Last news in Fakti

5 Май, 2024 19:17 5 067 4

Оспорвана съдебна битка за ключов имот в центъра на Пловдив

  • пловдив-
  • бензиностанция-
  • парцел-
  • съд

Общината може и да спечели

Макар Община Пловдив да загуби редица дела на последна инстанция за имота на бившата бензиностанция, на метри от Главната улица, тя може да спечели „войната“ само с още една победа в съда.

Градските власти загубиха и двете дела за искането за застрояването на парцела, но на първа инстанция Общинският съвет спечели срещу собственика за отреждането му в новия Общ устройствен план. В него имотът е отреден за широко обществено озеленяване, което ще парира всякакви опити за строителство. Освен това Община Пловдив ще може да го отчужди, вместо да преговаря със собственика за пазарна стойност на имота.

Административният съд отхвърли претенциите на “Ди Ес Пропърти Билд“, които са срещу това имота от 367 кв.м. на кръстовището на ул. „Дондуков” и „Тодор Каблешков” да стане за зеленина.

Магистратите приемат мотивите на Община Пловдив, че след отреждането му „за зеленина“, това ще спомогне и допринесе за по-добра „хармонична градска среда“. Те отхвърлят претенциите на фирмата, че по този начин се ограничава правото им на собственост, тъй като в случая е по-важен обществения интерес. Освен това, становището, че има влязъл в сила ПУП, който включва застрояване, не се разглежда от изменението на Общия устройствен план.

Решението на Административния съд може да се обжалва във ВАС. Там фирмата осъди Община Пловдив на два пъти заради спор за параметрите му. От фирмата правят опити да сменят предназначението, като паралелно с това работят да си изкарат и строително разрешение при сегашните параметри.

С едно от решенията на ВАС от компанията можеха да променят статута, който да предвижда ново ниско застрояване с 3 етажа и височина корниз - до 10 м. Проектът фирмата предвиждаше разполагане на зарядна станция за електромобили, обекти за обществено обслужване и търговия към нея на първи етаж и обекти за обществено обслужване на следващите етажи.

Фирмата има и друга виза скица за проектиране от 2021 година, която им позволява до 10% застрояване. Въпросният проект, който е предоставен на Община Пловдив предвижда свободно застрояване на височина от близо 10 метра на площ от 36 кв.м, а отреждането да е за кафе-аператив. Предвижда се алея, а останалата част да бъде оставена така – без застрояване.

Ако новото решение за ОУП влезе в сила, то Община Пловдив може да започне отчуждителни процедури.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мафиоти долни

    18 0 Отговор
    Бетонирахте цялата ни държава с помощта на политиците в името на парите !! Срам нямате !!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.