кой е по-добре да е втори, според вас?
- Кой първи, кой втори, трети няма никакво значение. Сегашните парламентарни партии не могат да родят нищо смислено. Какво като си първи и не можеш да съставиш управление! Изборите се превърнаха в спортни залози и до там. Парламентарните партии се провалят трета поредна година, ще влезем в четвърта. Очаквам след тези избори да започнат да се разпадат една след друга поради собствената им безсмисленост.

За какво са в парламента? Да се въртят като крастави и да получават заплати?

Какво свършиха и първия, и втория, и третия. Безсмислени приказки. А действия, а резултати? Хората гледат, преценяват, в момента сме в етапа на апатията, след което ще дойде и етапът на гнева, който вероятно ще помете цялата сегашна партийна котерия. Да му мислят след тези избори, ако пак няма управление и ако пак се занимават с глупости в парламента. Иде тежка зима и не се знае гневът накъде ще избие...

- Как би изглеждал кабинетът след вота… Или отиваме на избори през март?
- Не виждам как ще се състави какъвто и да е кабинет. Парламентарните партии четири години са в дисфункция. Не могат да родят нищо градивно. От пролетта на 2021 г. се сее само разруха, институциите се демонтират буквално, пред очите ни се разпадат. Това е зестрата на промяната в най-общ смисъл, не говоря за конкретната партия, а за модела. Свидетели сме на едно евтино политическо пуйчене, зад което не стои никакво съдържание. А когато няма съдържание, стигаме до тук. Политическите партии по дефиниция са създадени да управляват, това е целта им. Що е то партия – обединение около една платформа, около идеи на група хора с цел да ги реализират в управление. Какво се получава сега в България – всички се явяват на избори, но никой не иска или не може да управлява... Парадокс. Причините за това са две – първата е, че една част гледат на политиката като инструмент за лично оцеляване и обогатяване, втората – че превърнахме политиката в шоу, а не в логически издържана, систематизирана дейност.

Днес политиката е мазен пехливански бой между простаци.

Простотията управлява в момента, неграмотна, но крайно нагла и нахална. Е, може ли това да доведе до нещо позитивно, до градеж. Не може. Затова прогнозирм, че скоро ще има големи социални брожения, много гняв и ненавист. Как ще свърши това – не мога да кажа.

- Ако пренесем битката между ГЕРБ и ПП-ДБ в Столичния общински съвет, на какво ставаме свидетели…
- От ноември минлата година София се управлява от една дилетанска група наивници, които каквото пипнат, развалят. Това е промяната в София.

- Прогнозирахте преди време във ФАКТИ, че есента-зимата се задава колапс на градския транспорт. На прага ли сме, или ще го спаси общината…
- Ще имаме ли градски транспорт и метро зимата… - 15 милиона лева за охрана на метрото ги няма, 25 млн. лева държавни компенсации ги няма… Какво следва?

Както прогнозирах пролетта и лятото – колапсът в транспорта дойде. Транспорт ще има, но въпросът е какъв. Ако рейсовете станат на 40-50-60 минути, това не е градски транспорт. Едни неща се обещаваха по време на изборите, друго се случва сега.

Експериментите на „Спаси София“ в транспорта буквално могат да го спрат

– дали заради липса на финансиране, дали заради стачки на транспортните работници, дали и двете накуп. Отваря се финансова дупка в транспорта. Става точно така, както ги предупредих март 2024г. Само с лозунги и с картинки във фейсбук не става. Между другото т.нар. промяна има огромен комфорт да управлява. Финансово мнозинство от над 45 души общински съветници прие бюджета на Терзиев, транспортно мнозинство прие икономическата транспортна рамка на Спаси София. Какво се оплакват сега? Нали всичко, което им беше важно, го приеха. ВМРО е единствената последователна опозиция на Терзиев и ПП-ДБ-СС, единствената. Всички останали се заиграват я с бюджет, я с транспортна рамка. Питате ме какво следва – в средносрочен план следва погром в управлението на София. Казвам погром, защото хаосът в София тепърва започва.

- Има и проблем относно застраховките на пътниците в градския транспорт. Обяснете за какво става въпрос…
- Столична община дължи 14,1 млн. лева към 30 септемвр 2024 г. на Столичен автотранспорт, респективно не са плащани и застраховките. Когато не си внесете вноските, полицата ви става невалидна, това е проблемът. Още на 19 март 2024 г. ги предупредих, че от т.нар. сигурни постъпления 100,91 млн. лева (това предложиха „Спаси София“ и им го приеха) – 75 млн. лв. са за заплати, останалите 25 млн. лв. остават за дизел, природен газ, застраховки, части, масла и прочие. Не излиза сметката, няма как да излезе. За това транспортът в София е в технологична дисфункция. Предупредих ги, че така ще стане, но не искат да слушат... За това сега страда целият град от политическия инат и глупостите на разни спасители.

- "Булгаргаз" и Министерството на енергетиката запорираха сметки на "Топлофикация София". Под въпрос ли е да имат столичани топло през зимата…
- За мен това е странен ход. Очевидно се търси и друга цел освен „Булгаргаз“ да си събере едни 24 млн. лева за природен газ. Не смятам, че има риск столичани да останат на студено заради липса на газ.

- Защо темата „Топлофикация София“ все се отлага, а не се намери решение. Спорове, задължения и накрая май хората поемат дълговете като крайни потребители?
- Това е един много сериозен разговор, доста закъснял. Моето виждане, виждането на ВМРО-София, е, че „Топлофикация-София“ ЕАД трябва да стане държавна паралелно с радикална реформа в Закона за енергетиката. Какво имаме предвид. Първо и ключово за цялата държава – в Закона за енергетиката да се въведе понятието „енергийна бедност“, да се предвид пакет за подпомагане на енергийно бедни граждани, включително ползващи централно отопление. Това ще позволи държавата да подпомага по-бедните граждани да си плащат сметките за отопление, а топлофикациите да излязат от омагьосания кръг да работят на планирана загуба. Следваща стъпка е да се пресече порочният кръг „Булгаргаз“ да източва „Топлофикация-София“ чрез фактурите за газ. Да се въведат правила, че се плаща потребеното, а не прогнозното количество. В момента „Булгаргаз“ фактурира обем газ на месечна база, започва да ви начислява лихва за нещо, което дори не сте потребили още, камо ли да сте произвели електроенергия или топлоенергия, да сте я предоставили на клиентите. Парадокс, но не се намери сила, която да промени този порочен модел. За самата „Топлофикация-София“ - да става държавна, държавата да си я взема по схемата дълг срещу собственост. Да припомням ли, че след Тройната коалиция държавата тропоса на общината Топлофикация с 500 млн. лева дългове? Нека се направи оценка на дълговете към държавата – към БЕХ, към „Булгаргаз“, срещу тях държавата да получи акции и да вземе да управлява „Топлофикация-София“. Това е вариант за генерално решение. От ВМРО работим в посока на подобно предложение.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.

Свързани новини