Отидете към основна версия

1 680 6

Дефицитът на жилища вдига цените

  • сащ-
  • жилища-
  • цени
Снимка: Shutterstock

Със 6.2% се е увеличил дефицитът на жилищни имоти в САЩ през януари 2018 г. в сравнение със същия месец на предходната година, сочат данните на Standard & Poor's. Подобен е бил недостигът и през декември 2017 г. спрямо декември 2016-а.

В началото на сезона на активизиране на пазара клиентите се сблъскват с ръст на цените и ожесточена конкуренция за ограничения брой предлагания. Силният пазар на труда, включващ най-младото трудоспособно население, даде увереност на американските потребители за това, че те при всички случаи ще могат да купят жилище.

Поскъпване от 12.9% се отчита в Сиатъл и от 11.1% в Лас Вегас. Увеличение на цените на жилищата от 10.2% се регистрира и в Сан Франциско. Недостигът в сегмента на къщи е факт. Към момента са необходими 3.4 месеца, за да се изчерпат наличните запаси. За сравнение, през 2000 г. този период е бил половин година.

Със 6.3% е по-висока цената на жилищата към момента в сравнение с пиковия месец юли на 2006 г., припомнят анализатори. Когато имотният балон се спука цените спаднаха с колосалните 46.5% - февруари 2012 г.

Лихвите по ипотечните заеми също отчитат ръст през последните 10 седмици. Това обаче не намалява темпа на търсене на имоти отчитат от Националната асоциация на брокерите. Цените при имотите от вторичния пазар отчитат поскъпване в рамките на 3% през февруари, а при новопостроените се регистрира спад от 2.2% на годишна база.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Вторият най-богат брокер в САЩ

    За някои бизнесът с недвижими имоти е труден и го асоциират със загуби. За други обаче той процъфтява. Към втората група спада и магнатът Уopън Бъфeт. ...
    30.03.2018
    3 672
    0