29 Март, 2018 19:34 1 666 6

Дефицитът на жилища вдига цените

  • сащ-
  • жилища-
  • цени
Дефицитът на жилища вдига цените - 1
Снимка: Shutterstock

Със 6.2% се е увеличил дефицитът на жилищни имоти в САЩ през януари 2018 г. в сравнение със същия месец на предходната година, сочат данните на Standard & Poor's. Подобен е бил недостигът и през декември 2017 г. спрямо декември 2016-а.

В началото на сезона на активизиране на пазара клиентите се сблъскват с ръст на цените и ожесточена конкуренция за ограничения брой предлагания. Силният пазар на труда, включващ най-младото трудоспособно население, даде увереност на американските потребители за това, че те при всички случаи ще могат да купят жилище.

Поскъпване от 12.9% се отчита в Сиатъл и от 11.1% в Лас Вегас. Увеличение на цените на жилищата от 10.2% се регистрира и в Сан Франциско. Недостигът в сегмента на къщи е факт. Към момента са необходими 3.4 месеца, за да се изчерпат наличните запаси. За сравнение, през 2000 г. този период е бил половин година.

Със 6.3% е по-висока цената на жилищата към момента в сравнение с пиковия месец юли на 2006 г., припомнят анализатори. Когато имотният балон се спука цените спаднаха с колосалните 46.5% - февруари 2012 г.

Лихвите по ипотечните заеми също отчитат ръст през последните 10 седмици. Това обаче не намалява темпа на търсене на имоти отчитат от Националната асоциация на брокерите. Цените при имотите от вторичния пазар отчитат поскъпване в рамките на 3% през февруари, а при новопостроените се регистрира спад от 2.2% на годишна база.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    6 1 Отговор
    Това е модерната лъжа и на брокерите в Европа. Ти да видиш демографска криза от една страна иии липса на жилища от друга. Лъжи за пари тва е

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Бай Хoй

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Човек ако пил 1 - 2 ракии не може да ти разбере словоблудствата! Изказваш се като чичо Митко от Мировяне!
  • 3 Муахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    И ти ли чакаш да се спука балона??? Демографска криза ама народонаселението забогатява! Преди 10 години милионерите в Бг бяха 1%, а сега са 3%
  • 4 Муахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    И ти ли чакаш да се спука балона??? Демографска криза ама народонаселението забогатява! Преди 10 години милионерите в Бг бяха 1%, а сега са 3%
  • 5 мунчо

    1 1 Отговор
    Това е само началото на най-масовото завинаги забогатяване на населението от двете страни на океана! В ЕС и Америка.

    2024 - всеки европеец и американец с по 3 апартамента и една вила на Бахамите. Карл Маркс да обявява социализма за построен!
  • 6 Умен

    5 0 Отговор
    Тая лъжа на брокерите се поизтърка тука вече. От няколко месеца повтаряха, че търсенето било голямо а предлагане нямало. Пък на, гледам имоти, които се продават от 2-3 години и само им расте цената а никой не ги купува.