Отидете към основна версия

62 251 55

Къде и какво може да купиш за сума до 15 000 EUR

  • имоти-
  • евтини-
  • къщи-
  • естония-
  • германия-
  • чехия

Стрували си да се замисляме за покупката на имот зад граница при положение, че разполагаме с 5000 EUR, или пък може да вземем от роднини например 15 000 EUR? Три са държавите, в които за тези пари без проблем може да се купи готово жилище. Като цяло предложения на подобни цени могат да се намерят и в най-често предпочитаните от чужденци дестинации като Турция, Египет, САЩ, Италия и други. Три обаче са страните, в които оферти с подобни цени, са повече. Причината за покупка на имот, дори и евтин в друга страна е продиктувано от много фактори. Единият от тях е желанието да опознаят друга култура, бит и начин на живот, да разполагат с малък имот в страна, в която искат редовно да прекарват ваканциите си.

Естония

В малкия град Пюси апартамент в тухлена къща може да се купи срещу 5115 EUR. Една от причините за ниската цена не е само, че населеното място е малко, но и високото ниво на безработица, което също тласка цените на недвижимостите надолу. Също така имотът може да има неплатени комунални услуги (ток, вода, отопление) или пък да е ипотекиран. Плюсовете на Пюси са отличните природни условия (разположен е в борова гора и има езеро) и доброто състояние на инфраструктурата.

Покупката на имот в Естония е добър вариант за онези, които пътуват към скандинавските страни с автомобил. Повечето от тях купуват евтини имоти, които да използват като вила. „Планирам през тази година да купя дву- или тристайно жилище в ценовия сегмент от 6000 до 10 000 EUR. Скъп имот не търся, тъй като възнамерявам да го ползвам само по време на ваканцията”, обяснява кандидат купувач.

Германия

За сумата между 5000 и 15 000 EUR може да купите напълно годен за обитаване апартамент в не дотам добрата част на Германия или по-малка квартира в добрата част. Целта на придобиването може да бъде не само за лично ползване, но и за отдаване под наем. Традиционно наемния пазар е висок. Доброто географско разположение на Германия (в центъра на Европа) може да се окаже важно най-вече за бизнесмени, които са решили да купят евтин имот и да го отдават под наем.

В момента за тези пари може да се купи едно- или двустайно жилище, разположено в малък град в Източна Германия (в областите Саксония и Тюрингия) и по-рядко в западната част на страната (Бавария, Баден-Вюртемберг и Долна Саксония).

„Да, за 5000-15 000 EUR може да се купи не лош имот, а ниската стойност се обяснява както с пазарни фактори като например слабото търсене и наемните нива в един или друг град, така и със състоянието на апартамента. Имотите могат да бъдат евтини и поради високите комунални разходи”, обясняват местни брокери.

Жилище от 30 кв.м, което се намира в град, разположено на два километра от австрийската граница, може да се купи за 15 000 EUR. Имотът не се нуждае от ремонт, а до Мюнхен пътят е само час и половина. За чужденци покупката на имот в такъв район е особено добра, тъй като те могат да посетят и съседни държави.
Някои клиенти предпочитат да купят квартира с наемател, т.е. налице е сключен договор с ползвател на имота. Така имотът веднага започва да носи доход на новия собственик.

Единственият недостатък при покупката в Германия са високите разходи по придобиването на имот от страна на чуждестранни лица. Независимо къде се намира имотът, те трябва да регистрират покупката в Берлин. Това отнема не само време, но е свързано с транспортни разходи.

Чехия

Евтини имоти могат да бъдат купени в курортното градче Теплице. В Чехия е налице кооперативната форма на собственост. Това означава, че купувачът може да придобие само дял в дадена кооперация, а не имот. Някои кооперации забраняват покупката на недвижимост от фирми или чуждестранни лица.

Анализаторите на пазара са разделили Теплице на три подрайона. В Просетице за сумата между 5000 и 15 000 EUR може да се купи ремонтиран апартамент с различна големина – от гарсониера до четиристайно жилище. Проблемът е, че решилите да придобият имот с цел отдаване под наем трудно ще намерят наематели. Мястото е по-подходящо за чужденци, които възнамеряват да се преселят да живеят в Чехия.

В централната част на Теплице срещу 15 000 EUR може да се купи ремонтирана гарсониера или двустайно жилище, но в лошо състояние. За сметка на това имотът може да се използва като основно жилище, за прекарване на ваканциите, да се отдава дългосрочно под наем или пък на хотелски принцип.

Ценителите на природата могат да купят имот в района на Нови Вес. Тази част на Теплице е разположена на хълм, а разстоянието до центъра на града с обществен транспорт или автомобил е само 10 минути. За 15 000 EUR се продават двустайни жилища. Състоянието на имотите обаче е под средното.

Независимо дали обект на покупката е скъп или евтин имот, процедурата по неговото придобиване е една и съща. Разликата обаче е в начина, по който във всяка една държава е уреден редът за покупко-продажба.

Три са основните фактори

на които решилите да придобият имот зад граница трябва да обърнат внимание.

* Лицензия. В повечето държави дейността на агенциите за недвижими имоти подлежи на лицензиране. Колкото и уверен да е купувачът, че може сам да реализира сделка, най-добре е да се обърне към услугите на брокер, най-малкото защото покупко-продажбата се извършва по законодателство, което той не познава в детайли. Също така е добре да се събере информация от колко време е на пазара, да се потърсят отзиви за нейната дейност в специализирани форуми.

* Комисионна. Важно е да се определи схемата на плащане на брокера – дали е процент от покупко-продажбата или зависи и от други фактори. Например в Гърция комисионната е фиксирана законодателно. Тя е в размер на 2% от данъчната оценка на имота и се записва в договора за покупко-продажба.

* Отстъпки. От началото на кризата търсенето на недвижими имоти в цял свят отчете спад. Тежката икономическа ситуация накара редица предприемачи от Великобритания, САЩ и Ирландия да се въздържат от покупката на жилища зад граница. В създалата се ситуация много от собствениците на имоти, независимо дали са от първичния или вторичен пазар, са склонни на отстъпки.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини