Отидете към основна версия

3 658 11

Нов максимум при цените на жилища в САЩ

  • сащ-
  • жилища-
  • цени
Снимка: Shutterstock

Средната цена на жилищата в САЩ достигна 200 700 USD. Това е ръст от 6.8% в сравнение с април 2007 г. – малко преди краха на пазара. Най-голямо поскъпване се отчита в Денвър, Далас и Сан Хосе. В Денвър увеличението е над 60% спрямо пика на пазара преди 10 години. Днес там сделки се извършват при средни стойности от 371 100 USD, докато през април 2006-а продажбите са се реализирали на нива 235 900 USD., отчита PropertyWire. Двете основни причини за подема са силният пазар на труда и стабилният ръст на доходите на населението.

От 35-те най-големи имотни пазара в САЩ в 15 се отчита пик в цените. По-доброто възнаграждение в Портланд е довела до 26% ръст в цените на имотите там за последното десетилетие.

Към момента 48% от жилищата, които се продават в САЩ, струват по-скъпо в сравнение с началото на рецесията. Силно застъпено е сегментирането на пазара. Така например, в Денвър цените са се увеличили с 99%, докато в Лас Вегас едва с 1%.

Недвижимите имоти поскъпват, но остават достъпни преди всичко заради ниските лихвени проценти по ипотечните заеми, обясняват анализатори. По-голям проблем е изключително ниското предлагане, което поражда висока конкуренция, респективно подтиква цените нагоре. С 13% по-малко са предложенията днес на пазара в сравнение с година по-рано. Това е най-силният спад от юни 2013 г.

Средните наемни нива също отчитат ръст. През юли те са били с 1.6% по-високи в сравнение със същия месец на миналата година. Днес сделки се сключват при средни нива от 1420 USA на месец. В Сиатъл, Сакраменто и Лос Анжелис ръстът на наемите е най-висок. В първите два града той е 5%, а в последния 4%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини