Last news in Fakti

22 Август, 2017 09:37 5 591 13

Рекордно ниско предлагане на имоти

  • сащ-
  • къщи-
  • жилища-
  • собственици-
  • дефицит
Рекордно ниско предлагане на имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Причината да се достигне до 20-годишен връх в недостига на жилища и къщи в САЩ е нежеланието на хората, от т.нар. „бейби бум” поколението да продават имотите си и отсъствието на имоти, които да задоволят текущите семейни потребности. Данните са в резултат на проучване проведено през юли от Realtor.com.

Близо 60% от респондентите не планират да продават жилището или къщата си през следващите 12 месеца. Над 35% възнамеряват да се разделят със собствеността си, а 6% все още не са решили искат или не да разделят с имота си.

Що се отнася до възрастта на потенциалните продавачи, 60% са от т.нар. „милениум поколение” (родени между 1980 и 2000 г.). От тях 25% искат да се преместят в по-големи имоти, а 24% търсят по-комфортен имот на обитаване.

Със 17% са намалели предложенията на маломерни жилища през август тази година в сравнение със същия месец на предходната. Обемът на средните по големина жилища е намалял с 10%, а на големите имоти – с 5%.

Основният проблем се крие в бейби бумърите (поколението от 40-те и 50-те години на ХХ в.). 85% от хората, родени тогава, заявяват, че възнамеряват да продават имотите си през следващата една година. При това собствениците на жилища от това поколение са 78% срещу 41% от поколението на милениумите. По този начин 33 милиона имота няма да се появят на пазара в близко време. А по-голямата част от тези имоти са градски жилища или къщи в предградията, което са най-търсените имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХХХ

    14 4 Отговор
    И аз съм от „милениум поколение-то” ... 1985 г. и с много, много трудности успях да си купя само 50 кв. м., които ще изплащам 20 години... Страната ни е погубена безвъзвратно. Нямаме бъдеще тук. Единствено можем да бъдем роби на системата и алчните управляващи.

    Коментиран от #8

  • 3 111

    12 1 Отговор
    И аз съм от това поколение...не се оплакай, купихме с много мъка 120 кв.м, ново строителство с ипотека 30 год , за да протече целият блок от всякъде, гаражи, мазета всико се пълни с вода, асансьора го спряхме, че в шахтата има 2 м. вода. Искат ни около 30 000 лева за да го оправят, а ние сме само около 13 апартамента. Инвеститора фалирал, строителя не го интересувало и така...
  • 4 smeh

    15 0 Отговор
    До №2 и №3,
    добре де, след като сами сте осъзнали какво заробване са такива надценени кибритени кутийки, какво ви накара да купувате ?
    Целта ми не е да се заяждам, просто съм любопитен как се поражда такава масова истерия, че човек сам да иска да си сложи примката на врата.
  • 5 Безименна

    2 3 Отговор
    Направо нямам думи за коментарите ви. Никой не ви е виновен, че правите глупости или пък не сте учили когато е трябвало, та да имате после нормален начин на живот. Като купувате жилище, пък обръщайте се към професионалисти. Не отивате в съда да се защитавате сами, нали? И това е свободен пазар. Има място за всички, за знаещи и незнаещи, печелещи и губещи. Само от вас зависи, от кои ще бъдете вие!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Читател

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "ХХХ":

    Защо не отидеш в Англия? Там за двадесет години и 5 кв.м. няма да можеш да изплатиш.
  • 9 bibendum

    5 0 Отговор
    И аз съм от милениума 81ви набор. Живея под наем. Нямам диван. Бачкам по цял ден. Седя на бюрото.Миналата година си купих гараж. Тази година си купих офис. По план трябва да го изплатя за 1 година. Без банки. Вече съм изплатил 30%. Карам 20 годишна бангия, на която й направих основен ремонт тази година. Кой каквото му трябва както се вика. И мислете и за децата, защото дълговете се онаследят... Теглил съм 2 кредита и двата ги изплатих. Не ми беше лесно, но услях.
  • 10 do 2 i особено 3

    3 1 Отговор
    живота е с върхове и спадове. Чудя се как може да се набуташ с 30 годишен кредит = робство завинаги. Вместо да си вземете нещо по-малко, което по-лесно да изплатите дай 120 квадрата 'барабар Петко с мъжете' , а нямате 2000 за да не живеете блато...Или да живеете под наем ама не ще давате парите на бамката, а не на хазяйката...Истински 'собственици' БГ версия...докато не закъсате /30 години са толкова много че неизбежно живота поднася и неприятни изненади например двоен лихвен процент след няколко години/ и бамката не ви вземе жилището...
  • 11 nkavrakov

    2 1 Отговор
    Спомняте ли си 2008 година ?
    Не беше толкова далеч...
    Сега по същество -На определени периоди,т.наречени икономически цикли банките свалят рекордно лихвите и обратно ги вдигат,като целта е максимално раздаване на пари под формата на кредити .
    През тези цикли,се печатат пари и се обезценява нарочно паричната маса на населението,това удря в цените на имотите и става БАЛОН !
    След това банките постепенно вдигат лихвите и прибират каймака,тоест печалбата.Така беше 2008,така е и СЕГА !Създава се еуфория,за розово бъдеще,че има пари за всички,евтини уж кредити,мечтания дом и т.н.
    В момента в цял свят вкл.и България се надува нов КОЛОСАЛЕН ИМОТЕН БАЛОН!
    В София вече е факт а от 2018 банките постепенно ще започнат корекции на лихвите в посока нагоре !
    Мислете ,мислете и пак мислете...
    В момента покупката на имот е силно непрепоръчителна -нереални цени,надути изкуствено и лихви с тенденции за покачване.
  • 12 321

    1 0 Отговор
    Има пикове и спадове, но няма общ тренд надолу. Ето нещо интересно:
    http://millersamuel.com/wp-content/uploads/2012/01/Miller100yearsNYre.jpg

    Коментиран от #13

  • 13 nkavrakov

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "321":

    Така е,съгласен съм че тренда е винаги нагоре при цените в перспектива ,но след срива от 2008 все още има имоти купени тогава на цени,непродаваеми днес,а това са 10 години ....
    В момента в София има цени на квадрат като в САЩ,Дания и Германия и то панелки с разпадащи се асансьори,така че балона е пълен