9 Март, 2015 13:21 6 600 27

Митов: Цените на жилищата са пазарно ориентирани

  • митов-
  • явлена-
  • цени-
  • жилища
Митов: Цените на жилищата са пазарно ориентирани - 1
Младен Митов - мениджър „Пазарни проучвания и анализи" в агенция „Явлена”

- Господин Митов, какво се случва на жилищния пазар към днешна дата?

- Доминиращото е покупка с цел задоволяване на жилищни нужди, но вече може открито да говорим и за придобиване на имот с цел инвестиция. В първия случай клиентите са хора с добри възможности, включително и такива, които могат да си позволят по-висок размер на ипотечен заем.

Интересно е да отбележим, че през миналата година се завърна интересът към жилищните кредити и това не е случайно. След 31 юли 2014 г., когато отпаднаха много от таксите и комисионните, които прибираха банките, нещата станаха доста по-прозрачни. Финансовите институции са доста креативни и предлагат атрактивни продукти на клиентите.

Проблемът обаче остава намирането на подходящ имот. Това се отнася главно за големите градове. Тук не намесваме цените на имотите, защото те в момента са много пазарно ориентирани. Относно факта, че в един и същи квартал за аналогичен имот цената е различна, то причината за това е качеството на самото жилище. Това е т.нар. „вътрешна сегментация”, която наблюдава през последните три години на пазара. Положителното е, че преобладаващата част от имотите се продават в добро състояние и все по-малко са тези, които се нуждаят от тотален ремонт.

- Съкращава ли се срокът между обявяване на даден имот за продажба и намирането на купувач?

- От 2013 г. срокът е все по-малък. Ако тогава беше нормално да се търси жилище два-три месеца, то през 2014 г. сделка можеше да се финализира за един-два месеца, дори и за по-кратък срок.

Самите купувачи усетиха, че предлагането не е голямо, и ако харесат нещо, трябва да го вземат, макар и с някакви малки компромиси.

- Продължаваме да наблюдаваме дефицит на жилища ново строителство.

- През 2013 г. и 2014 г. от общия обем продажби, които сме направили на жилища (специално за София) около 4%-5% от всичките ни продажби са ново строителство. В повечето случай във въпросния имот е живяно малко или въобще не е бил експлоатиран.

От 3 години заявяваме, че проблем с новото строителство има. Хората търсят качествено ново строителство, но то все по-трудно се намира.

В София има, макар и малко оживление сред инвеститорите. Проблемът е, че в момента се строят много малко жилищни кооперации, които са с 10-16 апартамента. Предполагам, че по-голямата част от тези апартаменти, тъй като инвеститорът няма пари в момента да ги извади, те са с обезщетение.

- Има ли ново строителство, което е некачествено и не е продадено?

- Причината повечето подобни имоти да не се продават е, че имат някакъв дефект но колко са точно е трудно да се изчисли. Част от тях може да са надценени, други – да имат проблеми с документите.

- Какво се наблюдава по отношение на сделките и ипотеките?

- Сделките като цяло достигнаха някакво ниво, което ще остане и през следващите години. По отношение на ипотеките наблюдаваме сериозен ръст, което говори, че хората се обръщат отново към банките, тъй като финансовите институции промениха своето поведение към бъдещите си клиенти. Това че има дефицит на жилища не означава, че цените ще скочат до небето. Купувачът в момента е много трезв и много добре може да си направи сметката. Няма го онова, което беше в периода 2006-2008 г., когато се пазаруваше и това няма да го бъде. Пазарът е зрял и се саморегулира.

- С колко се коригира цената преди да се стигне до сделка?

- Корекцията в цената към момента е 1%-3%. 5% е много. Даже сме имали случаи, в които двама или трима клиенти за дадено жилище предлагат цена и продавачът избира кои условия са по-добри за него. Не казвам, че сделка се сключва над офертната цена, а се предлагат различни варианти по условията на сделката.

Важно е да се отбележи, че днес и двете страни са много разумни и на базата на това пазарът не може да достигне до тези отклонения, на които бяхме свидетели преди години.

- Каква е доходността при жилищата днес?

- Доходността на жилища в столицата за трета година отчита ръст. Една от причините е дефицитът на жилища на пазара. Както казахме, отново се завръща тенденцията за покупка с цел инвестиция. Имаме запитване от клиенти, които искат да купят и търговски обект или офис с наемател.

Източник: Аг. "Явлена"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Архитект

    0 2 Отговор
    КОЛКО И ДА СЕ НАПЪВАТЕ ГЛУПАЦИ НЯМА
    ИЗМИСЛЕНИ ДИАГРАМИ
    ЗА ТОВА В СОФИЯ 40%ПРАЗНИ АПАРТАМЕНТИ-ЕДНА ЧАСТ СЕ ДАВА ПОД НАЕМ А ДРУГА ПРОДАВА-НИКАКВО ТЪРСЕНЕ ИЛИ АКО ИМА ТАКОВА Е В ПОРЯДЪКА НА 25-26000€ЗА ДВУСТАЕН

    Коментиран от #3

  • 2 това се очакваше

    1 0 Отговор
    повишението на цените се вижда с просто око , ако Търсите да си купите ! има една категория "Купувачи на 200 евро/кв" , които останаха излъгани и сега им е криво!

    Миграцията към Четирите големи града е факт - затова и цените Поскъпват
  • 3 456

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Архитект":

    ииии по спокойно де
    или ще си останеш под наем или ще ти се наложи да разтеглиш портфейла ама така с писане по форуми нема да стане да си купиш евтин имот. Отиди в Бусманци - там евтинко кат за теб точно; да си близо до теленца и кравички, да не ти липсва детството-
  • 4 JBL

    1 0 Отговор
    До #1
    Много си зле човече! За теб има една поговорка: "Гладна кокошка, просо сънува"
  • 5 александров

    0 0 Отговор
    защо да се спори !?
    който искаше да купи евтино-купуваше през 2012 , 2013
    който искаше да купи "на кантар" - купуваше през 2014
    ............
    който не е купил - ще купи
    всичко се променя , в т.ч. и жилищните цени
  • 6 ВВВ

    1 0 Отговор
    Младен Митов - мениджър „Пазарни проучвания и анализи" в агенция „Явлена”

    Как може да има такава длъжност и въобще такъв отдел хахах в Явлена ..

    При положение че агенциите за недвижими имоти се състоят от:
    Няолко човека които ровят из обявите и намерят ли някой собственик да си продава имота го скъсват от звънене с всякакви номера докато го прикоткат да му предлагат имота за продан. Той СОБСТВЕНИКА сам определя цената и дори да е безумно надекватна на пазара ... въпросната агенция не може да полвлияе на цената която реши собственика да обяви.

    ЗА къв менаджер на къв отдел за пзарни проучвания ГОВОРИМ хахаха оффффффффффф
  • 7 СссСс

    0 0 Отговор
    ехеее ако гледаме графиките ..сделките на недвижимости направо са се върнали на нивата преди кризата хахахахаах .аси манипулацията ..

    Напомням че януари феруари и март е мъртъв сезон в недвижимите имоти.
  • 8 тттт

    1 0 Отговор
    ИСТИНАТА Е:

    1. Страната е в дефлация , г-н Митов от въпросната статия ако е специалист би трябвало да знае че това е много зле за икоомиката .. и последната грижа на хората през 2015 ще е купуване на имот .

    2. Безумния дълг на Герб щени вкара в още по голяма бедност и повишаване на данъците от обикновените хора, мита акцизи .... последното нещо ще е да мислим за имот .

    3. На фона на това и липсата на качествено и достъпно ново строителство ..а наличие само на панелки по спеколативни цени 600-700 евро на кв..просто ееее един мокър сън на брокерите.

    4. Н фона на това до тук и чаквания срив в продажбата на имоти на Руснаци лятото ..брокерите тепърва ще спичат
  • 9 роко

    0 0 Отговор
    да напрактика в 90 % зделки над 30 000 евро рядко има хората нямат пари..

    А колкото до панелките ся с това саниране , когато се осъзнае какъв капан е и че входа става ЕООД и гарантира със имотите си тоест апартаментите, че нещо по еврофинансирането спре трбва сбсвенците да плащат.

    Когато това се проумее и лъсне ..кой ще купи такава панелка незнам трябва да е луд

    и след техническоя паспорт ако не си приведат сградата по съвремените изисквания за всички други норми , пак общината почва ремонта а после си търсят тях и ако не платиш ти взима ти взимат имота

    Скоро срив и на панелките се очаква
  • 10 Vili

    1 0 Отговор
    Учудвам се на някои собственици, които предлагат жилища в плачевно състояние- не почистени, разхвърляни дрехи по легла и столове, мухлясали бани. Преди няколко години бях в ролята и на продавач и след това на купувач. Като продавач се постарах къщата ми да е чиста и подредена, градината окопана и почистена от плевели. Като купувач държах на ново строителство и определени квартали на Варна. И наистина само за 2 огледа в 2 различни агенции намерихме желаното. Често гледам канала Фай Ливинг- как се продават жилища в Ню Йорк и Ел Ей. Нашите брокери има на какво да се научат от американските.

    Коментиран от #15

  • 11 неутрален

    0 0 Отговор
    не купувам , не продавам...само се чудя ;)

    колко трябва да са наивни хората , за да вярват в обещани по телевизията неща !

    обещаваха вечен ръст - повярвалите Сгрешиха
    обещаваха вечен спад - повярвалите НЕ разбират ли , че Сгрешиха
    ...........
    Гръмна Банката , която обещаваше Пари от Лихви..

    явно българинът трябва да изкара поне 10 Кризи - за да се вразуми

    Коментиран от #14

  • 12 яяяя

    0 0 Отговор
    Младен Митов - мениджър „Пазарни проучвания и анализи" в агенция „Явлена”

    Как може да има такава длъжност и въобще такъв отдел хахах в Явлена ..

    При положение че агенциите за недвижими имоти се състоят от:
    Няолко човека които ровят из обявите и намерят ли някой собственик да си продава имота го скъсват от звънене с всякакви номера докато го прикоткат да му предлагат имота за продан. Той СОБСТВЕНИКА сам определя цената и дори да е безумно надекватна на пазара ... въпросната агенция не може да полвлияе на цената която реши собственика да обяви.

    ЗА къв менаджер на къв отдел за пзарни проучвания ГОВОРИМ хахаха оффффффффффф

    Коментиран от #13

  • 13 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "яяяя":

    Ти определено имаш нужда да подишаш свеж планински въздух.Явно мастиката,която пиеш ти замъглява съзнанието.

    Коментиран от #16

  • 14 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "неутрален":

    Мога да ти кажа,че кризата не е за всички.Много хора продължават да инвестират в недвижима собственост и не мрънкат като теб.
  • 15 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Vili":

    Така е Вили има още какво да учат тукашните колеги.
  • 16 вввв

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Veselin Stanoev":

    напротив ,,таква жалка картинка сте брокерите ...питай всеки който е имал взимане даване с вас...просто паразити

    що трябва да има посредници като преглеждам сайта за имоти ..като може давидя обявата качена от собственика .... просто сте паразити

    ама ся ва чака хурка хаха спек на пазара и пак повтарям

    ................................................................................
    ладен Митов - мениджър „Пазарни проучвания и анализи" в агенция „Явлена”

    Как може да има такава длъжност и въобще такъв отдел хахах в Явлена ..

    При положение че агенциите за недвижими имоти се състоят от:
    Няолко човека които ровят из обявите и намерят ли някой собственик да си продава имота го скъсват от звънене с всякакви номера докато го прикоткат да му предлагат имота за продан. Той СОБСТВЕНИКА сам определя цената и дори да е безумно надекватна на пазара ... въпросната агенция не може да полвлияе на цената която реши собственика да обяви.

    ЗА къв менаджер на къв отдел за пзарни проучвания ГОВОРИМ хахаха оффффффффффф

    Коментиран от #18

  • 17 ййййй

    0 0 Отговор
    иска ти са...... ха ха
  • 18 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "вввв":

    Най-добре е да си сложиш очила с по-голям диоптър и да си вземеш един здрав бастун и така да припкаш из софииските потайности.А също така да не забравиш и хапчетата за простатата.

    Коментиран от #20

  • 19 gggggg

    0 0 Отговор
    напротив ,,таква жалка картинка сте брокерите ...питай всеки който е имал взимане даване с вас...просто паразити

    що трябва да има посредници като преглеждам сайта за имоти ..като може давидя обявата качена от собственика .... просто сте паразити

    ама ся ва чака хурка хаха спек на пазара и пак повтарям
  • 20 ввв

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Veselin Stanoev":

    нямаш аргументи на това нали

    Агенциите за недвижими имоти се състоят от:

    1.Няолко човека които ровят из обявите и намерят ли някой собственик да си продава имота го скъсват от звънене с всякакви номера докато го прикоткат да му предлагат имота за продан.

    2.Той СОБСТВЕНИКА сам определя цената и дори да е безумно надекватна на пазара ... въпросната агенция не може да полвлияе на цената която реши собственика да обяви.

    3. от 1 и 2 става ясно че с апросто паразити които тиотежняват турсенето на имот .. пубикуват некоретни данни за имота за да им звъннеш като шаран и да те попитат каво си търсиш хахахаха


    Е НЯКВО АРГУМЕНТЧЕ или само ще джавкаш

    Коментиран от #21, #25

  • 21 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ввв":

    Напротив имам аргументи.Всяка фирма си има собствена стратегия как да набира оферти.Това че ти не знаеш или се правиш че не знаеш си е твой проблем.Аз съм от 1997 година в този бранш и знам как се разговаря клиент и как се водят преговори по сделка.Създал съм си много контакти.А ти просто си вдигаш прахоляк и нищо повече.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 какво толкова приказвате

    0 0 Отговор
    Имотите поскъпват и толкова..

    никой не ви иска мнението...

    просто купувате сега или през лятото-още по-скъпо !
    това е , приемете го

    Коментиран от #24

  • 24 явв

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "какво толкова приказвате":

    напротив....нокой няма да влезе във тоя филм ..... нито сега нито лятото ще купуваме...
  • 25 сссс

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ввв":

    не каза кое от 3те точки не е вярно или е по различно

    паразити чисти
  • 26 еееее

    0 0 Отговор
    ЕТО КАКВО ВИ ОЧАКВА ТОВА ЛЯТО БРОКЕРИТЕ

    https://www.ataka.tv/видео/туристическият-бранш-в-паника-няма-нито-един-записан-руски-турист-в-албена-г-c9556.html

    ТЪЙЙ ЧЕЕЕ търсете няква друга сезонна работа докато е време

    с измислени публикации за бум на продажбите и ръст на цените няма да мине номера

    Коментиран от #27

  • 27 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "еееее":

    Ти да не си се напушил?Очевидно непрекъснато виждаш розови слончета да летят във небето.