Отидете към основна версия

1 015 19

Илия Налбантов: КСНС при Радев не е решавал за Закон за защита на отечеството, това е предложение на президента

  • илия налбантов-
  • кснс-
  • румен радев-
  • закон за защита на отечеството

"А в момента имаме един човек, който, освен че генерира политическа криза с вдигнатия юмрук, иска специален закон и в скритите мотиви иска извънредни правомощия, за да преодолява кризата", каза военният експерт

Снимка: БГНЕС

Консултативният съвет за Национална сигурност при президента не е решавал за Закон за защита на отечеството, това е предложение на президента и той го артикулира на пресконференцията. Това коментира пред БНР Илия Налбантов, военен експерт и началник на политическия кабинет на военния министър Николай Ненчев.

"От становището на КС за НС няма предложение за правенето на Закон за защита на отечеството. Това беше казано от Радев на пресконференцията, то не е получило съгласие от останалите участници. А в момента имаме един човек, който, освен че генерира политическа криза с вдигнатия юмрук, иска специален закон и в скритите мотиви иска извънредни правомощия, за да преодолява кризата", каза Налбантов.
Според него Румен Радев предварително се е подготвил и знае, че това, което предлага, вече е уредено в Закона за резерва на въоръжените сили. В чл. 1 се урежда подготовката на гражданите за защита, а в чл. 3 се урежда въпросът за доброволност:

"Ние имам такъв закон и за мен притеснителното е, че президентът го артикулира. За себе си имам две хипотези за него. Първата е, че в условията на политическа криза той демонстрира превъзходството си в изпълнителната и законодателната власт, и политическите оператори в тези две власти, това е вид его. За мен втората е по-страшна. На него лично му трябва закон, който да повтаря модела на Закона за защита на държавата, действащ през втората четвърт на XX век, защото има криза и неговият рефлекс на военен е тоталитарен, иска да управлява еднолично. Трябва му репресивен закон, който да изгради военно-политическа сила с извънредни правомощия", допълни Илия Налбантов.
Той заяви, че стабилната власт е в парламента и ние гласуваме, за да изберем народни представители, те да излъчат устойчиво правителство, което да ни води напред.

И допълни:

"Проблемът е икономически, социален, многоспектърен и е технологичен. Младите хора - професионалните войници, трябва да видят къде ще се реализират в икономиката и анализите трябва да са дълбоко, а не да върнем наборната армия, да изхарчим парите на обществото и на практика резултатът ще е нулев. Предложението на президента Радев е опасно за българското общество. Той трябваше да е обединител и политическият диалог трябваше да се води при него в президентството, а той взе страна и девалвира президентската институция. Сега с това предложение отново девалвира устоите на българската демокрация. Все пак той е военен и рефлексите му за еднолично управление не са се загубили, около него има хора, които ще го подкрепят".
Според Налбантов най-важното е приемането на инвестиционната план програма до 2032 г., "но тя не е осигурена финансово и дългосрочно и вижте президентът как бяга от темата".

"Това трябва да е темата, защото следващата година ще влезем в еврозоната и в страната се освобождава един финансов ресурс, който трябва да запълни дупките в обществото. А доста играчи са му се наточили, така леко да го приберат. Нека политическите сили при президента да постигнат съгласие за устойчив фонд за превъоръжаване на армията", препоръча Илия Налбантов.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол