Отидете към основна версия

3 654 17

На места имотите неизменно ще поскъпват

  • имоти-
  • пазар-
  • прогноза-
  • германия

Имотните „оазиси” в Европа ще оцелея и през 2012 г. Един от тях е германският пазар. За първите 11 месеца на тази година във Федералната Република жилищното строителство се е увеличило с 4.1%, сочат данните на компанията Hypoport. Анализатори са на мнение, че това е само началото ...

През 2005 г. например, увеличението на количеството апартаменти в строеж е било два пъти по-малко – 1.9% на годишна база. За периода януари-септември тази година броят на покупко-продажбите е бил с 43% повече в сравнение със същия период на 2010 г. се посочва в доклад на Федералния статистически институт във Висбаден. Това е най-силното увеличение за последните 20 години.

„Темпът на нарастване на цените, който наблюдаваме в Германия, е логично следствие от увеличеното търсене и недостига на адекватно предлагане” обяснява Херман Вюстевелд, управител на компанията DWS.

„За хората движещата сила е страхът от инфлация”, казва Херман Хайко Ципелман, съуправител на Асоциацията на строителните предприемачи. Опитвайки се да застраховат активите си от инфлация и пълзящата в еврозоната дългова криза, инвеститорите активно придобиват земя в Германия. За първите девет месеца на 2011 г. количеството разрешителни за строеж се е увеличило с 22%, а при апартаменти в жилищните квартали ръстът е 27%. При тази ситуация възникването на имотен балон е малко вероятен, тъй като този сегмент дълго време (период на възхода на имотния пазар в повечето развити държави) страдаше от сериозен дефицит на жилища.

Анализатори смятат, че и досега сегментът на недвижимостите остава недооценен. През последните две-три години цената и на жилища, и на къщи в Германия непрекъснато нараства и този процес ще продължи още няколко години, като се има предвид, че предишния ценови цикъл в сегмента е продължил едно десетилетие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Недооценената Източна Германия

    Малки градчета в бившата ГДР са най-печелившите места за инвестиция в недвижими имоти. До този извод са стигнали анализатори от Института Bulwien G ...
    14.02.2012
    3 775
    2