Отидете към основна версия

14 078 56

Свидетели сме на последния пик на новото строителство

  • жилища-
  • строеж-
  • бум-
  • пазар-
  • цени-
  • софия
Снимка: М. Богданова ©

Строителството на жилища е в своя пик. Над 70% от сделките, които се реализират в този сегмент, са с имоти в етап на строеж или ново готово строителство. Това обаче е последният голям строителен бум, прогнозират експерти. Причината е, че активността на предприемачите е насочена основно към столицата и донякъде в петте най-големи български града. Миграцията в София през последната година обаче значително намаля. През 2017 г. не повече от 1700 е броят на преместилите се за постоянно в София. За сравнение, през минали години тази цифра се е движела между 7000 и 8000 души на година.

Налице е вече и леко охлаждане на пазара в жилищния сегмент в столицата. През второто и третото тримесечия на текущата година се отчита спад в броя на реализираните сделки спрямо същите периоди на миналата година. Налице са доста огледи, но до реална покупка далеч не се стига толкова често.

„Два фактора ще определят развитието на пазара през следващите месеци. Единият е отчетеният спад на сделките в периода април-юни тази година. В случай, че той е такъв и през третото тримесечие, то ще станем свидетели на пазара на имоти. Вторият важен момент е промяната в поведението на купувачите. Налице е активност в огледите и запитванията, но клиентите не са склонни да купуват на всяка цена, а по-скоро се интересуват от предлагането към момента”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция „Адрес”.

От там отчитат продължаващата тенденция на ръст на цените, но предупреждават, че е налице драматизъм. „Ако говорим за цените в рамките на града, в някои крайни квартали се наблюдава по-силен ръст. Причината е, че когато се повишат цените на имотите, хората отиват на по-бюджетни имоти. Така например заменят тухлата на панелка, а от Гео Милев отиват в Дружба”, допълва Павлов.

Също така трябва да се отбележи, че лихвите по ипотечните заеми не спадат. От Европейската централна банка предупредиха, че започва процес на бавно повишаване. Това означава, че ръстът при лихвите ще се абсорбира и бавно от пазара на имоти. „Осезаемо отражение на жилищния пазар може да очакваме в края на 2019 г., тъй като прогнозите за затягане на паричната политика на ЕЦБ са за средата на 2018-а”, обясни Павлов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини