Отидете към основна версия

2 871 3

Китай иска да забрани затворените комплекси

  • китай-
  • затворени комплекси-
  • закон

Призовавайки към по-строги мерки относно стандарта на строителство, китайските власти възнамеряват за открият за обикновените граждани достъпа до строящите се в момента комплекси от затворен тип, а вече съществуващите да интегрират в общественото пространство. Мярката цели облекчаване на трафика и по-ефективно използване на земята.

Предложението, което вече е внесено за разглеждане в парламента, предизвика вълна от критики от страна на експерти и обществеността. Юристите смятат, че това ще наруши правата на собствениците, които живеят или разполагат с имоти в затворени комплекси. Самите собственици също се обявиха против инициативата. Близо 20 000 души заявиха, че поддържат плана на властите. А 85% от тях смятат, че ако промяната бъде приета, то държавата е длъжна да ги компенсира.

Бумът на строителство на комплекси от затворен тип в Китай беше през 90-те години на миналия век, веднага след приватизацията. Подобни имоти бяха изкупени основно от богати китайци, които се чувства в тях в безопасност, поне досега.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини