Отидете към основна версия

6 628 27

Митов: Цените на жилищата са пазарно ориентирани

  • митов-
  • явлена-
  • цени-
  • жилища
Младен Митов - мениджър „Пазарни проучвания и анализи" в агенция „Явлена”

- Господин Митов, какво се случва на жилищния пазар към днешна дата?

- Доминиращото е покупка с цел задоволяване на жилищни нужди, но вече може открито да говорим и за придобиване на имот с цел инвестиция. В първия случай клиентите са хора с добри възможности, включително и такива, които могат да си позволят по-висок размер на ипотечен заем.

Интересно е да отбележим, че през миналата година се завърна интересът към жилищните кредити и това не е случайно. След 31 юли 2014 г., когато отпаднаха много от таксите и комисионните, които прибираха банките, нещата станаха доста по-прозрачни. Финансовите институции са доста креативни и предлагат атрактивни продукти на клиентите.

Проблемът обаче остава намирането на подходящ имот. Това се отнася главно за големите градове. Тук не намесваме цените на имотите, защото те в момента са много пазарно ориентирани. Относно факта, че в един и същи квартал за аналогичен имот цената е различна, то причината за това е качеството на самото жилище. Това е т.нар. „вътрешна сегментация”, която наблюдава през последните три години на пазара. Положителното е, че преобладаващата част от имотите се продават в добро състояние и все по-малко са тези, които се нуждаят от тотален ремонт.

- Съкращава ли се срокът между обявяване на даден имот за продажба и намирането на купувач?

- От 2013 г. срокът е все по-малък. Ако тогава беше нормално да се търси жилище два-три месеца, то през 2014 г. сделка можеше да се финализира за един-два месеца, дори и за по-кратък срок.

Самите купувачи усетиха, че предлагането не е голямо, и ако харесат нещо, трябва да го вземат, макар и с някакви малки компромиси.

- Продължаваме да наблюдаваме дефицит на жилища ново строителство.

- През 2013 г. и 2014 г. от общия обем продажби, които сме направили на жилища (специално за София) около 4%-5% от всичките ни продажби са ново строителство. В повечето случай във въпросния имот е живяно малко или въобще не е бил експлоатиран.

От 3 години заявяваме, че проблем с новото строителство има. Хората търсят качествено ново строителство, но то все по-трудно се намира.

В София има, макар и малко оживление сред инвеститорите. Проблемът е, че в момента се строят много малко жилищни кооперации, които са с 10-16 апартамента. Предполагам, че по-голямата част от тези апартаменти, тъй като инвеститорът няма пари в момента да ги извади, те са с обезщетение.

- Има ли ново строителство, което е некачествено и не е продадено?

- Причината повечето подобни имоти да не се продават е, че имат някакъв дефект но колко са точно е трудно да се изчисли. Част от тях може да са надценени, други – да имат проблеми с документите.

- Какво се наблюдава по отношение на сделките и ипотеките?

- Сделките като цяло достигнаха някакво ниво, което ще остане и през следващите години. По отношение на ипотеките наблюдаваме сериозен ръст, което говори, че хората се обръщат отново към банките, тъй като финансовите институции промениха своето поведение към бъдещите си клиенти. Това че има дефицит на жилища не означава, че цените ще скочат до небето. Купувачът в момента е много трезв и много добре може да си направи сметката. Няма го онова, което беше в периода 2006-2008 г., когато се пазаруваше и това няма да го бъде. Пазарът е зрял и се саморегулира.

- С колко се коригира цената преди да се стигне до сделка?

- Корекцията в цената към момента е 1%-3%. 5% е много. Даже сме имали случаи, в които двама или трима клиенти за дадено жилище предлагат цена и продавачът избира кои условия са по-добри за него. Не казвам, че сделка се сключва над офертната цена, а се предлагат различни варианти по условията на сделката.

Важно е да се отбележи, че днес и двете страни са много разумни и на базата на това пазарът не може да достигне до тези отклонения, на които бяхме свидетели преди години.

- Каква е доходността при жилищата днес?

- Доходността на жилища в столицата за трета година отчита ръст. Една от причините е дефицитът на жилища на пазара. Както казахме, отново се завръща тенденцията за покупка с цел инвестиция. Имаме запитване от клиенти, които искат да купят и търговски обект или офис с наемател.

Източник: Аг. "Явлена"

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини