Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 19:13 14 071 56

Свидетели сме на последния пик на новото строителство

  • жилища-
  • строеж-
  • бум-
  • пазар-
  • цени-
  • софия
Свидетели сме на последния пик на новото строителство - 1
Снимка: М. Богданова ©

Строителството на жилища е в своя пик. Над 70% от сделките, които се реализират в този сегмент, са с имоти в етап на строеж или ново готово строителство. Това обаче е последният голям строителен бум, прогнозират експерти. Причината е, че активността на предприемачите е насочена основно към столицата и донякъде в петте най-големи български града. Миграцията в София през последната година обаче значително намаля. През 2017 г. не повече от 1700 е броят на преместилите се за постоянно в София. За сравнение, през минали години тази цифра се е движела между 7000 и 8000 души на година.

Налице е вече и леко охлаждане на пазара в жилищния сегмент в столицата. През второто и третото тримесечия на текущата година се отчита спад в броя на реализираните сделки спрямо същите периоди на миналата година. Налице са доста огледи, но до реална покупка далеч не се стига толкова често.

„Два фактора ще определят развитието на пазара през следващите месеци. Единият е отчетеният спад на сделките в периода април-юни тази година. В случай, че той е такъв и през третото тримесечие, то ще станем свидетели на пазара на имоти. Вторият важен момент е промяната в поведението на купувачите. Налице е активност в огледите и запитванията, но клиентите не са склонни да купуват на всяка цена, а по-скоро се интересуват от предлагането към момента”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция „Адрес”.

От там отчитат продължаващата тенденция на ръст на цените, но предупреждават, че е налице драматизъм. „Ако говорим за цените в рамките на града, в някои крайни квартали се наблюдава по-силен ръст. Причината е, че когато се повишат цените на имотите, хората отиват на по-бюджетни имоти. Така например заменят тухлата на панелка, а от Гео Милев отиват в Дружба”, допълва Павлов.

Също така трябва да се отбележи, че лихвите по ипотечните заеми не спадат. От Европейската централна банка предупредиха, че започва процес на бавно повишаване. Това означава, че ръстът при лихвите ще се абсорбира и бавно от пазара на имоти. „Осезаемо отражение на жилищния пазар може да очакваме в края на 2019 г., тъй като прогнозите за затягане на паричната политика на ЕЦБ са за средата на 2018-а”, обясни Павлов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    100 2 Отговор
    Каруца тухли и хоросан и 2 живота ги изплащаш пълен абсурд
  • 2 parineberem

    127 4 Отговор
    Гледам второ жилище до 100 хил. в ейро - 3 стаи след 2010 +. Накратко тия продавачи не познават парите мислят, че ги берем или печатаме в мазата. Искат за гола гарсионера 40 000 евро. Ходих на няколко места всеки ми обеснява как 100 000 евро били пари за семки и в момента всичко се качвало главоломно. И говорим за нормални квартали. Аре няма нужда.

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    64 2 Отговор

    До коментар #2 от "parineberem":

    Еми то и преди точно десет години се качваше "главоломно" и после още по-главоломно падна , хахахха !!! Някои хора още тогавашните загуби избиват , ама който не помни си плаща !!!
  • 4 Драма

    34 3 Отговор
    УЖАССС!!! свършва се. Даваите да купувмае,че изпуснахме пика. Сериозно бе хора. След това ще останат само куци антилопи. А ние не сме лъвове. ОВЦЕ сме АААААААХХАХАХАХ

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 смях

    50 6 Отговор
    Тази статия е пълна лъжа. Квадратен метър строеж излиза 300 евро ако се ползват качествени материали, продава се за 1300 евро. Как ще спре строителството вие нормални ли сте? Кой луд ще откаже такава печалба? Всеки втори инвеститор търси парцели за строеж, въпреки че сега е ясно, че цените падат. Дори в най-голямата криза когато квадратния метър на места беше 600 евро пак се строеше. Докато цената е над 1000 евро ще се строи масово и това ще дърпа цените надолу. В София официално има малко над 600 000 жилища, неофициално са към 700 000 (надстроени, неузаконени и тнт). Около 25% от тях са необитаеми, смятайте какво ще стане след 10 години в които строителството продължава с бързи темпове. Пък който купува за инвестиция - УСПЕХ! Цената вече удари тавана, след 10 години може пак да стигне подобни нива.

    Коментиран от #8, #11, #25

  • 7 Хосе

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Драма":

    И газели..разтропани

    Коментиран от #9

  • 8 Кунг Фу панда

    33 0 Отговор

    До коментар #6 от "смях":

    По статистика балъците намаляват.
    Съответно и цената и строителството. Банката знае кога каде и как. Все пак парите за целия тоя цирк са единственно и само на банката. А който плаща тои поръчва и музиката.
  • 9 спасител

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хосе":

    Тропат бе. Аз от една такава си купих апартамента дето съм в него сега. Първо тичат свободни. Вятър в козинката тн. После свиват ушите, поразкуцват се. И като почнат да тропат ... Ти понакуцваш ли вече :D :D :D
  • 10 Чичо ти

    22 2 Отговор
    Пукна се балончето май :)
  • 11 оптимист

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "смях":

    Няма страшно Европа е зад нас Макарон ще докара неговите негърчета и всичко празно ще се напълни.

    Коментиран от #18

  • 12 Citizen

    14 24 Отговор
    Някои,тук се изказват,неподготвени......Който иска ниски цени на имотите в големите градове,да си стои на село или там някъде в провинцията,да се хванат в ръце и да започнат да обработват бащината си земя или пък да се занимават с животновъдство,но на келеша от село не му се работи,/щот мама и тати са му казали да иди в Софията-мениджър да стани/
  • 13 баба Зоя

    12 14 Отговор
    ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО.....-НИСКИ ЦЕНИ НА ИМОТИТЕ........-ЧИСТА СОФИЯ............
  • 14 ...

    27 0 Отговор
    Настъпва втория етап от строителната криза. Вместо да падат цените ще започнат да падат блоковете. Испания 2010.
  • 15 Ю Кортес

    8 2 Отговор
    Никога жилищата не са били по евтини.има областни и други градове с цени по 20-30 000 лева за монолит.проблемът е че всичко се натиска за София и искат в София да е евтино
  • 16 Начо

    18 3 Отговор
    Аз искам в Лондон да е евтино,ама не е.считам това за крайно несправедливо и ще се оплача на арменския поп
  • 17 гощо

    15 12 Отговор
    Никога няма да има спад или намаляване на търсенето на жилища в София.Това си е Българска народопсихология.Да е си е моето,може да е 30кв но да си е мое.Моят дом моята крепост е казал народа. Що се отнася до миграция посока София е смешно да се каже,че е намаляла.Просто не си сменят адреса,седят си тука с лични карти от там където са.

    Коментиран от #19, #44

  • 18 Ивко

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "оптимист":

    Амиии бъркаш се,"ония" даже не искат да дойдат тук!
  • 19 смях

    23 3 Отговор

    До коментар #17 от "гощо":

    Когато жилищата в столицата станат милион а населението си остане на 1,4 милиона каквито са най-оптимистичните прогнози за след 20 години какво правим? Всеки ще си купи по 5 апартамента за да стоят празни и да им плаща данъци ли? Българина е тарикат и ще си държи 1 жилище без гараж и ще паркира на улицата, където смята че общината му е длъжна да му поддържа парко място. София е най-грозната столица в ЕС, за това въпреки, че цените са ниски никой нормален гражданин на ЕС не си купува тук имоти. При положение, че за тези пари може да си купи страхотен апартамент във Валенсия или Дрезден. И тази тенденция няма изгледи да се промени.

    Коментиран от #46

  • 20 Рамбо

    6 16 Отговор
    Напълно ВЯРНО !!!
    СЕЛЯНИТЕ по селата за да живеем нормално СОФИЯНЦИ !!!

    Коментиран от #21

  • 21 Баш Майстора

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Рамбо":

    Ми харе и ти, Рамбо, барабар със "селяните" марш обратно в Долно Уйно... ;)

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ввв

    13 1 Отговор
    Ахаха еми като има баламурници да купуват в гетото Сф,да надуват цените,никой нормален няма да стои в тази “европейска” столица

    Коментиран от #47

  • 24 Ямбол

    22 3 Отговор

    До коментар #22 от "Рамбо":

    Кореняк софиянци от панелка в Люлин, не знаят езици и карат такси. Може да съм от малък град но с образование и труд съм си намерил добра работа и съм си купил нов тухлен в Лозенец.

    Коментиран от #26, #50

  • 25 В. Михайлов

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "смях":

    А цената на земята включена ли е? Когато построиш една сграда, тогава ще имаш представа за цената на квадратен метър.

    Коментиран от #27

  • 26 Вуна

    8 13 Отговор

    До коментар #24 от "Ямбол":

    Това че си купил апартамент в Лозенец 28кв.м. не те прави софиянец !!!!

    Ти пак си оставаш селянино от Чепръчане !!!!!!

    Коментиран от #28

  • 27 къде къде

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "В. Михайлов":

    Земята се преотстъпва срещу обезщетения. А тази земя в 95% от случаите е реституция (наследство) или бивша общинска или в редки случаи държавна със сменено предназначение. Артекс например взеха доста апетитни парцели на цена в пъти под реалната още преди 10тина години с помоща на хора в общината. Мога от лични наблюдения да ти изброя още 4-5 подобни фирми, за които квадратния метър е излязъл около 100-200 лева.
  • 28 Ямбол

    19 10 Отговор

    До коментар #26 от "Вуна":

    Аз не искам да съм опикан люлински софиянец. Аз съм провинциално момче с висока заплата и собствен апартамент в Лозенец. Софиянците ми мият колата и ми ровят в кофата за боклук

    Коментиран от #33, #36, #48, #49, #52

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ДЕБИЛЧО

    3 2 Отговор
    Трябва да купуваме. Бързо изпускаме влакчето на метрото. Другото е след цели 5 минути. Тичаите братя зомбита. Статията ни приканва.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 1234

    8 11 Отговор
    Безспорен факт е че пазара е в пикова фаза. Истерия няма. за сега....
    Който е искал да направи добра зделка я е направил. къде бляхте 2012/13/14 та дори и 15-та .... Цените бяха смешнииии. Бие се барахте по г.за.... е сега са 1500 е/м2 и всички луди юруш . Е така е. Умните сега чакат . Глупавите купуват .
    За чакащите цените да парнат ... Ще си седите с чакането - цените НЯМА да паднат , ще има смао забавяне на ръста и пресяване на качествените неща.
    Не може гнусен панел на 50 години да е на цената на НС

    Коментиран от #42, #43

  • 42 BigDude

    13 1 Отговор

    До коментар #41 от "1234":

    ако си умен, чакаш, и цените падат до 1-2 години. ако не си, пишеш глупости по форумите...
  • 43 Blueprint

    14 0 Отговор

    До коментар #41 от "1234":

    Имам една гатанка са вас. Аз си купих 2014 на смешна цена. Защото чаках и не купувах преди това. Сега цените са отново пикови.Аз чакам и не купувам втория. Глупав ли съм или съм умен.

    Коментиран от #54, #56

  • 44 Koko

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "гощо":

    Заем за тристаен 400 лева ипотека а колко е наема сега на такъв ново строителство

    Коментиран от #45

  • 45 Let the nigers fly

    13 0 Отговор

    До коментар #44 от "Koko":

    Един приятел и тои така разправяше. Купи на старите пак високи цени.Имаше апартамент с една маса един стол и един креват. Много бързо спря да философства.Не помня подробноси но го продаде на много по ниска цена.Изгоря с първоначалните пари дето беше извадил. Че маи и още доизплаща сега. Умния човек си прави сметка за вероятностите в целия период на изплащане дето му предстои. Това са много непредсказуеми години напред. Глупавия си смята само месечен наем-вноска кредит един месец напред.
  • 46 Имоти

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "смях":

    Разбира се. Аз преди 8години си купих в Холандия на цена 2500евро на квадрат сега е двойно. Ле лее дали съм се прекарал. За Софийският мръсен въздух 1400 на квадрат. Най мизерната Столица. Доведоха гости, умря от срам.
  • 47 Имоти

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ввв":

    Наричаш я Европейска. Какво и е Европейското. Европейска кочина. Това НЕЕ обида към теб лично.
  • 48 Имоти

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ямбол":

    Евала ти за ОТГОВОРА
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 име на гост

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ямбол":

    Докато се довлича всякакъв цървул в София, ще е така. Високи цени и мръсен въздух. До това доведе цървулизацията след отпадането на софийското жителство! Нагли и нахални без грам възпитание. Унищожиха инфраструктурата и всичко стойностно. Купил си бил апартамент в лозенец......Това за хвалба ли е бе ганьо? И той не е твой, а е на банката поне за 25-30 години. Утре като глътне вода фирмата в която си зомби ще те питам какво ще правиш. Щото се напълни с такива като теб дето са готови за без пари да работят, ама в Софията да сИдЯт. Навлеци!!!

    Коментиран от #51

  • 51 :D :D :D

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "име на гост":

    Тоя се хвали точно така както го хвали маика му дето му изплаща апартамента. А по принцип всички сме цървули и ганьо. Ама наи комплексираните вместо да го приемат го използват като обида. Тоя е новото поколение софиянци. Пак е що годе читав. Старото поколение е дошло директно от обора.
  • 52 BigDude

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ямбол":

    като гледам, софиянците май за нищо те имат с твоята заплатка и апартамент в лозенец:-) някой неща не се купуват с пари..
  • 53 България за българите

    7 1 Отговор
    и София е за всички българи, била се напълнила със селяни, ами кой плаща?
  • 54 ХХХ

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Blueprint":

    Не знам дали си умен или глупав, ама напиши я таз смешна цена , че да се посмеем. Ей тъй да ни поолекне живота де.
  • 55 Оптимист

    7 1 Отговор
    Защо е цялата тази помия? Кой бил селянин,кой гражданин? Всички сме хора, които искат да живеят добре! Спрете се! Аман от песимизъм и грозни приказки!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.