Отидете към основна версия

5 187 4

Опасност от най-големи имотни балони

  • имотен балон-
  • град-
  • прогноза
Снимка: Shutterstock

През последните години сме свидетели на нарастване на цените на недвижимите имоти в световен мащаб. Макар и с по-бавни темпове отпреди кризата през 2008 г. тенденцията е нагоре. В някои градове темпът на поскъпване е значително по-висок от този в повечето световни мегаполиси, сочи изследване на UBS Global Real Estate Bubble Index. Тук влизат европейските Лондон, Стокхолм и Мюнхен, както и Ванкувър, Сидни и Хонг Конг.

Двете основни причини довели до значително поскъпване на имотите там са ниските лихви по ипотечните заеми и слабото предлагане на новопостроени сгради. Не трябва да се пропуска и факторът „капиталови притоци към развиващи се пазари”, по-евтините суровини в дадени региони. Така например към Сидни силен инвестиционен интерес има от страна на китайски богаташи

В по-далечна перспектива опасност от надуване на имотен балон има в швейцарските градове Женева и Цюрих, както и Париж и Амстердам.

Проблемът според авторите на класацията е, че образуването на балон е видим. Темпът на поскъпване също. Но остава проблем да се прогнозира точно кога той ще се спука във всеки от посочените градове.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини