30 Август, 2017 10:37 3 620 11

Нов максимум при цените на жилища в САЩ

  • сащ-
  • жилища-
  • цени
Нов максимум при цените на жилища в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Средната цена на жилищата в САЩ достигна 200 700 USD. Това е ръст от 6.8% в сравнение с април 2007 г. – малко преди краха на пазара. Най-голямо поскъпване се отчита в Денвър, Далас и Сан Хосе. В Денвър увеличението е над 60% спрямо пика на пазара преди 10 години. Днес там сделки се извършват при средни стойности от 371 100 USD, докато през април 2006-а продажбите са се реализирали на нива 235 900 USD., отчита PropertyWire. Двете основни причини за подема са силният пазар на труда и стабилният ръст на доходите на населението.

От 35-те най-големи имотни пазара в САЩ в 15 се отчита пик в цените. По-доброто възнаграждение в Портланд е довела до 26% ръст в цените на имотите там за последното десетилетие.

Към момента 48% от жилищата, които се продават в САЩ, струват по-скъпо в сравнение с началото на рецесията. Силно застъпено е сегментирането на пазара. Така например, в Денвър цените са се увеличили с 99%, докато в Лас Вегас едва с 1%.

Недвижимите имоти поскъпват, но остават достъпни преди всичко заради ниските лихвени проценти по ипотечните заеми, обясняват анализатори. По-голям проблем е изключително ниското предлагане, което поражда висока конкуренция, респективно подтиква цените нагоре. С 13% по-малко са предложенията днес на пазара в сравнение с година по-рано. Това е най-силният спад от юни 2013 г.

Средните наемни нива също отчитат ръст. През юли те са били с 1.6% по-високи в сравнение със същия месец на миналата година. Днес сделки се сключват при средни нива от 1420 USA на месец. В Сиатъл, Сакраменто и Лос Анжелис ръстът на наемите е най-висок. В първите два града той е 5%, а в последния 4%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nkavrakov

    13 2 Отговор
    Не само в САЩ,но и в цял свят се надува нов колосален имотен балон както през 2008 година.И в София цените на жилищата са на ненормално високи нива ,надценени и надути до пръсване.
    Всички тези процеси са заради изкривената и извратена лихвена политика на централните банки по света.Лихви до отрицателни стойности превръщат парите в хартийки без стойност и това надува балона при имотите и ги прави надценени активи.Това обаче е изкуствен и ненормален процес защото банките ,в момента в който раздадат достатъчно пари като кредити ще вдигнта лихвите пак и тези които сега теглят кредити и то ипотечни само след няколко години ще страдат много а и могат без дом да останат.Всичко се повтаря отново - в момента цените на жилищата са ненормални ,лихвите уж ниски но с тенденция за вдигане още от догодина 2018-най неизгодния момент за покупка на имот.
  • 2 ТнТ

    6 1 Отговор
    Абсолютна надувка, не може тези дървени къщурки дето се сглобяват там да струват 200 000 долара, просто абсурд. За коментара на nkavrakov само ще кажа че преди време се сдобих с апартамент в София за 60 000 евро, тристаен, естествено панел. Същите имоти в момента вървят по 65-70000 че и отгоре, нито са по-хубави нито по-големи, точно обратното, и не защото няма, то има ама фирмите дето ги продават и собствениците ще ти съдерат кожата само и само да си вземат процента или да се отърват от имота. Преди време излезна един г-н по телевизията и ми обяснява как вече двустайните апартаменти средната цена гонела 70-115 000 евро, щях да падна. Покупката ми беше преди 1.5 години, ако не е балон цената на имотите е просто нереално висока.
  • 3 Грую

    4 0 Отговор
    Най-важното е че за подобни цени и възходът им няма съответстващи доходи, както и демография няма. Има някаква част от хора в чужбина, които поработват и си купуват тук имоти с цел евентуално връщане в България, но поне според мен когато настъпи момента на осъзнаването, че връщането в България се явява абсолютна илюзия на сврялата се в последния ъгъл на душата му смачкана носталгия и фатална грешка, ще тръгнат и те да продават и тогава срутването ще бъде още по-колосално.

    Коментиран от #4

  • 4 Груев

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Грую":

    Нормално е много българи от чужбина да вложат парите си в имоти тук. Не само заради носталгията, която квото и да си говорим и колкото и да е зле тук е налична при 95% от хората /ако децата им израстат там за тях е друго/, а и поради невъзможността да се устроят там /освен на село/. Цените в големите западни градове са 5 до 10 пъти по-високи от София. Не случайно половината германци са под наем. Та със спестените с хиляди мъки и лишения 1000 евро месечно кога ще си купят там нещо ? Знаем че парите и в тамошните банки инфлацията ги яде, борсата сега е истински балон...Кво правим ...купуваме тук и то в няколкото останали града останалото е сиганизирано...След като са купили много ще се върнат в пенсионна възраст защото мое ли ми обясниш как ще плащаш наем и живееш с 500-750 евро/паунда там ? София става все по-добър град за живеене с нелоши за някои възможности за работа и МНОГО ниски цени сравнени с Европа и всички големи градове по света...Относно демографията нема са пуашите и на нас ще ни подобрят гена като на Европа скоро...Та така чекайте да паднат цените има да почекате доооста дълго за СФ...Ако искате евтинко на 30-100км от града предлагане колкото искате за без пари наистина...
  • 5 БЪЛГАРИН

    2 0 Отговор
    То пък едни жилища има там, напълно бутафорни къщи...
  • 6 факт

    5 0 Отговор
    Балонът е преди всичко финансов. След 2008 г. се напечатаха трилиони долари! Отношението дълг към БВП продължава да расте...
    Новата, световна финансова криза чука на вратата.
    Справка: Джеймс Рикардс " Смъртта на парите" и " Пътят към разрухата".

    Коментиран от #7

  • 7 dam

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "факт":

    съгласен за паричният балон, без да съм чел тези книги. Та въпроса е след като има толкова много напечатани пари какво следва ? Хипер ко...беше ? Може и без хипер. Може и вероятно парите ще изчезнат в сегашната им форма или просто ще махнат нулите и рестарт... Въпроса е как това ще свали цените на жилищата ? Особено на местата където единствено може да изкараш пари за оцеляване .Бедните наивници се надяват цените в София да станат като на село ...ама няма ...След всичко напечатано косвено идват и до тук малко и цените са нагоре и ще бъдат нагоре като абсолютна стойност поне в близките 50 години
  • 8 Помпайте

    3 0 Отговор
    Помпайте, помпайте балона! При последното помпане се разминахме само с рецесия, а сега когато балона е повече надут и от преди и чака само събитие, което като карфица да го спука може да се стигне и до депресия дори. И тогава ще разберем, че в света 99% сме на едно дередже и ще заживеем задружно (брокери, продавачи и кредитополучатели(демек купувачи)) в едни съвременни градчета от тип Хувървил ( за справка https://www.youtube.com/watch?v=FxZnYALXpGE ). И кризата не е това, което си мислите - хора като Сорос и фамилиите Рокфелер и Ротшилд са направили най-големи удари по време на такива кризи, защото ако не си от масата, която няма нищо, можеш да купиш всичко, включително и човешкия труд без пари, друг е въпроса, че те самите са повлияли за завихрянето на торнадото на тези кризи.
  • 9 1111

    0 0 Отговор
    Сравненията със София или България в случая не са уместни просто...Само аз ли прочетох в статията,че ОТ 35-те НАЙ-ГОЛЕМИ ПАЗАРА В САЩ, В 15 СЕ ОТЧИТА ПИК..?

    Коментиран от #10

  • 10 umestni sa

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "1111":

    добре е да се сравни най-развитият пазар в света с това тук, за да знаем какво да очакваме. Какъв е извода след доказаният балон там преди 8-9 години и спада след това ? на стойностните места /за прехрана/ цените вече са надминали 'балонизираните' нива преди и продължават нагоре. При нас как е ? Настоящите цени все още не са достигнали 'балонизираните ' предишни нива на стойностните места /СФ/, а някои ми обясняват, че са надували пак...И предвид че в Щатите има приличен живот и извън топ местата , а при нас извън няколко града е трагедия някои се надяват че цените в Сф ще падат и били високи...Тотална липса на връзка с реалността...Цените в дългосрочен план за СФ ще растат само...както е и навсякъде по света за големите градове. Ако се промени икономиката/автоматизация, работа, ток, транспорт храна и т.н./ и законите /сигурност/ и съответно социалното устройство и контакти може и да има обратна тенденция и се махнем от гетата, но не го виждам в близките 100 години...

    Коментиран от #11

  • 11 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "umestni sa":

    Съгласен НО...София и по-големите градове/пазари/ все още са силно спекулативни.Цените се определят чрез предизвикан дефицит. Банките тук/както и в цял свят/овладяха недвижимите имоти като финансират едновременно и строител и купувач на имот.Директните продавачи/собственици/искат или не сравняват своите цени с тези на моментния пазар.Брокерите не са виновни според мен...просто следват ,,тренда,,.Трябва да свикваме с ,,кризите,, на пазара...т.е. банките обират и строители и кредитополучатели и после завъртат колелото отново.А за гетото не си прав/а...решаваш и излизаш.По-лесно е от колкото си мислиш.Поздрави!